Latihan peribadi dan hubungan antara pemakanan dan Kecergasan?

Latihan peribadi dan hubungan antara pemakanan dan Kecergasan?

Pelatih peribadi sering dituduh tumpuan sedikit terlalu banyak nilai dan kepentingan diet dan pemakanan. Baik hakikatnya jurulatih peribadi mana-mana akan memberitahu anda bahawa jika anda ingin berada dalam Kesihatan yang optimum, maka anda perlu pastikan anda mempunyai diet yang seimbang dan anda juga perlu bersenam secara tetap. Ini adalah tidak lebih daripada akal apabila anda berfikir tentang. Kita telah dikenali selama berabad-abad bahawa kecergasan dan pemakanan akan interlinked. Hippocrates diiktiraf fakta, dan terkenal pernah berkata “biarkan makanan menjadi ubat anda dan ubat menjadi makanan anda.” Pelatih peribadi akan betul memberitahu bahawa jika anda mengambil kalori yang mencukupi untuk keperluan anda badan dan bersenam secara teratur, maka anda akan cergas dan sihat. Jika anda mengambil kalori lebih daripada keperluan badan anda, ia akan disimpan sebagai lemak: Jika anda mengambil kalori terlalu sedikit, maka tubuh akan menderita akibatnya. Jadi, apa jenis nutrien badan tidak perlu, dan Apakah jenis pemakanan akan menjadikan kehidupan lebih baik dan lebih sihat?

Nutrien apa yang badan anda tidak perlu?

Karbohidrat
Semua aktiviti sukan dan memerlukan tenaga, dan karbohidrat membekalkan asas tenaga yang diperlukan untuk melakukan aktiviti-aktiviti tersebut, terutamanya dalam aktiviti anaerobik dikuasai seperti berjalan dan berenang. Dalam aktiviti aerobik, glukosa diperlukan untuk mengekalkan tahap gula dalam darah dan bertindak sebagai pemangkin untuk metabolisme lemak.

Protein
Protein digunakan untuk membaiki otot dan tisu-tisu, walaupun jumlah yang kecil turut menyumbang sebagai bahan api. Jika anda tidak mengambil karbohidrat yang mencukupi untuk memenuhi keperluan anda, maka tubuh akan menggunakan protein sebagai sandaran sumber bahan api. Ini boleh membawa kepada kehilangan otot dan metabolisme yang lebih perlahan.

Antioksidan
Apabila anda bersenam, anda menghasilkan banyak radikal bebas yang akan mencari elektron sebatian yang merosakkan membran sel. Diet yang tinggi dengan buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin penuh akan mengatasi kesan-kesan yang memusnahkan radikal.

Saiz
Mengawal saiz bahagian akan membantu untuk mengekalkan peratusan lemak badan sihat melainkan, sudah tentu badan berkenaan keperluan kalori tambahan untuk meningkatkan stamina atau pukal bagi Sukan tertentu seperti berjalan jauh atau bina badan.

Sesiapa yang melatih badan mereka makan bahagian bersaiz munasabah jenis makanan yang badan mereka perlu berfungsi, anda akan menjadi lebih sihat. Jika orang boleh melakukannya dan bersenam secara kerap dengan bantuan jurulatih peribadi, maka mereka akan pasti berada di jalan raya untuk kecergasan yang optimum, dan mempunyai minda dan badan yang lebih sihat dan gembira.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *