Latin menonton Debat Kesihatan rapat: Juliana Barbassa

Latin menonton Debat Kesihatan rapat: Juliana Barbassa

Terletak di pinggir sebuah jadual peperiksaan, Delmira Maravilla adalah bimbang untuk check-up — dan garis masa janji Presiden penjagaan kesihatan bagi semua rakyat Amerika.

Dia membayar dari saku untuk peperiksaan, dan seperti satu pertiga daripada Hispanics, ibu kepada sembilan tidak mempunyai insurans kesihatan.

Latin seperti imigran ini dari El Salvador mempunyai banyak untuk mendapat jika undang-undang yang sedang terbentuk di Washington Pas. Antara kumpulan etnik utama, mereka adalah paling kurang berkemungkinan untuk mempunyai liputan kesihatan melalui kerja. Dan Hispanics sering menghadapi Bahasa dan kebudayaan halangan untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan berkualiti baik. Mereka sudah jauh lebih cenderung untuk mempunyai pembekal penjagaan kesihatan yang berkala, dan untuk mendapatkan jenis rutin saringan yang menghalang masalah-masalah kesihatan yang serius.

MaraVilla tahu betapa mudahnya keluarganya dengan teliti yang dikira bajet boleh kagum dengan kos penjagaan kesihatan: anak perempuan berusia 6 tahun yang jatuh hari berbanding di tepi Meja set back beliau menghancurkan $1,500 dalam bil-bil bilik kecemasan. Apa-apa kemalangan, apa-apa penyakit yang tidak dijangka, boleh menjadi bencana, katanya.

“Saya akan jadi lebih calmer, kurang bimbang, jika saya tahu saya mempunyai insurans kesihatan untuk keluarga saya,” katanya. “Masalah kesihatan yang berlaku kepada semua orang, tetapi ia terlalu mahal untuk kita yang miskin.”

Pakar-pakar berkata, kesihatan jurang antara kumpulan etnik yang besar, dengan satu Hispanics tiga dan satu lagi dalam lima Afrika-Amerika yang tidak mempunyai insurans kesihatan, berbanding dengan satu dalam lapan putih. Dan kemelesetan yang berlarutan, jurang berkembang bersama-sama dengan peningkatan kadar pengangguran dan luka insurans kerja yang ditaja.

“Kita tidak boleh mempunyai status quo. Ianya hanya satu kehinaan. Saya tidak tahu apa perkataan lain untuk digunakan,”kata Elena Rios, Presiden Persatuan Kebangsaan Hispanik perubatan, Kumpulan bukan untung yang mewakili Hispanik doktor.

Rios adalah antara Penyokong-penyokong yang memanggil penggubal undang-undang untuk mempertimbangkan langkah-langkah untuk meningkatkan penjagaan bagi Hispanics melalui perubatan pencegahan, pendidikan kesihatan dan kepelbagaian yang bertambah dalam bidang perubatan.

Jane Garcia, yang CEO of La Clinica de la Raza di mana Maravilla mendapat pemeriksaan beliau, melihat perlunya pembaharuan setiap kali dia membuat pusingan beliau.

Kira-kira 71 peratus daripada pesakit-pesakit beliau akan Latino; 44 peratus uninsured, dan nombor itu telah naik. Pesakit-pesakit baru yang terdiri daripada Tempahan menganggur ke atas pendatang yang tidak lagi boleh mendapatkan rawatan di jiran County Costa kontra, di mana penyelia-penyelia yang dihimpit oleh kekurangan bajet yang mengundi untuk memotong Perkhidmatan kepada mereka.

“Bilangan orang-orang yang menyampaikan Perkhidmatan adalah benar-benar menggalakkan sistem,” katanya. “Dan banyak lagi yang akan datang tidak diinsuranskan.

Walaupun Rang undang-undang House merupakan usaha paling menyeluruh setakat untuk menyampaikan penjagaan kesihatan kepada semua rakyat Amerika, ada segmen penting penduduk yang mungkin akan terkeluar: pendatang tanpa izin. Ditekan oleh CBS News’ Katie Couric kira-kira sama ada mereka perlu dilindungi, Presiden menjawab ringkas, “tidak.”

Hadir reformasi Imigresen dan laluan untuk kewarganegaraan, bermakna berjuta-juta boleh ditinggalkan daripada sistem. Kira-kira 59 peratus daripada pendatang sama 11.9 juta yang tinggal di Amerika Syarikat mempunyai tiada insurans kesihatan, menurut Pusat Hispanik Pew.

Penyokong-penyokong berpecah sama ada untuk memegang untuk pembaharuan yang meliputi mereka, atau tidak menyokong perubahan yang akan membantu majoriti Hispanics.

“Ini sentiasa dalam Gajah di dalam Bilik — semua keluarga kami adalah bercampur-campur, sebahagian didokumenkan, beberapa undocumented,” kata Rios. “Tetapi kami tidak begitu dekat dengan mempunyai pembaharuan penjagaan kesihatan. Kami akan bekerja terhadap diri kita sendiri untuk membolehkan isu-isu imigresen gerai proses.”

Lain-lain, seperti Jennifer Ng’andu, Timbalan Pengarah projek dasar Kesihatan Majlis Kebangsaan Raza La percaya mana-mana pelan yang tidak termasuk pendatang yang sama tidak akan berlangsung. Mereka membentuk kira-kira 15 peratus daripada negara kira-kira RM47 juta uninsured.

“Jika kita tidak bercakap tentang integrasi komuniti yang secara tradisinya menutup keluar, kita akan bercakap tentang pembaharuan penjagaan kesihatan lagi dalam 15 tahun,” kata Ng’andu, yang telah bercakap kepada penggubal undang-undang dan penyokong-penyokong penjagaan kesihatan bagi pihak mereka.

Para penyokong kawalan Imigresen yang lebih besar, membenarkan pendatang tanpa izin untuk mendapat manfaat daripada penjagaan kesihatan Persekutuan bersubsidi dan insurans akan pergi terhadap matlamat penguatkuasaan oleh legitimizing kehadiran mereka.

“Mereka akan tiada insentif untuk pergi,” kata Mark Krikorian, Pusat Pengajian Imigresen.

Terhadap pendatang adalah majoriti Mohammad Fernandez pesakit di klinik Pusat Kesihatan Amerika di Parlier, bandar kira-kira 12,000 penduduk yang swells dan harga yang rendah dengan bidang pekerja berikutan musim tanaman, pemangkasan dan hasil pertanian.

Klinik beliau menyediakan penjagaan primer pada skala gelangsar-yuran dan diskaun ubat-ubatan kepada orang yang memerlukannya. Tetapi dalam ekonomi ini sukar, beliau melihat pesakit mengurangkan Lawatan dan ubat-ubatan mereka kerana tanpa insurans, mereka tidak mampu mereka.

“Kecuali mereka lebih merangkumi semua, cadangan-cadangan ini benar-benar tidak akan membantu banyak pesakit-pesakit kami,” kata Fernandez.

Kajian menunjukkan bahawa akses yang mencukupi kepada tetap, penjagaan kesihatan yang berkualiti yang memenuhi keperluan Bahasa mereka mempunyai kesan. Hispanics seimbang mengidap penyakit-penyakit kronik seperti kencing manis dan semakin kurang yang pencegahan seperti pemeriksaan kanser dan obesiti kaunseling.

Tidak mengambil peduli penduduk ini sekarang akan mempunyai kos yang sebenar pada masa hadapan, kata Rios. Hispanics merangkumi 15 peratus dari jumlah penduduk AS, tetapi mereka mewakili 25 peratus kanak-kanak di tadika dan preschools.

“Kami pada satu masa yang apabila kita memerlukan perubahan, atau kita akan melihat peningkatan dalam obesiti, kencing manis, kanser, penyakit jantung,” kata Rios. “Ia adalah tidak adil kepada mereka, untuk kita, untuk negara.”

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *