Lelaki yang mendapat jangkitan yis juga

Lelaki yang mendapat jangkitan yis juga

Ini adalah satu keadaan yang berulang kali terlepas pandang dan salah faham secara amnya. Tetapi, melainkan tindakan yang sesuai diambil untuk erradicate keadaan, komplikasi boleh kerap mengikuti.

Hampir semua wanita akan sedar jangkitan yis dan mempamerkan kefahaman yang asas tentang apa yang mereka akan tentang. Walaupun kita cenderung untuk mendengar tentang jangkitan Candida lelaki banyak jarang – hampir seolah-olah ini merupakan masalah wanita sahaja.

Pada hakikatnya keadaan lelaki boleh hanya kira-kira meluas kerana ia adalah di kalangan wanita. Apabila seorang wanita adalah cukup Naas untuk menjadi dijangkiti dengan jangkitan Candida gejala-gejala yang biasanya cukup jelas.

Banyak lelaki tidak faham mereka mempunyai jangkitan Candida

Kerana lelaki akan dibina dengan cara yang berbeza untuk wanita, ia boleh jauh lebih sukar untuk mengesan. Ramai lelaki mungkin, malah, melalui hidup tanpa mengetahui bahawa mereka mempunyai jangkitan sehingga masalah-masalah kesihatan lain datang kepada cahaya.

Bir minum, walaupun secara sederhana, boleh menjadi sumber yis pada permukaan kemaluan lelaki. Yis yang boleh kekal pendam sehinggalah ia secara tidak sengaja dihantar ke isteri atau teman wanita lelaki itu semasa persetubuhan.

Syarat-syarat dalam faraj (suhu dan kelembapan) mungkin membenarkan jangkitan kepada kemajuan ke dalam jangkitan Candida ditiup penuh dan sebelum perempuan itu menjadi sedar tentang apa-apa gejala dia boleh memberikan ia kembali kepada rakan kongsi.

Selalunya lelaki akan dapat diberitahu oleh isteri atau teman wanita bahawa dia mungkin mungkin telah dikontrakkan Candida dari dia dan doktor mereka telah ditetapkan anti kulat bahawa mereka mesti kedua-duanya membawa ke re-infection yang telah ditentukan.

Dalam situasi ini lelaki boleh katakan bahawa mereka tidak perlu untuk mengambil anti kulat kerana mereka mempunyai sebarang tanda-tanda jangkitan palpable. Namun, semasa persetubuhan, uretra lelaki terdedah untuk menerima jangkitan dari perempuan yang dijangkiti. Jangkitan seterusnya boleh lulus ke dalam uretra dan ke kelenjar prostat.

Mungkin terdapat tiada masalah yang ketara bagi tahun tetapi kebanyakan lelaki malang menjadi terjejas akibat masalah prostat daripada satu jenis atau lain pada beberapa titik dalam kehidupan mereka.

Candida lelaki lazimnya dilihat sebagai hanya fizikal, walaupun mungkin juga ada disetiap kesan emosi dan sosial, terutamanya bagi kanak-kanak lelaki remaja dan lelaki muda.

Selain daripada itu, lelaki adalah juga tertakluk kepada semua yang lain, lebih dikenali pencetus keadaan ini di kalangan lelaki, seperti:

· Penggunaan antibiotik
· Penggunaan alkohol
· Terlalu banyak karbohidrat yang halus dalam diet
· Sistem imun yang lemah

Di antara gejala-gejala yang lebih jelas daripada jangkitan yis male mungkin termasuk yang berikut:

· Gatal-gatal dan kemerahan di kawasan zakar dan genital.
· Berkemungkinan juga ditakrifkan lebih kecil ruam ruam utama bersebelahan.
· Mungkin keju seperti keputihan.

Gejala-gejala lain mungkin termasuk:

· Jangkitan mulut dan tekak (oral thrush). Ini adalah mungkin tampalan lacy putih yang tebal di atas tempat yang merah. Ini mungkin borang pada lidah, lelangit atau di tempat lain di dalam mulut dan boleh menyebabkan sakit semasa makan dan menelan.
· Merah dan gatal kulit ruam – terutamanya dalam lipatan kulit. Ini mungkin sedikit kumpul tepi.
· Kuku rosak, bintik, tebal atau rosak adalah juga tanda kemungkinan Candida.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *