Lapan tanda-tanda radang paru-paru Mycoplasma

Lapan tanda-tanda radang paru-paru Mycoplasma

Tanda-tanda dan gejala-gejala radang paru-paru Mycoplasma melibatkan berterusan batuk, beberapa tanda-tanda seperti selsema dan gejala-gejala, sekala lain ketidakselesaan dada mungkin kronik, masalah pernafasan, mata berair, deringan di telinga, ruam kulit, dan gejala-gejala lain yang luar biasa.

Radang paru-paru mycoplasma merupakan sejenis bukan radang paru-paru yang disebabkan oleh organisma kecil yang dikenali sebagai Mycoplasma pneuomniae. Ia mudah dihantar melalui batuk serta sneezes didatangi individu, oleh itu menjadikan ia agak mudah berjangkit dan juga memerlukan diagnosis yang cepat dan juga rawatan untuk mengelakkan penyebaran penyakit. Berikut adalah tanda-tanda jangkitan yang mungkin membantu dalam diagnosis yang terkenal, dan juga pengurusan keadaan:

Batuk berpanjangan

Batuk yang kronik setakat ini adalah manifestasi Mycoplasma radang paru-paru yang paling kerap. Batuk ini adalah jelas kering tanpa kahak tersebut atau apa-apa cecair lain, seperti darah yang keluar.

Gejala-gejala atau tanda-tanda seperti selsema yang berbeza

Selain daripada batuk kering yang berpanjangan, kebanyakan pesakit juga mengalami beberapa lain simptom seperti selsema, demam dan kesejukan. Pesakit juga mungkin berasa sakit kepala diterima. Untuk membantu mengesan kewujudan Mycoplasma radang paru-paru, terus menjejaki anak tahap haba badan anda. Jika ia sampai ke 102 darjah atau lebih, anda harus melawat doktor untuk diagnosis dan rawatan perubatan segera.

Sakit dada yang jarang atau mungkin berterusan

Satu lagi gejala popular radang paru-paru jenis ini berlaku di kawasan dada. Individu biasanya mula merasa dada tidak menyenangkan ketidakselesaan yang tertentu yang jarang berlaku atau berterusan. Ini menunjukkan bahawa jenis ketidakselesaan dada boleh datang dan pergi dari masa ke semasa atau berkembang menjadi ketidakselesaan dada yang berterusan yang boleh bertahan dari semasa ke semasa. Dalam beberapa keadaan, jenis sakit dada akan misdiagnosed sebagai satu isu jantung koronari, jadi Cari lain mungkin tanda dan simptom untuk membantu dalam diagnosis penyakit yang betul.

Isu-isu dalam pernafasan

Banyak penghidap juga mengalami masalah lebih-semua yang bernafas dalam. Sering kali, mereka berfikir mereka adalah biasanya pendek nafas. Orang yang dijangkiti mungkin juga menjalani perplexing pernafasan yang pesat bersama-sama dengan sakit dada.

Berair Mata

Tanda biasa tambahan Mycoplasma radang paru-paru adalah visi kembali. Individu yang biasanya mempunyai paksaan yang kuat untuk Lap mata mereka, mengakibatkan mata berwarna merah, bengkak.

Deringan di telinga

Selain mata, pesakit juga mungkin mendengar beberapa deringan di dalam telinga mereka atau mungkin menahan kesakitan berterusan telinga.

Ruam kulit

Dalam sesetengah kes, individu-individu yang terlibat juga mungkin mempunyai ruam kulit pada beberapa bahagian tubuh yang boleh menjadi sangat scratchy dan juga discomforting. Jenis ruam boleh menyebabkan luka-luka kecil yang hanya berdarah semasa scraped. Untuk mengurangkan gatal-gatal, ia adalah dinasihatkan untuk meliputi ruam kulit ini menggunakan kain lembap. Ia juga akan melindungi kulit anda dari kecederaan tambahan jika calar tidak dapat dielakkan. Kain lembap, Walau bagaimanapun, hanya untuk Keselamatan dan tidak alamat ruam kulit tertentu. Untuk melegakan ruam kulit, anda perlukan cadangan doktor anda.

Jarang berlaku tanda-tanda dan gejala-gejala lain

Sesetengah pesakit, dalam kes-kes yang sangat jarang berlaku, mungkin juga menahan saraf tanda-tanda atau simptom-simptom seperti gementar serta ketidakselesaan pada kaki dan tangan. Tanda-tanda dan gejala-gejala lain termasuk masalah dalam mengambil, bersama-sama dengan cungap sambil bernafas dalam bronkitis yang berkaitan tanda-tanda dan gejala-gejala lain.

Jika anda berfikir bahawa anda tidak dijangkiti dengan penyakit tertentu, berbincang dengan doktor anda untuk diagnosis yang cepat dan juga terapi. Ini akan membantu mencegah penularan penyakit ini kepada orang-orang lain di sekeliling anda kerana ianya sangat transmittable. Pastikan anda sentiasa menutup mulut anda apabila anda batuk atau bersin, serta sentiasa membersihkan tangan anda untuk mengelakkan mencemarkan orang lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *