Kuprum dan Kesihatan prostat

Kuprum dan Kesihatan prostat

Tembaga adalah mineral surih. Ia adalah mineral surih yang ketiga paling banyak di dalam badan. Tembaga adalah juzuk yang normal dalam darah. Ia hadir dalam setiap tisu badan, tetapi terutamanya disimpan di dalam hati.

Kuprum dan zink baki
Tembaga diperlukan dengan jangka panjang penggunaan zink, kerana zink menghalang penyerapan kuprum. Prostat mempunyai tahap zink yang paling tinggi — lebih daripada mana-mana organ lain dalam badan. Ini menunjukkan bahawa zink menyokong Kesihatan prostat. Kebanyakan kajian mendapati bahawa tahap rendah zink dalam prostat akan dikaitkan dengan benign prostatic hypertrophy (BPH) serta lain-lain syarat prostat. Zink juga memainkan peranan penting dalam membuat seks dan hormon Tiroid dan ianya juga penting bagi fungsi sistem imun yang betul. Pemakanan tambahan yang direka untuk kesihatan prostat perlu mengekalkan keseimbangan betul antara zink dan tembaga kerana zink boleh mengurangkan penyerapan kuprum dalam badan.

Zink dan tembaga yang hampir serupa dan mereka struktur atom. Mereka benar-benar bersaing antara satu sama lain untuk penyerapan dan penggunaan di laluan biokimia tubuh. Apabila pengambilan zink adalah lebih tinggi daripada pengambilan relatif kuprum, zink berlebihan sebenarnya mengganggu aktiviti enzim, yang bergantung kepada tembaga untuk fungsi biologi mereka. Zink mengambil alih tapak sepatutnya mengikat tembaga di dalam enzim tersebut. Apabila kuprum tidak dimasukkan dengan betul ke dalam enzim ini, mereka tidak dapat memenuhi tugas biokimia.

Pengambilan zink yang diperlukan untuk kesihatan prostat, tanpa pengambilan tembaga yang berkadaran meningkat, yang tinggi boleh membawa kepada deficiency1 tembaga yang berfungsi. Bukti-bukti kedua-dua haiwan dan manusia menunjukkan bahawa, bagi penggunaan kedua-dua mineral yang optimum, keseimbangan antara zink dan tembaga perlu kira-kira sepuluh-ke-satu.

Walaupun hanya sebilangan kecil daripada tembaga diperlukan, ramai lelaki masih tidak memenuhi keperluan ini. Ini mungkin hasil daripada tidak makan makanan yang kaya dengan cukup tembaga. Selain itu, sesetengah makanan mungkin mengandungi gentian indigestible yang sedang direncanakan dengan tembaga dan menghalang ia daripada menjadi diserap. Pengambilan vitamin C, zink dan ferum yang tinggi juga boleh mengurangkan penyerapan kuprum.

Seterusnya untuk menyerap kuprum juga boleh disebabkan oleh asid perut yang tidak mencukupi. Ia dianggarkan bahawa antara 15-35 peratus orang dewasa berusia 60 mempunyai tahap atrofi gastrik, termasuk hypochlorhydria (asid dalam perut tidak mencukupi) yang boleh menjejaskan keupayaan badan untuk menyerap asid mineral larut seperti kuprum dan zink. Kuprum dan zink adalah asid mineral bergantung yang memerlukan asid dalam perut yang mencukupi untuk mempertingkatkan penyerapan usus.

Zink dan kuprum adalah kedua-dua mineral yang penting untuk kesihatan prostat. Kedua-dua mineral diperlukan dalam imbangan yang betul antara satu sama lain.

Fungsi-fungsi lain
Tembaga diperlukan dalam pernafasan, hormon, fungsi otak dan antioksidan. Kajian juga menunjukkan bahawa aktiviti badan yang lain juga mungkin bergantung kepada tembaga

• Tembaga yang terlibat dalam pembentukan sel-sel darah merah, penyerapan dan penggunaan zat besi dan sintesis dan protein melanjutkan nyawa dan enzymes.2,3,4
• Tembaga memainkan peranan yang penting dalam metabolisme, kerana ia membolehkan banyak enzim yang penting untuk berfungsi dengan betul. Enzim ini seterusnya menghasilkan tenaga sel dan mengawal penghantaran saraf, darah kaunseling dan transport.4 oksigen
• Tembaga adalah perlu untuk pertumbuhan, pembangunan, dan penyelenggaraan tulang, tisu, otak, jantung dan pelbagai organ badan yang lain. 5
• Tembaga merangsang sistem imun untuk melawan jangkitan, membaiki tisu-tisu yang cedera dan menggalakkan penyembuhan. Kuprum juga membantu meneutralkan “free-radikal” yang boleh menyebabkan kerosakan teruk kepada cells.6,7
Kuprum • membantu dalam penghasilan pigmen kulit dan rambut yang dipanggil melanin. 5
Kuprum • membantu pembentukan elastin dan kolagen, yang perlu untuk penyembuhan luka.
• Tembaga menyokong kelenjar Tiroid dan membantu dalam memastikan mereka berfungsi secara normal.

Sumber-sumber makanan semulajadi
Tembaga dan lain-lain mineral surih yang penting tidak dapat dibentuk oleh tubuh manusia. Mineral ini harus ditelan dalam diet. Sumber pemakanan terbaik tembaga termasuklah makanan laut (terutamanya kerang), daging organ (seperti hati), bijirin, kacang, raisins, kekacang (kacang dan kacang Pi) dan coklat.

Rujukan:
1. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Tembaga. Rujukan pemakanan Pengambilan vitamin A, vitamin K, boron, kromium, kuprum, iodin, besi, mangan, molibdenum yang kaya, nikel, silikon, vanadium, dan zink. Washington, D.C.: Akademi negara Seluar; 2001:224-257. (Akademi negara Seluar)
2. Ricardo Uauy Carlos Castillo-Duran Mauro Fisberg, Nancy Fernandez dan Alfonso Valenzuela, bahagian pemakanan manusia dan Sains Perubatan, Institut pemakanan dan teknologi makanan, Universiti of Chile, Jabatan Pediatrik, Pusat Sains Kesihatan Universiti Texas, Dallas, sel merah Superoxide Dismutase aktiviti sebagai Indeks manusia Copper pemakanan, jurnal pemakanan Jld 115 No. 12 Disember 1985, ms 1650-tahun 1655.
3. Harris ED. Copper. Dalam: O’Dell BL, Sunde RA, pelajar untuk panduan pemakanan mineral. New York: Marcel berkomputer, Inc; 1997:231-273.
4. Uauy R, Olivares M, Essentiality M. Gonzalez tembaga pada manusia. Saya J Clin Nutr. 1998; 67(5 Suppl):952S-959S. (PubMed)
5. Turnlund JR. tembaga. Dalam: Shils saya, Shike M Ross JA, Caballero B, sepupu RJ, pelajar untuk pemakanan moden dalam Kesihatan dan penyakit. Philadelphia ed. ke-10: Lippincott Williams & Wilkins; 2006:289-299.
6. 7. Johnson MA, Fischer JG, Kays SE. Adalah nutrien antioksida untuk copper? Crit Rev makanan Nutr mini yang baru. 1992; 32 (1): 1-31.
7. 8. Percival tidak tembaga dan imuniti. Saya J Clin Nutr. 1998; 67(5 Suppl):1064S-1068S. (PubMed)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *