Lada Lampong: Yang muktamad lada hitam

Lada Lampong: Yang muktamad lada hitam

Chef berpengalaman seluruh dunia yang pakar dalam masakan gourmet pelbagai jenis herba dan rempah ratus yang digunakan untuk mencapai rasa yang indah dalam makanan yang mereka sediakan. Apabila menu memerlukan lada hitam, lada Lampong adalah calon pilihan bagi keupayaan kuat rasanya. Ini jenis lada hitam yang tertentu yang dikenali sebagai “Raja rempah-ratus” dan adalah paling biasa dalam iklim tropika di mana tumbuhan yang boleh membesar sehingga menjadi 30 kaki tinggi.

Lada hitam atau piper nigra yang perasa ruji bagi gourmet yang memasak di dapur di seluruh dunia, Lampong lada adalah dianggap muktamad pelbagai rempah ini. Melebihi keupayaan untuk musim makanan, ia mempunyai pelbagai manfaat sihat dalam bentuk vitamin, serat dan mineral.

Keluarga rempah mempunyai sejarah yang panjang digunakan bukan sahaja dalam makanan, tetapi juga dalam penjagaan kesihatan. Pokok lada Lampong adalah berasal dari India di mana rempah ini telah telah dipandang tinggi bagi beribu-ribu tahun. Negara-negara lain telah diingini lada hitam serta; Ia digunakan sebagai Mata Wang dan untuk menawarkan kepada Tuhan-Tuhan di Greece kuno. Semasa zaman pertengahan, jumlah lada hitam yang diadakan di saham adalah dianggap sebagai lambang kekayaan.

Penggunaan lada hitam sebagai item masakan gourmet yang adalah kerana nilai pemakanan yang tinggi dan keupayaan untuk menyokong gaya hidup yang sihat. Lada hitam merangsang sistem penghadaman untuk menghasilkan asid hidroklorik yang diperlukan untuk mengeluarkan nutrien makanan yang diperlukan oleh tubuh. Di samping itu, semua jenis lada hitam membantu dalam mengekalkan tahap berat badan yang sihat; lapisan luar juga menyokong keupayaan badan untuk memecahkan sel-sel lemak. Lada hitam juga merupakan sumber yang baik dan mangan, vitamin K, besi, serat.

Bentuk yang paling biasa daripada lada hitam yang ditemui di Amerika Syarikat adalah dari gred yang paling biasa yang dibeli pada harga yang paling rendah. Bentuk unggul lada hitam dihasilkan di rantau Tenggara Sumatera. Daerah Lampong dianggap pusat industri lada di Indonesia. Berbeza Lampong lada dari lada India dalam saiz buah beri: menjadi kecil mereka menghasilkan tahap yang lebih tinggi rasa.

Pelbagai jenis lada hitam setiap mempunyai tahap potensi mereka sendiri unik. Perbezaan warna juga adalah kerana masa mereka menuai dan kaedah pemprosesan yang digunakan: lada hitam dihasilkan dari beri yang diambil ketika mereka belum matang, kerana mereka mula jangka dari hijau ke kuning. Lada yang kemudian direbus dan dikeringkan matahari.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *