Kunyit – rawatan jerawat semulajadi

Kunyit – rawatan jerawat semulajadi

Akar kunyit adalah herba yang boleh dimakan yang popular untuk merawat penyakit kulit. Herba popular di China dan India, mereka telah menggunakan herba untuk merawat keadaan kulit untuk beribu-ribu tahun. Serbuk kunyit, boleh didapati di bahagian rempah di kedai-kedai runcit yang banyak, dibuat daripada akar pokok Curcuma longa. Akar oren kelihatan serupa dengan halia dan mempunyai rasa peppery-pahit. Oleh kerana sifatnya yang antitumoral, antibakteria, antikulat dan antivirus, kunyit adalah popular untuk merawat: hemorrhage, sakit gigi, sakit gusi, haid, lebam dan perut, masalah, jerawat, ruam, parut dan melecur.

Bagaimana untuk menggunakan serbuk kunyit untuk merawat jerawat, ruam dan parut:

1. Tuangkan kira-kira 1/2 sudu teh serbuk kunyit ke dalam mangkuk kecil atau bekas. Anda juga boleh menggunakan salah satu daripada sawit anda.

2. Menambah beberapa titis jus aloe-vera atau air serbuk (kerja terbaik dengan jus aloe-vera).

3. Campurkan bahan-bahan dua bersama-sama sehingga mereka kelihatan seperti pes.

4. Mencedok pes kunyit dengan jari dan memohon pada kawasan yang terjejas. Jangan gunakan terlalu banyak kerana ia boleh berwarna muka anda.

5. Meninggalkan paste pada kulit anda selama 30 minit hingga satu jam, kemudian bilas dengan air.

Yang berwarna kuning dari kunyit adalah sukar untuk mencuci, anda mungkin perlu untuk mencuci kulit anda beberapa kali. Mengelakkan kunyit di mata anda kerana ia akan membakar seperti lada panas. Saya cadangkan menggunakan pes kunyit ke kawasan yang terlibat sahaja. Jika anda ingin menggunakan kunyit di kawasan bebas terjejas, menambah lebih banyak air untuk menjadikannya kurang pekat. Perkara-perkara yang saya suka tentang menggunakan kunyit adalah kesannya yang menenangkan dan ia tidak menjadikan kulit saya kering. Jika anda mempunyai kulit yang kering, kunyit mungkin jawapan kepada masalah kulit kering anda. Dengan melakukan prosedur-prosedur di atas setiap hari, ia akan membantu meningkatkan tekstur kulit dan nada.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *