Lelaki –self-peperiksaan Kesihatan lelaki yang mati tidak mampu pengabaian

Lelaki –self-peperiksaan Kesihatan lelaki yang mati tidak mampu pengabaian

Seperti kebanyakan manusia tahu, peperiksaan fizikal yang kerap adalah penting untuk kekal sihat, mengenal pasti risiko-risiko kesihatan yang berpotensi, dan mengurangkan kemungkinan menghidap penyakit yang serius atau kronik. Apa yang ramai tidak sedar bahawa kesihatan zakar dan fungsi seksual adalah merupakan aspek yang penting seorang lelaki kesihatan secara keseluruhan, dan mengabaikan rawatan yang tepat atau mengabaikan masalah boleh membawa kepada isu-isu dengan fungsi reproduktif, kehilangan sensasi, dan fungsi seksual yang berkurangan. Masalah ini bukan sahaja menjejaskan kehidupan seks seorang lelaki; mereka sering akan tanda-tanda amaran awal tentang isu-isu kesihatan yang lebih serius.

Melakukan ini zakar self-checks terakhir tetap asas membenarkan lelaki untuk menyedari perubahan yang halus dan kecacatan yang mungkin menandakan sesuatu yang salah.

1. Rendah testosteron penilaian
Tahap testosteron sering berkurangan sebagai lelaki umur, membawa kepada keadaan yang kadang-kadang dikenali sebagai “lelaki menopaus,” yang mempunyai simptom-simptom seperti berikut:

• Mengurangkan nafsu seks;
• Mengurangkan fungsi seksual;
• Lebih rendah tahap ketegasan;
• Kolesterol tinggi;
• Berat hari keuntungan, terutama di kawasan perut;
• Kesukaran membuat keputusan;
• Mengurangkan keyakinan diri;
Stamina menurun •;
• Kehilangan otot jisim dan/atau nada.

Lelaki yang ambil perhatian beberapa gejala-gejala ini boleh mempertimbangkan penjadualan cek mempunyai tahap testosteron mereka diuji; pelbagai rawatan disediakan untuk membantu lelaki yang menghadapi masalah ini.

2. Ujian untuk kanser Testicular
Kanser testicular sering menyasarkan lelaki berumur 20 hingga 35. Walaupun ia jarang berlaku, semua manusia harus sedar tanda-tanda dan perhatikan mereka. A self-check setiap bulan atau sehingga boleh membantu untuk mengesan tanda-tanda amaran awal kanser. Peperiksaan yang visual dalam kerandut yang boleh mendedahkan tanda-tanda mengecut yang mungkin menunjukkan masalah. Untuk menyemak ketulan atau lebam yang dapat menunjukkan tumor, lelaki hendaklah berdiri dengan kaki mereka sedikit selain dan perlahan-lahan menggulung testicle setiap antara ibu jari dan jari-jari, membuat nota apa-apa perubahan atau ketumbuhan luar biasa. Gejala-gejala lain diperhatikan termasuk sakit pelvis, sakit yang sakit di bahagian bawah abdomen, dan/atau perasaan dalam kerandut itu.

3. Ujian untuk kulit zakar yang sihat
Kulit zakar boleh memberikan lelaki banyak petunjuk untuk kesihatan keseluruhan Anatomi lelaki. Semak visual rapat, menggunakan bantuan cermin, boleh membantu lelaki untuk mengesan kudis, kecacatan, Ketuat atau ulser pada paha zakar, kerandut atau inner. Ini mungkin disebabkan oleh isu-isu kesihatan yang pelbagai, dari penyakit yang dihantar rakan kongsi kepada kerengsaan, dari jangkitan kulat untuk kanser kulit. Ia juga penting untuk memeriksa seluruh batang zakar dengan perlahan-lahan menekan sepanjang itu untuk melihat sebarang ketulan atau bumps di bawah kulit.

4. Zakar sensasi ujian
Lelaki yang mengalami kehilangan sensitiviti zakar mungkin mempunyai kerosakan kecil kulit yang disebabkan oleh jantina yang agresif, atau mereka mungkin mempunyai beberapa kerosakan saraf periferi yang berkaitan dengan mengusap manual yang bersungguh-sungguh. Menjalankan ujian zakar yang berikut boleh membantu untuk mengesan kawasan-kawasan yang telah hilang sensitiviti:

Berdiri dengan zakar kukuh, dikendalikan oleh bulu atau ais cube di sepanjang panjang penuh (atau mempunyai pasangan melakukannya), membuat nota daripada mana-mana kawasan yang tidak mendaftarkan sentuhan atau rasa sejuk. Dalam sesetengah kes, sensasi yang hilang boleh dipulihkan oleh cuba posisi baru, membolehkan kulit jengkel untuk menyembuhkan dan memakai pakaian yang longgar-pemasangan, ketat.

Mengekalkan kesihatan zakar
Walaupun pengesanan awal adalah penting dalam kejayaan rawatan pelbagai masalah zakar, menghalang ia daripada berlaku di tempat pertama adalah penyelesaian yang terbaik. Semakin banyak tidur, mengurangkan tekanan dalam hidup seseorang, dan mengekalkan berat badan yang sihat boleh pergi jauh ke arah mengurangkan peluang untuk membangunkan isu-isu kesihatan yang mati.

Krim nutrien dirumus khas zakar (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki 1 lelaki) juga boleh memberi nutrien yang diperlukan untuk menyokong saraf yang sihat dan fungsi peredaran darah, serta mengekalkan kulit zakar yang licin, lembut dan responsif.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *