Kursus-kursus dalam talian: Adakah kelebihan melebihi keburukan?

Kursus-kursus dalam talian: Adakah kelebihan melebihi keburukan?

Kebanyakan orang dewasa bekerja telah menemui keperluan untuk melanjutkan pendidikan mereka untuk bersaing dalam pasaran kerja yang tidak menentu dan sentiasa berubah-ubah ini. Walau bagaimanapun, pergi ke sekolah sementara cuba menyeimbangkan kerja, tanggungjawab keluarga dan sosial boleh menjadi satu tugas yang mudah untuk walaupun di ribuan pelajar.

Mujurlah, dengan adanya teknologi internet dan komputer, kini terdapat alternatif kepada bilik darjah tradisional Kolej. Beribu-ribu pelajar dewasa mendapati bahawa kursus-kursus dalam talian menyediakan penyelesaian e-pembelajaran yang sesuai dengan mereka yang sibuk. Jika anda memikirkan kembali ke sekolah untuk meneruskan pengajian, kursus-kursus internet mungkin hanya yang anda inginkan.

Sebelum mendaftar kursus dalam talian, ia adalah idea yang baik untuk menimbang kelebihan berbanding keburukan dan kemudian menentukan jika pergi ke sekolah dalam talian adalah sesuai untuk anda. Kursus-kursus dalam talian memberi beberapa kelebihan untuk pelajar-pelajar dewasa yang termasuk:

-Mempercepatkan pembelajaran modul yang berfokus pada kandungan utama.

-Kemasukan rolling yang membenarkan pelajar untuk memulakan kelas sepanjang tahun.

-Menghadiri kelas pada bila-bila masa. Anda boleh bekerja sepenuh atau separuh masa, menghabiskan masa dengan keluarga dan rakan-rakan, dan masih dapat belajar pada masa yang sesuai dan sesuai ke dalam jadual anda.

-Menghadiri kelas dari mana-mana sahaja. Semua yang anda perlukan adalah sebuah komputer dan akses internet.

-Bekerja pada kadar anda sendiri. Jika anda memerlukan masa tambahan untuk menyerap kandungan kursus, anda boleh membaca dan kembali membaca bahan tersebut sehingga anda “mendapatkannya.”

-Pembelajaran bagi pelajar, tanpa mengira umur, rupa fizikal, personaliti, Kesihatan, jantina, kedudukan sosial atau taraf ekonomi yang sama rata.

-Lebih banyak masa untuk membuat respons kepada pengajar kuliah dan soalan. Tidak perlu merasa tertekan atau out-matched oleh lebih becok pelajar-online semua orang mempunyai peluang untuk mendengar-walaupun Tempahan malu pelajar yang mungkin tidak pernah bercakap dalam bilik darjah tradisional.

-Mengurangkan perbelanjaan. Manakala kelas yang sebenar, buku-buku teks dan bahan lain mungkin kos sebanyak dalam bilik darjah tradisional, mungkin terdapat pengurangan yang ketara perbelanjaan di kawasan-kawasan lain seperti perjalanan perbelanjaan perumahan kos, penjagaan, dan kehilangan pendapatan.

-Memperbaiki komunikasi dengan rakan-rakan sekelas dan tenaga pengajar melalui mesej segera, email, chatting, Kumpulan berita diulirkan perbincangan, telefon atau Faks.

-Akreditasi kursus. Banyak kursus-kursus dalam talian yang diiktiraf oleh agensi-agensi accrediting serantau dan/atau negara.

-Meningkatkan pengetahuan teknikal komputer, perisian dan internet.

-Bekerja dalam pasukan maya menyediakan pelajar dengan kemahiran yang berharga dalam ekonomi global.

Kelemahan termasuklah:

-Rasa pengasingan yang disebabkan oleh kekurangan hubungan secara langsung dengan tenaga pengajar dan rakan-rakan sekelas.

-Ketiadaan struktur bilik darjah tradisional yang boleh menyebabkan pelajar-pelajar yang kekurangan disiplin dan tabiat belajar yang baik untuk jatuh di belakang kelas.

-Memerlukan pengetahuan kerja yang baik perkakasan komputer dan perisian, pengurusan fail, dan internet.

-Isu-isu yang teknikal. Usang atau komputer yang tidak berfungsi, sambungan internet yang lembap atau perisian yang tidak sesuai boleh menyebabkan masalah log masuk ke kelas, dan menyiapkan tugasan kursus.

-Memerlukan tahap motivasi dan komitmen yang tinggi.

-Pelajar mempunyai peluang yang sedikit untuk meningkatkan kemahiran komunikasi lisan, kerana kerja kursus yang sedang di dalam format elektronik.

-Kelas makmal atau keperluan praktikal boleh dengan tidak tersedia dalam talian.

Manakala kursus-kursus dalam talian menawarkan banyak kelebihan untuk pelajar dewasa terdapat dengan jelas beberapa kelemahan juga. Walau bagaimanapun, untuk beribu-ribu pelajar di seluruh dunia, kelebihan jauh melebihi keburukan. Bagi pelajar-pelajar, belajar di sekolah dalam talian merupakan satu cara yang berkesan untuk mencapai matlamat pendidikan mereka dan maju dalam kerjaya mereka. Jika anda perlu untuk melanjutkan pendidikan anda, anda mungkin hanya menemui bahawa ia juga pilihan yang tepat untuk anda!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *