Laluan asid lemak – Bab 5

Laluan asid lemak – Bab 5

Asid lemak yang wujud dalam badan terutamanya sebagai triglycerides dan phospholipid. Phospholipid membuat dalam membran sel-sel bilipid dan membran organel dalam sitoplasma. Asid lemak dipisahkan dari tulang belakang glycerol trigliserida dan dipecahkan kepada cebisan-cebisan karbon yang kemudian teroksida untuk membekalkan tenaga. Biasanya, hanya asid lemak karbon 16 atau lebih pendek dimetabolismakan dengan cara ini.

[Cuti asid lemak turun imej]

Asid lemak 16 karbon dan lebih lama dari omega-3 dan -6 keluarga boleh menjalani pembentukan bon double dan di lengthening untuk mewujudkan sebatian dipanggil eicosanoids. Bahan ini adalah autacoids, evanescent Kata majmuk yang mengenakan kesan mereka tempatan di microenvironment tisu-tisu di mana mereka berada generated.1 Eicosanoids adalah derivatif oxygenated kitaran asid lemak yang terdiri daripada prostaglandins, leukotrienes, thromboxanes, prostacyclines, dan lipoxins yang moderator proses hidup peringkat mikroselular dan tisu (Gamb. 14). Mereka adalah pertengahan antara biochemicals dan hormon. Kehadiran mereka dalam jumlah molar nano dan pico yang amat kecil mengenakan kesan kesan yang lebih kuat oleh banyak kali ganda daripada pelbagai organ yang mujarab tahap hormon.

[Fungsi imej Eicosanoids]

Eicosanoids akan kawal selia, menghidupkan pelbagai proses hidup dan mati. Sebagai contoh, eicosanoids boleh merangsang mekanisma pembekuan apabila saluran darah tercedera, tetapi mereka juga boleh berhenti mekanisme pembekuan supaya ia tidak meneruskan ke titik di mana peredaran selain di tapak tempatan kecederaan adalah terjejas.

Eicosanoids mesti wujud dalam baki yang tepat untuk hidup terus tanpa kehadiran penyakit. Sejak eicosanoids pelbagai dihasilkan daripada asid lemak pemakanan, mengubah suai diet boleh shift baki eicosanoid. Overconsumption satu jenis asid lemak boleh overproduce satu jenis eicosanoid. Kesannya akan kemudian menjadi utama dan tidak akan betul seimbang oleh eicosanoid dengan terdapatnya dan oleh itu penyakit boleh menyebabkan. Sebagai contoh, overconsumption asid lemak omega-6 boleh mencipta eicosanoids yang meningkatkan keradangan. Jika asid lemak ini akan digunakan dalam lebihan perbelanjaan sejumlah mengimbangi asid lemak omega-3, penyakit-penyakit keradangan seperti artritis, penyakit kardiovaskular, dan syarat-syarat yang alah mungkin menyebabkan. Baki adalah intipati kehidupan.

Pelbagai laluan metabolik yang membawa kepada penghasilan eicosanoids adalah kompleks. Laluan yang bermula dengan jenis-jenis asid lemak dalam diet. Ini seterusnya ditukar oleh sistem enzim kepada asid lemak yang lebih progresif dan lebih tidak sehingga mereka sampai ke destinasi eicosanoid mereka. Angka 15 dan 16 menggariskan laluan sintetik ini.

Enzim Desaturase dan elongase yang bertanggungjawab atas penukaran ini berbeza dari segi fungsi dari spesies ke spesies, dalam spesis yang sama, dan walaupun dalam individu yang sama dalam keadaan yang berbeza. Di samping itu, ia dipercayai, ini menyatakan enzim sistem boleh terjejas menjejaskan oleh pelbagai toksin dan penyakit. Dengan demikian bukan sahaja diet, tetapi faktor-faktor genetik dan persekitaran boleh mempengaruhi eicosanoid baki.

Spesies haiwan, sistem enzim yang mencukupi wujud untuk membenarkan pembentukan bon tak tepu omega-3 dan omega-6 jawatan. Oleh itu, seperti yang dibincangkan sebelum ini,

[Asid lemak pengubahsuaian imej]

[Eicosanoid laluan imej]

Omega-3 dan asid lemak-6 adalah juzuk yang penting pemakanan. Chloroplasts tumbuhan, di sisi lain, mempunyai sistem enzim yang diperlukan untuk membentuk-omega-3 dan asid lemak-6 dan seterusnya sumber makanan tumbuhan menjadi sumber utama asid lemak ini penting untuk haiwan. Ini bermakna walaupun jika haiwan yang carnivore, ianya memakan mangsa yang seterusnya telah digunakan bahan loji yang mengandungi asid lemak ini. Itu adalah kes ikan yang menumpukan tahap datang kepada mereka melalui rantaian makanan dari pencemaran sungai seperti omega-3 yang tinggi.

Diet semula jadi yang terdiri daripada yang segar, makanan mentah menyediakan spektrum asid lemak yang sama sekali berbeza daripada tambang moden fractionated, diproses, disimpan dan sebaliknya dipinda makanan. Dalam diet semulajadi yang pelbagai jenis asid lemak akan dibekalkan dalam keadaan biologi dilindungi dan aktif. Asid lemak omega-3,-6 dan -9 keluarga semua akan hadir dalam nisbah yang di mana kehidupan adalah asalnya disesuaikan untuk menggunakan mereka. Dalam keadaan itu, eicosanoids akan lebih cenderung dengan betul dalam kira-kira.

Dalam modem diet, Walau bagaimanapun, ia adalah mungkin untuk menerima hampir tidak omega-3 asid lemak, tahap asid lemak tepu yang sangat tinggi, dicetuskan oleh cholesterol teroksida, asid trans-lemak dan lain-lain isomers dan pembahagian besar asid lemak omega-6 serta pelbagai jenis-asid lemak yang tidak dapat dielakkan dari pemprosesan yang teroksida. Apa-apa keadaan ketidakseimbangan eicosanoids dengan menyediakan bahan-bahan permulaan yang tidak wajar untuk sintesis eicosanoid dan memperkenalkan unsur-unsur yang toksik yang mengganggu laluan enzim.

Pemakanan yang betul maka hendaklah ditujukan ke arah mengembalikan diet semulajadi, unaltered dan penghapusan, seberapa banyak yang mungkin, makanan yang terdiri daripada lipid dalam nisbah yang tidak sesuai dan dipinda dari bentuk semulajadi mereka.

Rujukan yang terdapat di dalam buku teks, klik pautan berikut untuk melihat artikel ini wysong.net:

Untuk bacaan seterusnya, atau untuk maklumat lanjut mengenai, Dr Wysong dan Perbadanan Wysong sila lawati www.wysong.net atau menulis untuk sumber makanan yang lebih sihat bagi orang-orang yang termasuk makanan ringan, dan bijirin sarapan sila layari www.cerealwysong.com.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *