Kursus latihan 10 jam OSHA menyediakan tahap kesedaran umum mengenai keselamatan & hal-hal Kesihatan

Kursus latihan 10 jam OSHA menyediakan tahap kesedaran umum mengenai keselamatan & hal-hal Kesihatan

Di Amerika Syarikat, Terdapat banyak negeri-negeri yang ada sekarang wajib bagi pekerja-pekerja binaan pertama menjalani sesi latihan 10 jam sebelum mereka memulakan kerja di tapak pembinaan. Di negeri-negeri tersebut di mana ia bukanlah sebuah paksaan, ianya masih mempunyai beberapa latihan asas ini boleh membantu pekerja-pekerja yang sentiasa selamat di tapak kerja mereka. Walau bagaimanapun, ia bukanlah hanya pada pembinaan yang pekerja yang diperlukan untuk mendapatkan 10 jam latihan, seramai 20% pekerja di industri am juga telah mula mengambil kursus-kursus ini.

Latihan ini menyediakan pekerja dengan tahap kesedaran umum tentang perkara-perkara Keselamatan dan kesihatan. Pekerja diajar untuk mengenal pasti, mengiktiraf, mengawal dan mencegah bahaya Keselamatan dan kesihatan.

OSHA mempunyai garis panduan yang berasingan untuk latihan 10 jam di kedua-dua industri pembinaan serta industri am. Seperti namanya, kursus latihan 10 jam selama 10 jam dan merangkumi topik-topik yang direka untuk memenuhi keperluan kumpulan tertentu pekerja-pekerja yang dilatih. Di samping itu, pekerja perlu menerima latihan tambahan untuk selain latihan 10 jam pada bahaya tertentu yang berleluasa dalam industri mereka. OSHA telah meninggalkannya sehingga majikan untuk memutuskan bagaimana untuk melakukannya.

Pelatih dibenarkan mengikuti semua panduan OSHA untuk memastikan kursus-kursus ini direka untuk memenuhi keperluan khusus penonton mereka. Mereka memasang bahan-bahan latihan daripada pelbagai sumber dan membolehkan fleksibiliti dalam bagaimana kandungan dibentangkan. Latihan 10 jam telah menjadi satu standard untuk latihan orientasi OSHA.

Sebaik sahaja selesai latihan, kursus siap Kad akan diberikan kepada pelajar-pelajar yang menamatkan kursus. OSHA mengiktiraf Kad siap kursus ini sebagai petunjuk tentang kepentingan kesihatan dan keselamatan di organisasi.

Terdapat banyak kursus OSHA 10 jam latihan daripada hanya sekumpulan jurulatih melontar beberapa maklumat dan mengajar pelajar-pelajar dalam sebuah bilik darjah yang membosankan. Kursus ini adalah kunci kepada Keselamatan dan kesedaran pekerja-pekerja yang bekerja di tapak kerja yang merbahaya dan orang-orang yang sering terdedah kepada bahaya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *