Lelaki yang Pop terlalu banyak vitamin akan meningkatkan risiko mereka daripada kanser prostat

Lelaki yang Pop terlalu banyak vitamin akan meningkatkan risiko mereka daripada kanser prostat

Ramai di antara kita mengambil vitamin biasa yang asas dan ini adalah benar khususnya seperti kita mulai untuk mendapat sedikit lebih tua. Walau bagaimanapun, bagi lelaki, dan lelaki terutamanya dengan sejarah keluarga kanser prostat, mereka boleh melakukan sendiri lebih banyak mudarat daripada kebaikan.

Dalam kajian lima tahun dijalankan oleh Institut kanser negara dan melibatkan hampir 300,000 lelaki didapati bahawa lelaki yang kerap telah mengambil lebih daripada dos harian yang disyorkan satu tablet multi-vitamin sehari meningkat risiko mereka dari lanjutan kanser prostat oleh kira-kira tiga puluh peratus. Di samping itu, risiko kematian akibat kanser prostat yang lebih maju adalah berganda. Kajian ini juga menyatakan bahawa tiada pada peningkatan risiko merupakan sub-etnik lelaki yang juga mempunyai sejarah keluarga kanser prostat atau yang turut mengambil selenium, Beta-karotena dan zink tambahan.

Satu penemuan penting kajian ini ialah bahawa terdapat tiada peningkatan yang ketara dalam kadar keseluruhan bagi kanser prostat dalam Kumpulan kajian dan jadi terdapat tiada cadangan bahawa penggunaan vitamin yang berlebihan sebenarnya menyebabkan kanser prostat.

Walau bagaimanapun, dalam kes para ahli kumpulan kajian yang telah mengambil multi-vitamins dalam kuantiti yang berlebihan risiko kanser prostat yang lebih maju dan membangun telah meningkat hampir satu pertiga dan risiko mereka mati akibat kanser prostat yang lebih maju adalah dua kali ganda.

Suplemen vitamin dan mineral telah ditunjukkan ke atas beratus-ratus tahun untuk mempunyai manfaat kesihatan yang agak besar dan hari industri berjuta-juta dolar yang telah ditubuhkan untuk memenuhi permintaan kami semakin meningkat dari satu rangkaian yang pernah peningkatan tambahan. Sesungguhnya beberapa, seperti teh hijau, ekstrak (EGCG), telah dibangunkan khusus untuk lelaki yang mengalami masalah prostat. Jadi kajian ini bermaksud bahawa kita perlu berhenti mengambil makanan tambahan?

tidak. Pertama, kajian ini jelas menunjukkan bahawa masalah hanya timbul di kalangan lelaki yang melebihi dos harian yang biasa bagi multi-vitamins dan tidak terdapat bukti untuk mencadangkan apa-apa risiko selagi anda menyimpan pengambilan anda dalam lingkungan paras yang disyorkan. Kedua, kerana kajian ini hanya melihat multi-vitamins adalah mustahil pada ketika ini dikatakan hanya komponen yang (atau komponen) menyebabkan masalah. Pada masa ini pelajaran dengan jelas akan diperlukan untuk mengasingkan punca sebenar masalah.

Atas baki, jika anda perlu melengkapkan diet anda dengan vitamin, maka manfaat akan hampir pasti melebihi sebarang risiko. Cuma berhati-hati dan mengambil masa tidak lebih daripada yang anda perlukan dan yang doktor anda mengesyorkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *