Lelaki menjadikan kesihatan aspek yang penting

Lelaki menjadikan kesihatan aspek yang penting

Sepanjang zaman moden, lelaki telah membuat kemajuan dalam bidang perubatan yang telah mendapat manfaat semua orang, dan sepanjang masa itu, majoriti doktor-doktor, pakar bedah, ahli sains perubatan, biologi, ahli kimia dan ketara lain, tidak pernah menjadi lelaki. Wanita tidak boleh menafikan bahawa lelaki yang baik dalam bidang perubatan telah membantu, dirawat, dinasihatkan dan bahkan menyelamatkan nyawa mereka, berhubung dengan setiap isu kesihatan di bawah matahari. Bagi wanita, lelaki telah membuat kesihatan yang penting, tetapi peliknya, tidak untuk diri mereka sendiri.

Pasti hari ini, lelaki yang mengambil banyak penjagaan fizikal badan mereka daripada mungkin sebelumnya generasi lelaki pula dengan bekerja dan sebagainya, tetapi apabila ia datang untuk melawat mereka doktor atau Klinik Kesihatan, rencana kecergasan mereka jatuh pendek dan mereka tertinggal jauh wanita dari segi penjagaan kesihatan mereka. Selalunya, lelaki menunggu tempoh yang lama sebelum mereka akhirnya akan mendapatkan bantuan dan nasihat dan kadang-kadang ianya terlalu lewat. Jadi lelaki boleh mendapat manfaat daripada penjagaan kesihatan yang baik perancangan juga.

Lelaki perlu mengambil langkah pertama adalah untuk membuat temu janji untuk umum mereka klinik, apa jua usia mereka. Daftar am yang baik untuk lelaki biasanya termasuk berat dan indeks jisim badan atau BMI, penilaian; cek tekanan darah; pemeriksaan mata untuk menyemak apa-apa tanda-tanda penyakit kencing manis atau glaukoma; memeriksa paras kolesterol; ujian air kencing dan ukuran gula dalam darah untuk memeriksa hati dan fungsi buah pinggang; penilaian prostat dan nasihat; dan testicular peperiksaan. Beberapa klinik akan menawarkan pemeriksaan kesihatan yang menyeluruh termasuk x-ray dada dan ECG untuk menilai risiko penyakit jantung. Jika mereka akan bersenam di gimnasium, lelaki perlu biarkan doktor tahu kerana melakukan ia boleh mengurangkan kecergasan lelaki dan membakar mereka. Badan perlu rehat pulih daripada banyak senaman fizikal.

Serta pemeriksaan kesihatan berkala di klinik, lelaki boleh juga menjalankan pemeriksaan di rumah, terutamanya yang berkaitan dengan masalah kesihatan paling lazim berlaku dua yang melibatkan lelaki, kanser testicular, yang mempunyai dua kali ganda sejak 20 tahun yang lalu dan mempengaruhi antara 20 dan 35, dan kanser prostat yang lebih berlaku di kalangan lelaki berusia lebih daripada 40. Pemeriksaan sendiri daripada betina mereka boleh menyelamatkan kehidupan manusia, dan jika dijalankan secara kerap, apa-apa ketulan yang ditemui boleh dirawat secepat mungkin. Untuk membantu mencegah kanser prostat, lelaki perlu makan banyak tomato, terutamanya dimasak, termasuk dalam sos, kerana ia mengandungi likopena, yang mengurangkan risiko kanser prostat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *