Leopard Gecko penyakit dan penyakit

Leopard Gecko penyakit dan penyakit

Ia tidak berlaku terlalu kerap, tetapi terdapat beberapa penyakit yang anda haiwan peliharaan leopard gecko mungkin ditimpa dengan pada satu masa nanti. Walau bagaimanapun, anda boleh mencegah sebahagian penyakit-penyakit ini hanya dengan memelihara haiwan kesayangan anda. Artikel ini akan menampung sebahagian daripada penyakit-penyakit lazim yang mempengaruhi anda leopard gecko dan cara untuk merawat penyakit-penyakit ini atau lebih baik lagi, menghalang mereka.

Kecil kecederaan dan jangkitan: gecko anda mungkin mendapat gigitan scrape atau Kriket sekali-sekala. Anda boleh merawat kecederaan ini kecil dan kulit jangkitan dengan menggunakan penyelesaian Betadine atau Chlorhexidene. Jika haiwan kesayangan anda mempunyai luka yang teruk atau jangkitan kulit yang seolah-olah menyebarkan atau mendapatkan lebih teruk lagi, maka anda akan perlu untuk memberi anda gecko lisan antibiotik dan mungkin melihat doktor haiwan untuk mereka pembedahan membuang kulit mati atau tisu.

Osteodystrophy: Ini adalah kekurangan kalsium yang menyebabkan kehilangan kepadatan tulang. Ini boleh menyebabkan pertumbuhan gecko muda bengkok atau terbantut serta menjadikan mereka lebih dilupuskan kepada keretakan. Manakala keretakan boleh dianggap agak mudah, ia adalah yang terbaik untuk pastikan anda leopard gecko mempunyai banyak kalsium dalam diet beliau untuk mengelakkan keadaan ini di tempat pertama. Anda boleh mengenalpasti penyakit ini oleh gegaran, kelemahan dan anggota crooked atau bengkak.

Saluran penghadaman tersumbat: gecko yang boleh kadang-kadang menelan pasir dan batu kelikir semasa makan, yang boleh menyebabkan usus halangan atau tersumbat lain. Pastikan bahawa kawasan makan gecko anda percuma batu kelikir dan pasir – anda juga harus menggunakan mangkuk yang cetek untuk suapan gecko anda untuk mencegah hal ini.

Parasit usus: Jika anda gecko nampaknya mempunyai sembelit, cirit-birit atau tiba-tiba kehilangan berat, parasit boleh menjadi punca. Ini boleh dirawat dengan mengubah dan benar-benar kering habitat mereka dan menggunakan ubat-ubatan – anda mungkin perlu mendapatkan ini dari doktor haiwan.

Mulut dan jangkitan pernafasan: jangkitan ini secara amnya disebabkan oleh suhu yang sejuk atau diet yang lemah yang melemahkan sistem imun haiwan. Dalam kebanyakan kes, jangkitan ini boleh dirawat dengan makan gecko anda diet yang lebih sihat dan mengubah habitat mereka.

Obesiti: Leopard geckos adalah pemakan sihat, jadi ini boleh menjadi masalah dalam haiwan ini. Diet yang terlalu tinggi dalam lemak (biasanya daripada terlalu banyak lilin cacing dan makanan cacing) boleh menyebabkan masalah kesihatan yang serius dan membunuh geckos! Ia adalah terbaik untuk mengekalkan kandungan lemak haiwan kesayangan anda diet rendah – tetapi jika anda perlu untuk memulihkan masalah ini, diet yang tinggi protein dan vitamin biasanya boleh membetulkan isu.
Gejala-gejala termasuk pertambahan berat badan yang diikuti secara tiba-tiba hilang selera makan dan penurunan berat badan.

Telur mengikat: ini berlaku apabila gecko leopard wanita hamil yang enggan untuk meletakkan telur. Anda boleh menggalakkan beliau untuk melakukan ini dengan memberikan dia satu kotak laying yang dipenuhi dengan pasir yang lembab dan gelap dan panas. Kadang-kadang, telur akan akan diserap oleh badan gecko ini jika tidak ditetapkan, tetapi ia mungkin perlu untuk mereka pembedahan dikeluarkan dalam beberapa kes. Anda boleh memberitahu bahawa mengikat telur berlaku kerana gecko wanita yang tiba-tiba akan mendapat berat badan disamping serentak kurang selera makan.

Molting masalah: Jika anda gecko habitat yang terlalu Kering, mereka mungkin gagal untuk molt sepenuhnya dan ini boleh membawa kepada masalah peredaran, mungkin mengakibatkan kehilangan jari kaki dan kerosakan mata mereka. Jika anda melihat bit lama kulit melekat berikut gecko anda molting, anda akan perlu untuk membantu proses bersama-sama – anda boleh melakukan ini dengan misting gecko anda dan perlahan-lahan dengan kulit lama untuk membantu mereka menyelesaikan molting.

Ianya cukup mudah untuk mengelakkan masalah ini, Walau bagaimanapun. Anda boleh menyimpan dalam mangkuk air di habitat anda leopard gecko untuk meningkatkan tahap kelembapan atau penyegar haiwan kesayangan anda harian untuk membantu mereka molt dengan betul.

Kehilangan ekor: walaupun leopard geckos boleh tumbuh ekor baru jika mereka kehilangan mereka, ia boleh menjadi dijangkiti semasa ia regrows. Pastikan untuk menggunakan salap antibiotik pada tunggul haiwan kesayangan anda semasa proses pertumbuhan semula untuk memastikan jangkitan dari dalam. Anda boleh mengelakkan masalah ini sentiasa mengendalikan anda leopard gecko dengan berhati-hati dan mengingati Jangan mengambilnya dengan ekor.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *