Latihan Sciatica selamat dan berkesan

Latihan Sciatica selamat dan berkesan

Sciatica senaman adalah sangat penting untuk kelegaan jangka panjang dan pengurusan sciatica cakera yang berkaitan. Walaupun bilangan latihan yang berbeza untuk sciatica disyorkan oleh pakar-pakar yang pelbagai dan non-ahli sama-sama, sedikit sahaja yang benar-benar sesuai semasa episod sciatica akut, teruk menyakitkan, dan beberapa latihan sciatica Tempahan biasanya dicadangkan sebenarnya boleh membuat perkara-perkara yang lebih teruk lagi apabila digunakan pada masa-masa sakit yang akut.

Sebagai contoh, walaupun biasanya disyorkan untuk penghidap sciatica, senaman seperti hamstring stretches dan posisi yoga, “ke bawah menghadap anjing” bermanfaat sebagai sebahagian daripada urusan seseorang keadaan sekali kesakitan berkurangan, senaman ini boleh meletakkan ketegangan pada saraf sciatic dan memburukkan lagi keadaan yang sudah radang dan sensitif. Secara amnya, menjalankan apa-apa yang menyebabkan sakit kepada peningkatan pusingan dan/atau merakamkan lagi turun kaki harus benar-benar dielakkan semasa fasa akut sciatica.

Semasa fasa akut sakit sciatica, McKenzie latihan menyediakan salah satu rawatan yang terbaik dan paling selamat pendekatan disediakan – lebih berkesan daripada ubat-ubatan dan epidural suntikan steroid ramai orang. Walaupun sering dikaitkan dengan sambungan tulang belakang dan tersilap dipanggil “Latihan lanjutan McKenzie”, kaedah McKenzie mungkin melibatkan apa-apa bilangan jawatan/pergerakan tulang belakang. Prinsip asas teknik McKenzie adalah untuk menguji pelbagai jawatan dan latihan untuk menentukan apa yang akan mencipta di kebanyakan “centralization” kesakitan dan gejala-gejala lain.

McKenzie pengamal menggunakan perkataan “centralization” apabila rasa sakit dan gejala-gejala lain lega di kawasan jarak greates dari tulang belakang. Memberi contoh, seseorang dengan sciatica semua jalan ke bawah kaki ke kaki, centralization mungkin berlaku di mana kesakitan kiri kaki dan kaki yang lebih rendah, dan kemudian hanya diperluaskan ke lutut. Atau, jika gejala-gejala sciatica mula keluar berterusan setakat lutut, centralization akan jika gejala-gejala kiri peha dan hanya pergi jauh sebagai kawasan pinggul.

Posisi atau senaman yang mengakibatkan gejala centralization adalah salah satu yang akan memberi manfaat, walaupun dalam keadaan di mana gejala meningkatkan bagi satu-satu masa di kawasan yang lebih dekat untuk tulang belakang. Sebagai contoh, jika anda telah sciatica dan sakit belakang yang rendah dan cuba salah satu daripada latihan McKenzie dan sciatica yang benar-benar pergi tetapi sakit belakang akan menjadi lebih teruk, pelaksanaan masih dianggap bermanfaat dan ia akan disyorkan untuk terus menggunakannya. Dalam jangka masa panjang, senaman sciatica yang menghasilkan centralization biasanya seterusnya akan menghasilkan peningkatan gejala-gejala yang semua, bahkan jika lebih banyak pusat (dekat tulang belakang) tanda-tanda mendapat lebih teruk pada mulanya.

Yang paling mudah McKenzie latihan bagi mengurangkan sciatica dilakukan dengan hanya berbaring di atas perut atas lantai atau permukaan yang kukuh dan mengampu dada seseorang itu pada siku. Kedudukan ini meletakkan tulang belakang lumbar ke dalam kedudukan dilanjutkan, yang mungkin mengurangkan sciatica oleh memerah membonjol cakera bahan tambahan ke hadapan dan dari saraf tunjang yang mengarang saraf sciatica, seterusnya mengakibatkan mampatan dikurangkan dan keradangan. Walaupun anda boleh mengekalkan kedudukan ini untuk jangka masa yang agak panjang, saya cadangkan melakukannya untuk jangka masa yang pendek satu atau dua minit dengan rehat yang memecahkan sekurang-kurangnya selama beberapa minit di antaranya. Rehat kerap menghalang otot-otot belakang yang rendah daripada mengetatkan banyak, dan masih lagi membenarkan keputusan keseluruhan yang baik. Bagi latihan sciatica lebih kompleks, arahan terperinci sama ada melalui panduan yang digambarkan atau pengamal penjagaan kesihatan yang berpengalaman untuk mendapatkan dinasihatkan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *