Lain-lain racun dalam Rokok

Lain-lain racun dalam Rokok

Asap tembakau mempunyai banyak bahan-bahan kimia beracun yang boleh memberi kesan kepada perokok dan menghisap. Apakah bahan-bahan ini? Berikut adalah senarai orang-bahan kimia yang diambil dari “Buku senarai #2” oleh Irving Wallace, David Wallechinsky, Amy Wallace dan Sylvia Wallace pendek:

Acrolein – vapors cecair tak berwarna, toksik dengan merengsa.

Karbon monoksida – gas yang tidak berbau, tawar yang menjejaskan tisu-tisu yang memberi kehidupan kepada oksigen. Ia adalah barangan busuk yang sama yang mengeluarkan ekzos kereta anda.

Ammonia – kompaun gas digunakan dalam pembuatan bahan letupan dan disinfektan. Ia boleh merengsakan kepada mata dan membran mukus dan boleh menyebabkan kelecuran dan blistering.

Pemanis tiruan asid formik – cecair tak berwarna, berbau dan sangat mengakis digunakan dalam pemprosesan tekstil dan kulit. Pendedahan kepada asid yang menyebabkan blistering dan mengganggu membran mukus. Kanser dilaporkan pada haiwan makmal.

Hidrogen cyanide – cecair yang sangat beracun digunakan dalam sesetengah negara dalam melaksanakan penjenayah.

Formaldehid – gas yang tak berwarna digunakan dalam kuku hardeners, kuku dan syampu walaupun kesan toksik. Senak juga boleh menyebabkan sakit perut yang teruk, pendarahan dalaman, vertigo, koma dan kematian. Boleh bertindak balas dengan agen-agen kimia yang lain untuk menghasilkan kesan karsinogenik dan mutagenic.

Phenol – digunakan dalam krim bercukur, losyen tangan dan lain-lain produk komersial walaupun selepas kes-kes keracunan telah dilaporkan. Jumlah yang kecil boleh menyebabkan loya, muntah, lumpuh dan sawan.

Asetaldehid – cecair mudah terbakar yang digunakan dalam membuat minyak wangi. Ia berlaku secara semula jadi di epal, brokoli, keju dan sayur-sayuran lain. Ia boleh merengsa mata dan membran mukus, meningkatkan tekanan darah dan mengurangkan bilangan sel-sel darah merah dan putih. Dos yang besar boleh membawa kepada kematian oleh pernafasan lumpuh.

Pyridine – cecair mudah terbakar yang boleh menyebabkan kemurungan sistem saraf pusat dan kerengsaan kulit dan saluran pernafasan. Penggunaan yang berpanjangan boleh membawa kepada kerosakan hati dan buah pinggang.

Perangkap klorida – gas toksik yang digunakan dalam pengeluaran getah dan petrol.

Acetonitrile – kompaun toksik digunakan dalam membuat plastik, getah dan racun serangga.

Metanol – alkohol cecair yang beracun dengan bau yang nauseating. Jumlah yang besar boleh menyebabkan muntah, Kurang Upaya penglihatan persepsi, mabuk, koma dan kematian. Ia digunakan dalam bahan api roket dan antifreezes kereta.

Arsenik – satu sebatian yang sangat beracun yang menyebabkan rasa loya, muntah-muntah, dan kematian.

Selepas membaca tentang bahan-bahan kimia yang berbahaya ini terkandung di dalam Rokok, sesetengah perokok boleh Tukar ke jenama rendah-tar, berfikir mereka boleh mengurangkan atau melarikan diri dari kesan berbahaya tembakau dengan cara itu.

Malangnya, strategi itu tidak akan berfungsi. Walaupun kandungan purata tar dan Nikotin rokok telah berkurangan sepanjang 30 tahun, masih terdapat tiada perkara seperti menghisap Peti Deposit Keselamatan. Beralih kepada jenama produktif bukanlah semata-mata jawapannya. (Seterusnya: penyakit dari rokok.)

Sejak rokok menyebabkan kedutan, berhenti sekarang sebelum anda memusnahkan muka anda. Satu produk yang boleh membantu ialah sistem Rejuvinol AM/PM Botox alternatif umur-ingkar. Sistem anti-penuaan ini mempunyai dua komponen yang kuat: pelembap pagi Rejuvinol yang mencipta kulit tegang, sihat, dan muda mencari; dan krim malam Rejuvox yang baik mengurangkan garis dan kedutan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *