Laluan riadah dan pekerjaan, pendedahan kepada Asbestos

Laluan riadah dan pekerjaan, pendedahan kepada Asbestos

Ramai telah memeriksa perkaitan antara pendedahan asbestos dan perkembangan penyakit seperti kanser mesothelioma atau paru-paru. Beberapa faktor yang amat berkaitan dengan kecacatan selular adalah umur yang meningkat, yang lelaki, dan bekerja untuk majikan tertentu dalam tempoh masa tertentu.

Satu kajian penting disebut, “kecacatan radiografi dan pendedahan kepada asbestos yang tercemar vermikulit di komuniti Libby, Montana, Amerika Syarikat. Oleh Lucy A. Peipins, Michael Lewin, Sharon Campolucci, Jeffrey A. Lybarger, Aubrey Miller, Dan Middleton, Christopher Weis, Michael Spence, Brad hitam dan Mohd Vikas – perspektif Kesihatan Alam Sekitar, Jld 111, 2003. Berikut adalah petikan: “perlombongan, pengendalian, pemprosesan, dan kegunaan peribadi atau komersil vermikulit asbestos yang tercemar telah menyebabkan pencemaran yang meluas kawasan Libby, Montana,. Kami telah memulakan satu program ujian perubatan sebagai respons kepada laporan penyakit pernafasan dalam masyarakat. Analisis ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menentukan keabnormalan radiografi yang berkaitan asbes antara orang-orang yang terdedah kepada vermikulit di Libby dan dilaporkan sendiri untuk memeriksa Persatuan antara hasil dan peserta-peserta ini jawapan pendedahan. Hirisan lintang temuduga dan ujian perubatan dijalankan di Libby dari Julai melalui November 2000 dan Julai melalui September 2001. Seramai 7,307 orang-orang yang tinggal, bekerja atau bermain di Libby sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum 31 Disember 1990 selesai temuduga. Peserta tersebut, 6,668 [lebih besar daripada atau sama dengan] 18 tahun umur yang diterima dada radiographs untuk menilai kekerapan keabnormalan pleura dan ruang-antara.

Kita diperhatikan pleura keabnormalan 17.8% daripada para peserta dan ruang-antara keabnormalan dalam< 1%="" of="" participants="" undergoing="" chest="" radiography.="" we="" examined="" 29="" occupational,="" recreational,="" household,="" and="" other="" exposure="" pathways="" in="" the="" analysis.="" the="" prevalence="" of="" pleural="" abnormalities="" increased="" with="" increasing="" number="" of="" exposure="" pathways,="" ranging="" from="" 6.7%="" for="" those="" who="" reported="" no="" apparent="" exposures="" to="" 34.6%="" for="" those="" who="" reported="" [greater="" than="" or="" equal="" to]="" 12="" pathways.="" the="" factors="" most="" strongly="" associated="" with="" pleural="" abnormalities="" were="" being="" a="" former="" w.r.="" grace="" worker,="" being="" older,="" having="" been="" a="" household="" contact="" of="" a="" w.r.="" grace="" worker,="" and="" being="" a="" male.="" in="" addition="" to="" being="" a="" former="" w.r.="" grace="" worker,="" environmental="" exposures="" and="" other="" nonoccupational="" risk="" factors="" were="" also="" important="" predictors="" of="" asbestos-related="" radiographic="">

Satu lagi kajian yang menarik disebut, “Asbestos menyebabkan translocation p65 protein dan meningkatkan NF-kappa B DNA mengikat aktiviti sel-tikus paru-paru epitelium dan pleura sel mesothelial.” Oleh Y. M. Janssen, K. E. Driscoll, B. Howard, T. R. Quinlan, M. Treadwell, A. Barchowsky dan B. T. Mossman – Jabatan Patologi, Universiti Vermont, Burlington, Amerika Syarikat. -Saya J Pathol. Ogos 1997; 151(2): 389–401. Berikut adalah petikan: “mekanisma yang memberi isyarat sel dan gen diubahsuai ungkapan oleh asbestos, yang mujarab keradangan, fibrogenic dan karsinogenik ejen, adalah tidak jelas. Pengaktifan transkripsi faktor, faktor nuklear (NF)-kappa B, adalah kritikal di up-mengawal selia ungkapan banyak gen yang dikaitkan dengan keradangan dan percambahan. Penyedutan model crocidolite – dan chrysotile-berpunca dari keradangan dan asbestosis telah digunakan untuk kajian ini Penyetempatan p65, merupakan protin subunit faktor transkripsi NF-kappa B, di sham kawalan tikus dan orang-orang yang terdedah kepada asbestos. Di samping itu, kami disiasat, menggunakan analisis peralihan mobiliti electrophoretic, sama ada pendedahan dalam vitro tikus paru-paru sel-sel epitelium dan sel-sel mesothelial yang pleura di tikus kepada asbestos meningkat mengikat protein nuklear, termasuk p65, kepada unsur respon NF-kappa B DNA ini. Tambahan pula, translocation daripada p65 ke pusat adalah ditentukan oleh confocal microscopy. Berbanding dengan haiwan sham, peningkatan yang ketara dalam p65 immunofluorescence diperhatikan dalam sel-sel epitelium airway tikus pada 5 hari selepas penyedutan asbestos. Kenaikan ini telah berkurangan dengan 20 hari, tempoh masa yang diperlukan untuk pembangunan fibrotic luka. Sebaliknya, walaupun kepelbagaian inter-animal juga immunoreactivity bagi p65 adalah lebih dramatik di dalam petak ruang-antara paru-paru tikus asbestos-terdedah pada 5 dan 20 hari. Perubahan dalam ungkapan p65 dalam pleura mesothelial sel-sel yang terdedah kepada asbestos di penyedutan ujikaji adalah warna. Pendedahan kepada asbestos juga menyebabkan kenaikan yang ketara dalam kompleks protin nuklear yang mengikat Muafakat NF-kappa B jujukan DNA paru-paru tikus yang epitelium dan sel-sel mesothelial yang pleura di tikus. Menggunakan confocal microscopy, kami memerhatikan sebahagian translocation nuklear daripada p65 dalam sel mesothelial pleura tikus terdedah kepada asbestos. Ini tindak balas separa berlawanan dengan kesan lipopolysaccharide yang disebabkan translocation cepat dan lengkap daripada p65 dari sitoplasma kepada nukleus. Kajian kami adalah yang pertama untuk menunjukkan kehadiran sistem NF-kappa B dalam tisu paru-paru dan bukti pengaktifan in vivo dan in vitro selepas pendedahan kepada mujarab keradangan, fibrinogenic dan karsinogenik alam sekitar ejen.”

Jika anda mendapati mana-mana petikan ini menarik, sila baca kajian mereka sepenuhnya. Kita semua mempunyai hutang yang besar kepada penyelidik ini untuk melakukan kerja yang penting.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *