Latihan memori – Apakah faedah?

Latihan memori – Apakah faedah?

teknik-teknik memori tidak baru. Teknik ini telah sedia ada untuk masa yang lama sekarang. Ia adalah amat sukar untuk memahami manusia memori kerana mekanismanya sangat rumit. Walau bagaimanapun, ingatan manusia adalah salah satu perkara yang paling penting untuk memahami.

Memori tidak boleh dibandingkan perisikan. Ia sebenarnya kuasa minda yang bekerja ke arah memproses dan menolak dan membantu.

Salah satu teknik memori tertua tarikh kembali ke era Rom kuno. Seorang pemidato Inggeris Rom akan berjalan-jalan Taman beliau apabila bersedia untuk ucapan dan berkaitan pelbagai kanji untuk bahagian-bahagian yang berbeza Taman melalui meletakkan bahagian-bahagian ucapan di lokasi-lokasi yang berbeza telah dipilih di seluruh Taman. Apa-apa yang berkaitan untuk imejan adalah sukar untuk melupakan.

Mengikut penyelidikan yang terkini, ia telah terbukti bahawa ia adalah mungkin untuk melatih orang untuk menjadi lebih bijak dan meningkatkan kuasa otak mereka sebenarnya mempunyai pada masa kelahiran.

Ia telah dianggap sehingga lewat yang satu tidak dapat berfikir kecerdasan bendalir yang mempunyai keupayaan untuk menyelesaikan masalah. Walau bagaimanapun, menurut satu penyelidikan yang terkini, ia telah terbukti bahawa terdapat satu kaedah yang boleh meningkatkan kemahiran ini. Ini dikenali sebagai latihan memori.

Terdapat beberapa manfaat yang satu boleh menikmati melalui proses latihan memori.

Pertama- tamanya, memori latihan boleh meningkatkan kemahiran menyelesaikan masalah otak. Kemahiran ini dikenali sebagai kecerdasan bendalir.

Sesetengah penyelidik Amerika Syarikat dan Switzerland yang bekerjasama untuk mewujudkan satu siri permainan komputer untuk melatih memori kerja. Ingatan ini dekat dengan kecerdasan bendalir dan asas litar otak serupa.

Permainan ini diwujudkan untuk mendapatkan satu tahap yang lebih sukar sekiranya pemain berjaya untuk memenuhi tahap kepintaran setiap individu. Walau bagaimanapun, jika pemain cenderung untuk kehilangan, peringkat yang akan datang menjadi lebih mudah untuk tidak mengecewakan para pemain.

Satu lagi faedah mengikuti teknik-teknik memori adalah bahawa ini mempunyai keupayaan yang hebat untuk meningkatkan kekuatan otak. Malah, teknik-teknik tolak otak untuk proses semua yang mengingati.

Dalam kes ini, anda telah belajar nama orang, bayangkan bagaimana individu yang sangat penting untuk anda dalam masa terdekat dan di mana akan anda melihatnya atau berfikir tentang dirinya.

Satu lagi memori penting dan berfaedah latihan akan memberitahu diri sendiri sebab mengapa anda mahu untuk mengingati sesuatu yang tertentu dan cara anda akan ingat. Proses mengingati sesuatu yang tertentu akan berfungsi merangsang otak untuk memegang nama dan Persatuan tambahan dalam otak.

Teknik-teknik memori boleh membuat anda menyelesaikan banyak masalah dalam dalam sekelip mata. Semua yang anda perlu lakukan adalah untuk terus bersenam dengan teknik memori ini dan memberi kekuatan otak anda rangsangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *