Lelaki lebih 50? Makan sihat

Lelaki lebih 50? Makan sihat

Kerana anda mendapat lebih tua kepentingan menjalankan peningkatan. Tetapi ia juga penting untuk melihat apa yang anda makan dan minum. Sebagai seorang lelaki lebih 50 anda mungkin perlu mempertimbangkan isu-isu kesihatan yang penting untuk lelaki dalam lingkungan umur yang

Untuk berat badan lelaki keuntungan cenderung untuk berada di sekitar bahagian abdomen.

Selain hakikat bahawa anda mempunyai masalah yang semakin dekat patut anda baik, dan rakan-rakan anda boleh mula bercakap tentang perut anda bir, meletakkan terlalu banyak berat badan sekitar pinggang tidak brng tentang beberapa risiko kesihatan yang sebenar.

Di antara penyakit-penyakit yang berkaitan dengan berat badan boleh menjadi penyakit jantung, tekanan darah tinggi dan kencing manis. Ia umumnya diterima bahawa, jika pinggang anda adalah lebih besar daripada tiga puluh tujuh inci (metrik sembilan puluh empat sentimeter), maka anda mempunyai risiko. Jika pinggang anda lebih daripada empat puluh inci (one hundred and one sentimeter metrik) maka anda mempunyai risiko.

Jika anda mahu untuk mengurangkan kemungkinan isu maka Pergilah makan diet yang betul untuk memastikan jantung anda sihat dan ini juga akan membantu anda untuk menurunkan berat badan.

Bukan itu sahaja tetapi anda akan kelihatan dan berasa lebih baik juga.

Lemak

Perkara pertama ialah untuk mengurangkan jumlah lemak yang anda makan. Cadangan perubatan mengatakan bahawa anda harus menghadkan pengambilan lemak anda maksimum 30% daripada pengambilan kalori anda.

Ini bermakna jika anda mengambil 1500 kalori sehari maka anda sepatutnya hanya mempunyai 50 gram (1.76 auns) lemak.

Jika pengambilan kalori anda 2000, kemudian anda harus mempunyai lemak tidak lebih daripada 66 gram (2.33 auns).

Tetapi memahami perkara ini, Terdapat pelbagai jenis lemak dan mereka tidak semua buruk, atau buruk, sebagai antara satu sama lain.

Saturates, terkandung dalam daging yang mempunyai banyak lemak pada mereka, produk tenusu penuh lemak, yang perkara-perkara seperti lemak babi, krim, makanan dari takeaway tempatan dan banyak makanan yang diproses, anda boleh membeli. Ia adalah jenis lemak yang meningkatkan kolesterol LDL (yang jenis yang anda benar-benar tidak mahu).

Polyunsaturates datang dari minyak sayur-sayuran yang tulen dan spread seperti sunflower, minyak jagung dan kacang soya dan margarines dan beberapa sayur-sayuran. Manakala jenis lemak membantu untuk mengurangkan kolesterol ‘jahat’, mereka juga mengurangkan kolesterol ‘baik’ (juga dikenali sebagai HDL).

Monounsaturates terdapat dalam perkara-perkara likeolive minyak, minyak rapeseed, avocados, kacang dan biji benih. Jenis lemak yang lebih rendah dalam ‘ buruk ” kolesterol tetapi mereka juga membantu untuk mengekalkan paras kolesterol ‘baik’.

Jadi apa yang anda perlu lakukan adalah mengurangkan jumlah lemak yang anda mengambil, tetapi juga menukar jenis lemak menjauhkan dari saturates ke arah unsaturates, dan monounsaturates yang tertentu.

Garam (natrium)

Masalah dengan garam adalah bahawa ia meningkatkan kemungkinan tekanan darah tinggi dan oleh itu risiko serangan jantung dan strok.

Apa yang anda mahu lakukan ialah mengurangkan jumlah makanan yang masin yang anda ada. Bahawa cara memotong kembali berjenama, makanan bawa pulang kerepek (kerepek British), bacon, sosej, ham dan lain-lain diproses daging. Pizza, sup tinned, pastri, campur memasak sos yang sudah sedia dan juga perkara-perkara seperti ikan yang dalam tin dalam air garam.

Jika anda mengurangkan mereka ini akan membantu anda untuk menumpahkan berat badan, ia adalah yang menang / menang situasi.

Jika anda berfikir bahawa ini kedengaran benar-benar sukar, baik tidak perlu terlalu bimbang.

Ini tidak bermakna akhir menikmati makanan anda. Ia boleh menjadi semudah hanya mempunyai sedikit tumpuan pada makanan dengan lebih rendah natrium lemak dan kurang, dan yang boleh hanya beberapa perubahan kecil kepada apa yang anda makan sekarang.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *