Lebih cepat tumbuh rambut – nutrien dan vitamin untuk menggalakkan pertumbuhan rambut

Lebih cepat tumbuh rambut – nutrien dan vitamin untuk menggalakkan pertumbuhan rambut

Orang-orang yang mengalami keguguran rambut yang kronik, pertumbuhan yang perlahan atau rambut kelihatan tidak sihat, sebab boleh kekurangan vitamin yang betul dan mineral dalam diet harian. Ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa apa rambut anda kelihatan seperti disebabkan sebahagian besar apa yang anda makan dan meletakkan ke dalam tubuh anda. Untuk mengembangkan kepala rambut yang sihat, adalah bijak untuk memberi perhatian kepada makan yang seimbang. Makan makanan sihat yang sepatutnya yang mengandungi vitamin dan mineral boleh membantu anda memperbaiki kesihatan rambut dan tumbuh lebih cepat rambut.

Mengambil betul harian vitamin dan mineral yang memainkan peranan yang penting dalam mencapai rambut yang sihat. Kekurangan vitamin memperlahankan pertumbuhan rambut, menjadikan rambut anda kelihatan kusam dan mudah rosak dan boleh menyebabkan rambut menipis. Berikut adalah beberapa nutrien untuk membantu menggalakkan pertumbuhan rambut dan mencegah keguguran rambut:

1. Vitamin A – ia merupakan sumber antioksidan yang membantu dalam sebum sihat hasil pada kulit kepala. Sebum terlalu banyak boleh menyumbat liang-liang folikel rambut yang sekali gus penyusutan helai rambut dan kulit kepala. Ini boleh menyebabkan penipisan rambut dan rambut yang akhirnya gugur. Sumber baik vitmin A boleh ditemui dalam minyak hati ikan, bijirin yang berkubu, lobak merah, daging, susu rendah lemak, keju, telur, bayam, brokoli, kubis, lobak merah, aprikot dan peaches. Setiap hari dos yang disyorkan: 5000 IU. Lebihan vitamin a (melebihi 25000 setiap hari) adalah berbahaya dan boleh membawa kepada keguguran rambut dan lain-lain masalah kesihatan yang kritikal.

B vitamin kompleks yang penting untuk menjaga kesihatan rambut anda dan merangsang pertumbuhan rambut termasuk niacin (vitamin B3), Biotin (vitamin b7), asid pantothenic (vitamin B5), vitamin B6 dan vitamin B12

Niacin (vitaminB3) – bantuan vitamin ini dalam memperbaiki peredaran darah ke kulit kepala anda dan menggalakkan pertumbuhan semula rambut. Sumber makanan kaya dengan niacin akan beets, ayam, kekacang, produk tenusu, bir dan yis, daging lembu, babi, ikan salmon, muda, daging, ikan, benih bunga matahari, kacang tanah, dan bijirin

Asid pantothenic (vitamin B-5) – ianya penting pemakanan perlu folikel rambut yang sihat. Ia akan membantu menyuburkan rambut kulit kepala dan rambut itu boleh mengurangkan keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan semula rambut. Makanan yang kaya dengan asid pantothenic boleh ditemui dalam daging organ, bir dan yis, kuning telur, bijirin, susu dan kentang.

Pyridoxine (Vitamin B6) – ia adalah penting dalam penghasilan sel-sel darah merah, yang penting untuk edaran dan pertumbuhan rambut. Ia juga membantu dalam pembentukan melanin, yang rambut warna yang sihat. Harian dos yang disyorkan: 1.6 mg. Sumber yang baik termasuklah gandum, daging organ, sayur-sayuran, kuning telur dan yis di bir.

Biotin juga dikenali sebagai vitmain H – vitamin ini membantu dalam penghasilan keratin yang boleh membuatkan rambut tumbuh dengan lebih cepat dan boleh mencegah rambut jatuh dan Tukang graying. Sumber terbaik adalah bir dan yis, bijirin, telur kuning, susu dan hati. Setiap hari dos yang disyorkan: 150-300 mikrogram.

Inositol – vitamin ini boleh membantu menggalakkan pertumbuhan rambut yang sihat dan mengelakkan rambut dari jatuh keluar. Inositol boleh dijumpai di Blackstrap Molases, bir dan yis, buah-buahan citrus (seperti ceri, limau gedang, lemons), oren, Lesitin, susu, kacang, kacang tanah, itu, daging organ, sayur-sayuran dan bijirin. Dos harian yang disyorkan ialah sehingga 600 mg.

Vitamin C – ia adalah sejenis antioksidan yang membantu mengekalkan kesihatan keseluruhan rambut anda. Vitamin ini juga meningkatkan peredaran kulit kepala anda, yang seterusnya mempercepatkan pertumbuhan rambut. Makanan yang kaya dengan vitamin c adalah buah-buahan citrus, (seperti oren, lemons, limau dan limau gedang.), tembikai; cantaloupe; Strawberi; tomato; brokoli; Brussels kecambah; kubis; buah-buahan kiwi; ubi keledek, lada merah yang manis dan cauliflower. Dos yang disyorkan ialah 200-400mg vitamin c setiap hari.

Vitamin – Vitamin E adalah antioksidan yang membantu memperbaiki peredaran kulit kepala. Sumber vitamin e termasuk bijirin berkubu, benih bunga matahari, kacang, avocados, minyak CLS gandum, kacang soya, sayur-sayuran turnip, pes tomato, mentega kacang dan minyak sayuran.

Zink – nutrien ini amat penting bagi menggalakkan pertumbuhan rambut dan mengekalkan folikel rambut yang sihat. Allah sumber zink, termasuk daging lembu, kambing, babi, Tiram, ketam, gandum CLS, muda, Turki, biji Labu, ayam, Udang Galah, kerang dan ikan salmon.

Lain-lain nutrien bagi pertumbuhan rambut

L-Cysteine dan L-methionine adalah dua daripada asid amino penting yang memainkan peranan penting dalam meningkatkan kekuatan, tekstur rambut dan merangsangkan pertumbuhan rambut. Nutrien ini juga berfungsi untuk mengelakkan rambut rapuh yang kering, dan keguguran rambut.

Asid folik – ia dianggap sebagai salah satu vitamin yang paling penting dalam menghalang keguguran rambut. Ianya juga menjadikan rambut anda tumbuh lebih pantas dan kuat. Sumber-sumber asid folik yang baik termasuk berkubu keseluruhan-bijirin sarapan bijirin, kacang Pi, kacang pis black-eyed, kacang soya, oatmeal, turnip hijau, bayam, kacang pis hijau, artichokes, bendi, beets, parsnips dan brokoli. Anda juga mungkin berfikir tentang mengambil multivitamin untuk memenuhi keperluan asid folik ini. Dos asid folik adalah Capsule 400.

RON97 (perangkap sulfonyl metana) – ia adalah kolagen yang semulajadi dan membantu keratin pengeluaran yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut dan kuku. Ia juga membantu dalam mempromosikan tebal, berkilat dan bersinar rambut.

Asid lemak – asid lemak penting seperti minyak ikan Omega 3 memainkan peranan yang penting dalam mengekalkan kesihatan kuku dan rambut. Ia juga telah dipercayai untuk merangsang pertumbuhan rambut yang sihat dan meningkatkan kasut yang cantik, bersinar dan kekuatan rambut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *