Latihan untuk menggalakkan kreativiti

Latihan untuk menggalakkan kreativiti

Pengenalan

Sebelum saya menyenaraikan beberapa latihan yang sangat berguna dan berkuasa untuk menggalakkan kreativiti, mari kita luangkan masa untuk mempertimbangkan apa yang membentuk kreativiti, mengapa kita bercita-cita untuk menggalakkan kreativiti di tempat pertama dan apa yang diperlukan dari orang yang ingin menggalakkan kreativiti melalui latihan, ada kreativiti sendiri atau orang lain.

Definisi kreativiti

Jika seseorang ingin menggalakkan kreativiti, ia dinasihatkan bahawa dia terlebih dahulu telah jelas takrif istilah ini. Walau bagaimanapun, kreativiti adalah istilah yang kompleks dan illusive yang seolah-olah menentang definisi, Jadi biarlah saya Senaraikan beberapa pilihan dan memilih apa patut anda tempahan. Kreativiti mempunyai kaitan dengan pemikiran yang asli dan fleksibel, keupayaan untuk memberi perhatian kepada maklumat, keupayaan untuk menangani ketidaktentuan. Individu kreatif mempunyai motivasi yang tinggi untuk mengatasi halangan-halangan dan masalah, kesediaan untuk mengambil risiko yang dikira, keinginan untuk berusaha pula untuk mendapatkan pengiktirafan.

Manfaat kreativiti

Menggalakkan kreativiti melalui senaman adalah satu cara yang terbukti untuk membangunkan minda generasi muda. Menganyam latihan kreativiti dalam pendidikan kanak-kanak dapat meningkatkan peluang mereka untuk menjadi dewasa yang berjaya dan membina yang dapat lebih tepat menghadapi dunia yang pesat berubah. Persekitaran yang menggalakkan kreativiti juga adalah asas yang kukuh untuk kesihatan mental. Latihan kreativiti memupuk pelajar-pelajar yang sangat bermotivasi yang kurang terdedah kepada negeri-negeri psikologi yang buruk seperti tekanan dan kebosanan.

Latihan kreativiti – apa yang diperlukan guru

Pertama-tamanya: anda perlu mengamalkan apa yang anda mengajar, anda perlu berjalan kaki ceramah, atau dalam erti kata lain, jika anda mahu untuk menggalakkan kreativiti seseorang, menjadi kreatif! Menunjukkan kepada mereka. Jangan beritahu mereka. Menjadi contoh untuk menjalankan kreativiti dan mereka akan ikut.

Kreativiti adalah dapat diatasi dengan penghormatan dan kasih sayang. Oleh itu, anda perlu mencipta persekitaran fizikal yang khas dan sesuai untuk latihan kreativiti. Suasana sedemikian harus selesa dan membolehkan dan dijaga dari gangguan luar.

Apa yang lebih penting daripada persekitaran fizikal adalah satu emosi. Tanggungjawab anda adalah untuk mewujudkan tempat yang selamat untuk express idea-idea, membuat kesilapan, menjadi bodoh, dan tidak boleh dinilai atau tertakluk kepada keberadaannya. Aku tidak boleh menekankan cukup ini. Lulus hukum membunuh kreativiti. Menghapuskan pembetulan dan nasihat kepada tahap minimum. Meninggalkan mentaliti betul dan salah, putih dan hitam, baik dan buruk. Membolehkan para pelajar fearlessly menyampaikan keperibadian mereka. Untuk mencapai satu persekitaran yang selamat bagi ekspresi diri, pastikan untuk memasukkan dalam latihan kreativiti anda bahan-bahan berikut: jenaka, gelak ketawa, muzik, seni, drama, tarian dan pergerakan.

Beberapa latihan kreativiti berikut memerlukan bahan-bahan tertentu. Pastikan untuk menyediakan bahan-bahan ini. Anda mungkin perlu menyediakan bahan-bahan tambahan yang tidak secara langsung berkaitan dengan latihan yang dirancang anda, dalam kes pelajar-pelajar anda akan datang dengan idea-idea baru dan memerlukan bahan-bahan untuk menyedari mereka.

Mendedahkan para pelajar kepada karya seni yang kreatif untuk memberi inspirasi kepada mereka dan basah selera mereka, tetapi berhati-hati tidak kepada lebih melakukannya. Anda mahu memberikan pelajar-pelajar anda idea-idea untuk melompat memulakan otot mereka kreatif; anda mahu mereka digalakkan, tidak tidak digalakkan.

Pelaksanaan kreativiti #1 – imej penstriman

Senaman ini adalah dijalankan secara berpasangan atau secara individu. Pelajar menjalankan menutup mata beliau dan bertanya sendiri soalan. Pelajar menjalankan kemudian menerangkan kepadamu imej visual beliau mental sama ada pelajar lain atau perakam pita. Menggambarkan imej-imej mental perlu mengalir dan penstriman. Dalam proses menggambarkan imej-imej yang dia nampak dalam fikirannya, pelajar perlu menumpukan perhatian pada maklumat deria. Contohnya, “Saya rasa kelembutan Dobi segar”, “kaki saya ditekan terhadap jubin yang sejuk”, “Saya bau udara hujan-direndam.” Pelajar harus bertujuan untuk membuat pendengar beliau hidup atau potensi yang jelas mengalami apa yang dia nampak. Untuk membangunkan dan mengekalkan aliran aliran imejan, pelajar perlu bertanya sendiri baru seperti sifat objek yang dia nampak dalam fikirannya dan meneroka mereka secara terperinci. Menyampaikan imej-imej mental perlu dilakukan di sebuah hastened kadar untuk mengelakkan penghakiman dan pemikiran kritikal. Imej strim dijangka dilaksanakan selama sekurang-kurangnya 10 minit setiap kali. Dari semasa ke semasa, aktiviti ini meningkatkan kreativiti dan kecerdasan.

Kreativiti menjalankan #2 – cabaran pemikiran tradisional

Senaman ini boleh dilakukan dalam Kumpulan atau secara individu. Pemikiran rutin yang baik untuk setiap tugas hari, kerana anda menjalankan tugas tanpa menggunakan fikiran dan membuang tenaga pada proses berfikir. Sebagai contoh, jika anda mengambil laluan yang sama untuk bekerja setiap hari, anda akan memandu pada auto-pilot. Jika, Walau bagaimanapun, anda mempunyai tugasan yang memerlukan anda mengambil laluan yang berbeza, maka anda perlu menumpukan perhatian dan sedar anda membuat giliran di kiri dan kanan. Jika fikiran anda melayang, anda akan mendapati diri anda akan secara tidak sengaja dalam laluan tetap. Jika anda ingin melaksanakan kreativiti dalam menyelesaikan masalah, anda perlu kekal jelas pemikiran yang rutin. Ini boleh dicapai dengan memaksa minda untuk mencari laluan yang baru. Arahan: membuat senarai kata-kata dan tulis setiap perkataan pada kad. Bagi setiap perkataan mengarahkan pelajar untuk datang dengan 2 perkataan yang berkaitan dan menulis ini pada kad-kad berasingan juga. Anda kini mempunyai Kumpulan tiga perkataan. Dan kini bahagian kreatif: memilih dua perkataan yang tidak berkaitan secara rawak dan arahkan para pelajar untuk datang dengan perkaitan antara dua perkataan yang seolah-olah tidak berkaitan. Ini akan memaksa proses pemikiran mereka untuk membentuk laluan yang tidak dikenali, sambungan antara dua dots yang telah tidak berkaitan sehingga kini. Memaksa minda kita untuk mencari laluan baru yang menghubungkan A dan B adalah betul-betul apa meningkatkan kreativiti. Di sepanjang garisan yang sama, anda boleh mencuba perubahan ini: membuat peta Rangka asas Amerika Syarikat tanpa nama-nama Negeri. Daripada nama-nama Negeri, tuliskan nama-nama negara-negara dunia. Sebagai contoh, daripada Texas menulis Kanada, daripada California menulis Perancis. Dan sebagainya. Kini meminta para pelajar mencari Persatuan antara Negeri dan negara. Mengingati bahawa kita tidak selepas apa-apa jawapan yang betul. Kami menjalankan ini untuk membuat jalan-jalan baru. Jadi tidak menguji pengetahuan pelajar-pelajar anda. Menggalakkan mereka datang dengan mana-mana Persatuan yang mereka boleh fikirkan. Ia boleh dikaitkan dengan budaya, ekonomi, bahasa, tetapi ia juga boleh dikaitkan kepada ejaan nama atau sebutan mereka. Akan terbuka.

Pelaksanaan kreativiti #3 – Tuhan-Tuhan mesti gila

Bushman Afrika, menyedari putih budaya, mendapati satu botol Coca Cola yang kosong di gurun Kalahari sejak. Bushman yang rapat mengkaji mistik objek ini (sahaja digugurkan oleh juruterbang lulus), tertanya-tanya apa yang ia adalah baik untuk. Beliau kemudian cuba meniup ke dalamnya, dan sangat gembira untuk mengetahui bahawa ia membuat bunyi yang bising. Dalam latihan kreativiti ini anda menggalakkan para pelajar untuk menjadi Bushmen. Aku sungguh-sungguh. Anda perlu untuk mengumpul props 5 hingga 10. Anda memaparkan prop yang kepada pelajar-pelajar anda dan minta mereka untuk mencari satu penggunaan baru untuknya. Langkah ini menggalakkan kreativiti kerana ia memaksa proses pemikiran untuk memadam atau mengabaikan apa yang diketahui dan datang dengan cara-cara baru untuk melihat sesuatu yang biasa.

Pelaksanaan kreativiti #4 – cerita Music

Main sekeping muzik klasik, sebaik-baiknya satu yang pelajar anda tidak tahu. Malapkan lampu, arahkan para pelajar untuk menutup mata mereka dan mendengar muzik yang rapat. Muzik memberitahu sebuah cerita, ia menceritakan tentang cuaca, tentang seorang lelaki yang miskin atau kaya, tentang cinta gila yang sedang tenat sekarang. Meminta setiap pelajar untuk mengikuti setiap plot twist, setiap perubahan suasana. Kemudian berhenti muzik dan meminta para pelajar menulis cerita-cerita mereka, dengan sedetail mungkin.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *