Lelaki yang berukur menghadapi faktor-faktor risiko kesihatan zakar

Lelaki yang berukur menghadapi faktor-faktor risiko kesihatan zakar

Sehingga akhir abad ke-20, berkhatan bayi lelaki lahir dianggap perlu dan rutin. Walau bagaimanapun, penyelidikan perubatan selama beberapa dekad menyokong idea bahawa berkhatan merupakan satu prosedur pembedahan yang tidak perlu. Pengkritik juga berhujah bahawa sunat berjumlah mutilasi dan mengambil individu yang betul untuk memilih.

Di sisi lain, kajian terbaru mendapati bahawa berkhatan, malah, memberikan pelbagai manfaat kesihatan sepanjang hayat seorang lelaki. Sebuah artikel berita baru bertajuk “Sedikit sesi berkhatan dapat kos ini kami bilion” (The News, 23 Ogos 2012) Laporan mengenai kajian yang dijalankan di Universiti Johns Hopkins yang mendedahkan bahawa lelaki dengan kulup yang utuh akan cenderung menghabiskan purata $313 setahun melebihi apa yang rakan-rakan mereka yang circumcised membayar kerana masalah kesihatan.

Ini adalah bukan untuk mengatakan bahawa lelaki yang berukur perlu mula merancang untuk pembedahan bila-bila masa tidak lama lagi. Banyak risiko yang berkaitan dengan zakar yang berukur boleh dikurangkan melalui penjagaan zakar yang betul, termasuk menjaga kebersihan diri, rawatan dengan zakar khusus vitamin dan mineral, dan mengelakkan hubungan seks yang tidak dilindungi.

Manfaat kesihatan berkhatan
Berkhatan yang diamalkan di kebanyakan bahagian dunia dan melibatkan ablating (memotong kaki) sarung perlindungan kulit yang merangkumi kelenjar zakar. Walaupun ini secara tradisinya telah dilakukan atas sebab-sebab agama, penyelidikan telah menunjukkan bahawa lelaki yang bersunat kurang terdedah kepada jangkitan, penyakit, dan aids. Di sisi lain, berkhatan bukanlah tanpa dengan kelemahan, kerana ia boleh menyebabkan pengurangan sensitiviti zakar kemudian nanti dalam kehidupan.

Faktor-faktor risiko yang berkaitan dengan utuh kulup
Bagi pakar-pakar kesihatan banyak lelaki, tamat hari seolah-olah bahawa berkhatan adalah diutamakan. Kulup yang utuh untuk dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan, seperti yang diterangkan di bawah:
• Jangkitan – manakala kulup yang cenderung untuk melindungi kelenjar (Ketua) zakar dari chafing dan menyediakan tahap pelinciran semulajadi, ia merupakan juga tempat pembiakan alasan untuk jangkitan kulat dan bakteria. Lelaki yang tidak berkhatan akan lebih cenderung untuk membangunkan balanitis, keradangan yang membentangkan sebagai bengkak, kemerahan, ruam, gatal-gatal dan melaksanakan. Zakar yang berukur juga adalah lebih terdedah kepada jangkitan kulat seperti jock gatal.
• Phimosis – menjadi rungutan di kalangan lelaki yang berukur adalah ketidakupayaan untuk menarik balik kulup yang sepenuhnya semasa ereksi. Keadaan ini boleh agak menyakitkan dan menghalang manusia daripada menikmati persetubuhan. Ia juga boleh membawa kepada mati pucuk dalam kes-kes di mana kebimbangan ke atas kesakitan yang berkaitan boleh menghalang ereksi dari berlaku.
• Hipersensitif – lelaki yang mempunyai kulup yang utuh sering melaporkan mempunyai zakar yang oversensitive. Masalah ini biasanya berkaitan dengan phimosis, kulup itu tidak boleh ditarik sepenuhnya dan kelenjar adalah tidak biasa dengan hubungan secara langsung. Zakar yang oversensitive boleh menghalang manusia menikmati hubungan seks atau melancap walaupun.

Melindungi zakar berukur
• Melawan jangkitan – jangkitan mengelakkan merupakan perkara peribadi penjagaan kebersihan dan zakar. Basuh kawasan di bawah kulup tersebut setiap hari dan merawat dengan crème vitamin yang mengandungi antibacterials semulajadi seperti vitamin A boleh membantu untuk menangkis jangkitan dan menyimpan bau busuk yang berkaitan dengan bakteria dari pembangunan.
• Regangan ketat kulup – kulup yang ketat boleh sering dirawat di rumah, menggunakan pelembab semulajadi seperti mentega shea dan vitamin E untuk perlahan-lahan melembutkan kulit. Vitamin C dan D juga membantu kulit untuk mengekalkan nada semulajadi dan keanjalan, menyokong tisu derma sebagai seseorang individu yang bekerja untuk perlahan-lahan menarik balik dan meregangkan kulit, biasanya dalam tempoh beberapa minggu.
• Mengurangkan hipersensitif – zakar yang oversensitive boleh menjadi masalah yang sebenar, tetapi lelaki boleh sebenarnya accustom kelenjar menyentuh dengan perlahan-lahan mengurut kawasan tersebut selama beberapa minit setiap hari, menggunakan formula pelembap untuk mengelakkan rangsangan yang berlebihan dan geseran. Penjagaan kulit nutrien seperti vitamin B5 dan alpha lipoic asid memberikan sokongan tisu saraf semasa proses

Untuk mengekalkan kesihatan zakar yang berukur, ramai profesional kesihatan mengesyorkan penggunaan formula Kesihatan zakar (seperti minyak lelaki Man1) mengandungi kombinasi vitamin, antioksidan dan pelembab yang bekerjasama untuk melindungi daripada jangkitan dan melembapkan kulit sambil mengekalkan kualiti lembut semula jadi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *