Lantus berbanding Levemir

Lantus berbanding Levemir

Memilih insulin panjang-lakonan yang boleh menakutkan, terutamanya kerana kedua-dua Lantus (insulin glargine) dan Levemir (insulin detemir) adalah sama seperti dalam banyak hal. Terdapat beberapa perbezaan utama yang akan membantu anda dan doktor anda membuat keputusan tentang insulin yang digunakan.

Lantus dan Levemir akan disuntik subcutaneously, sama ada dengan pen picagari atau insulin, dan kedua-duanya boleh digunakan dengan segera-lakonan insulin pada masa makan untuk membantu dengan mengawal kencing manis. Borang-borang tidak lama lakonan insulin perlu dicairkan, atau dicampur dengan lain-lain produk insulin. Lantus dan Levemir mempunyai nisbah 1:1, tetapi akan diterima oleh badan berbeza dari pesakit kepada pesakit; apa-apa perubahan kepada ubat kencing manis dan dos perlu sentiasa dibincangkan dengan doktor.

Lantus
Lantus (insulin glargine) dipasarkan sebagai pilihan insulin “peakless”, dengan tempoh tindakan yang 18-26 jam. Ia adalah disuntik sekali sehari, pada masa yang sama setiap hari untuk mengekalkan pengawalaturan. Salah satu kelebihan terbesar Lantus adalah bahawa, oleh kerana kekurangan puncak, ia mengurangkan risiko berlakunya hypoglycaemia waktu malam.

Sesetengah doktor menyarankan bahawa Lantus diambil dua kali setiap hari, walaupun ia diluluskan perlu diambil sekali setiap hari. Lantus mungkin tidak menjadi pilihan terbaik bagi orang-orang dengan jadual yang tidak teratur, masa tindakan yang panjang memberikan kurang kawalan (ia boleh mengambil masa sehingga tiga hari untuk melengkapkan tindakan yang). Dengan insulin lama lakonan lain, Lantus boleh digunakan dengan segera-lakonan insulin pada masa makan.

Levemir
Levemir (insulin detemir) adalah yang panjang-lakonan insulin dengan tempoh tindakan 9-12 jam. Ia adalah suntikan sebanyak dua kali sehari, pagi dan malam. Kerana salah satu puncak yang boleh berlaku pada waktu malam, apabila tahap glukosa yang sering lebih rendah, ia menimbulkan peningkatan risiko berlakunya hypoglycaemia waktu malam dan tidak boleh digunakan oleh pesakit-pesakit dengan berlakunya hypoglycaemia.

Levemir mempunyai kelebihan atau kawalan kencing manis yang lebih besar, kerana ia diambil lebih kerap. Dan sementara pesakit-pesakit yang menggunakan Levemir sering menggunakan dos insulin yang tinggi, mereka sering mengalami pertambahan berat badan kurang daripada pesakit-pesakit yang menggunakan Lantus.

Memilih a ubat insulin panjang-lakonan yang datang kepada apa yang paling sesuai bagi individu berkenaan, mengambil kira badan interaksi dengan insulin, serta faktor-faktor seperti gaya hidup dan tabiat pemakanan. Sebarang keputusan yang melibatkan ubat-ubatan kencing manis hendaklah dibuat dengan bantuan doktor atau pembekal penjagaan kesihatan lain.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *