Lagenda untuk pengeluaran arak – ia semua bermula di Mesir purba

Lagenda untuk pengeluaran arak – ia semua bermula di Mesir purba

Menurut cerita, seorang wanita tewas kepada Raja dan ingin akhir hidupnya dengan makan anggur jadual yang disimpan di dalam balang yang rosak. Percubaan membunuh diri pula tidak dilaksanakan seperti yang dirancang beliau; sebaliknya dia mendapat mabuk dan akhirnya pengsan. Apabila dia bangun, dia merasakan seolah-olah semua masalah itu telah hilang dan acara ini digalakkan dia terus mengambil anggur rosak. Jadi akan cerita ini menyenangkan, seseorang boleh mengatakan bahawa wain bukanlah ciptaan manusia tetapi adalah, sebaliknya ditemui secara kebetulan.

Sejarah wain yang lama sebagai tamadun, sektor pertanian dan manusia sendiri. Arkeolog mencadangkan bahawa wain ditemui secara tidak sengaja semasa 6000 dan 5000 SM. di kawasan bulan Sabit subur, sebuah kawasan di antara Sungai Nil dan Teluk Parsi. Bukti-bukti arkeologi telah menemui pengeluaran arak Eropah yang terawal dari crushed anggur di Macedonia 6500 tahun yang lalu.

Dari tarikh penemuan wain ke hari ini, wain telah memainkan peranan animportant dalam banyak adat istiadat dan adat resam dalam masyarakat moden. Dalam tempoh Mesir purba, wain menjadi sebahagian daripada kehidupan, terutamanya funerary Majlis. Hanya orang-orang Mesir yang kaya seperti Firaun yang mampu menikmati wain. Wain turut sama di Greece dan Rome purba dan di banyak negara Eropah yang lain.

Zaman Mesir

Walaupun para saintis telah mengenal pasti satu balang wain dari Umrah Firuz Tepe di pergunungan pasaran Utara Iran, pengetahuan meluas tentang penanaman wain dipercayai datang dari Mesir. Kaedah membuat wain diwakili pada dinding Makam yang bertarikh kembali ke 2600 BC. Maria Rosa, master in Egyptology menyatakan bahawa wain di Mesir purba adalah amat penting dan hanya orang kelas atasan dan Raja-Raja mempunyai akses kepada wain. Rosa selanjutnya menunjukkan bahawa orang-orang Mesir purba dilabelkan balang wain dengan produk, tahun, kawasan growning dan nama penanam anggur ini, tetapi ada tidak menyebut tentang warna wain. Penemuan terkini menunjukkan bahawa wain dalam Mesir purba telah biasanya merah.

Orang-orang Yunani purba

Ketibaan daripada proses membuat arak di Greece purba tidak didokumenkan; ramai yang percaya bahawa tradisi pembuatan wain telah diperkenalkan kepada Crete oleh peniaga-peniaga Phoenician. Bukti-bukti yang kukuh daripada wain yang semakin meningkat juga telah dikumpul daripada budaya Mycenaean Minoan.

Wain adalah sebuah artikel dagangan yang sangat penting dalam perniagaan Greece. Yunani telah dapat menubuhkan koloni mereka sepanjang Mediterranean dan ini seterusnya turun eksport Greek wain di rantau ini. Yunani belajar bagaimana untuk menghalang wain reput dengan menambah rempah dan herba yang berbeza. Wain di Greece purba telah dikacau dalam segelas sebelum minum.

Selain perdagangan, Yunani digunakan wain dalam bidang perubatan. Salah satu pengamal perubatan terkenal, Hippocrates, juga dikenali sebagai bapa daripada ubat belajar wain secara meluas untuk kegunaan dalam perubatan, khas untuk mengurangkan demam, pemulihan dan sebagai antiseptik. Perlu dinyatakan di sini bahawa orang-orang Yunani yang telah sama-sama sedar tentang kesan-kesan kesihatan yang negatif yang dihasilkan oleh berlebihan minum wain.

Orang-orang Rom

Orang-orang Rom menemui viticulture (penanaman dan kajian penanaman anggur) dan oenology (Sains wain dan winemaking). Di Empayar Rom, wain membentuk sebahagian penting daripada menu harian mereka kerana air tidak selalu boleh dipercayai adalah selamat dan bersih. Dalam tempoh ini, teknologi membuat wain menjadi lebih ditubuhkan dengan kesan yang ketara kepada perniagaan Rom. Orang-orang Rom dibangunkan Tong untuk menyimpan dan kapal wain, sementara botol telah digunakan buat pertama kalinya dalam sejarah dunia wain. Rom juga dikenali untuk telah dibubarkan Mutiara dalam wain untuk mereka kesihatan yang lebih baik.

Dengan perkembangan Empayar Rom, pengeluaran arak diperluaskan kepada semua wilayah yang. Semasa zaman kegelapan apabila Empayar Rom jatuh dan Bilakah Europe diluluskan melalui kekacauan sosial dan politik, wain pengeluaran adalah memelihara hidup oleh usaha sami-sami agama. Gereja-gereja yang dikenali telah dibangunkan di antara ladang-ladang anggur yang unggul di Eropah.

China purba dan wain

Walaupun wain tidak banyak menjadi kegemaran orang-orang Asia yang purba, pengeluaran dan penggunaan yang telah popular di tiga tempoh yang berbeza, terutamanya Dinasti Han, Dinasti Tang dan Dinasti Yuan. Di China beras wain adalah tidak seberapa popular seperti wain anggur.

Wain di zaman pertengahan dan kehidupan moden

Wain menjadi popular pada zaman pertengahan, ia dianggap sebagai minuman sosial untuk semua Majlis. Dalam rantau Utara Eropah di mana tiada anggur telah ditanam, bir dan ale dominan dan di bahagian Timur Vodka yang diperbuat daripada keledek minuman pilihan.

Syarikat, Chile, Argentina, Afrika Selatan, Australia dan New Zealand yang mengeluarkan pelbagai jenis wain dianggap sebagai pengeluar wain New World. Produk-produk daripada negara-negara ini tidak dikenali untuk peminum arak ini sehingga lewat dalam abad ke-20.

Revolusi Perindustrian pada abad ke-20 telah disediakan penanam wain dengan teknologi baru dan inovasi yang telah membuat pengeluaran yang lebih cekap. Besar R&D perkembangan viticulture dan oenology telah membantu pengeluar moden untuk menghasilkan lebih banyak jenis wain dari kos yang lebih rendah.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *