Kundalini Yoga untuk melegakan tekanan

Kundalini Yoga untuk melegakan tekanan

Kundalini Yoga adalah salah satu jenis rohani yoga yang menjangkau prestasi fizikal asanas. Dengan penekanan kepada pernafasan, meditasi dan melaungkan – Kundalini Yoga mencipta sambungan yang sedar dengan ilahi yang dengan mengalih keluar semua halangan dan perubahan minda. Ia menimbulkan tenaga diri batin kita untuk frekuensi yang paling tinggi dan membuka kesedaran kita untuk mencapai keamanan mutlak. Kundalini terletak pada dasar tulang belakang dan dilambangkan sebagai ular yang bergelung. Kerana tenaga Kundalini dikejutkan, ia bergerak dari pangkal tulang belakang dari Muladhara Chakra untuk Chakra Sahasrara yang terletak di bahagian atas kepala.

Tenaga yang belum diterokai atau Prana dalam manusia boleh awoken oleh kebangkitan setiap satu daripada tujuh seimbang chakra (Muladhara Chakra, Svadhishthana Chakra, Manipuraka Chakra, Anahata Chakra, Visuddha Chakra, Ajna Chakra dan Sahasrara Chakra) melalui postur, pergerakan, khusus pernafasan, gerak isyarat tangan, badan kunci, melaungkan dan bunyi. Penuh kesedaran seseorang individu yang dicapai apabila tenaga Kundalini mencecah Chakra Crown (Sahasrara Chakra). Kundalini Yoga menguatkan tones saraf, kelenjar dan organ-organ badan dan akhirnya menarik minda dan deria untuk pengalaman masuk keadaan kesedaran yang lebih mendalam. Kundalini Yoga membantu seseorang individu untuk mencapai rasa kebahagiaan dan membangkitkan kuasa rohani beliau tidak aktif.

Tujuan utama kebangkitan Kundalini ini dan bergerak tenaga dari rendah ke seimbang chakra yang lebih tinggi adalah untuk memberi pengamal untuk pengalaman yang tidak terhingga. Terdapat dua fasa kebangkitan kundalini – Pemurnian dan kebangkitan. Dalam fasa pembersihan, beberapa teknik hatha yoga seperti pranayama, asanas dan kriyas akan diamalkan. Dalam fasa kebangkitan, tenaga kundalini mula bergerak dari pangkalan tulang belakang ke arah atas kepala (sahasrara Madara). Fasa kebangkitan ditandakan oleh lebih maju pranayamas, mudras dan bandhas. Sebagai amalan Kundalini Yoga dan meditasi membantu tenaga ini belum diterokai untuk bangkit di atas, pengamal yang mengalami perubahan daripada dalam dirinya sendiri. Dia merasakan lebih santai dan kurang menekankan.

Kundalini Yoga mempunyai banyak manfaat. Kundalini Yoga yang disebut sebagai penawar yang berjaya dan kekal kepada tekanan. Mengamalkan Kundalini yoga dan meditasi bukan sahaja mengalihkan semangat minda, badan dan jiwa individu, tetapi, menguatkan dan meningkatkan kekuatan dan fleksibiliti sistem saraf. Kundalini yoga memupuk integrasi minda dan badan dan membantu mengawal proses pemikiran individu. Dalam proses ini, Kundalini Yoga menenangkan minda pengamal yang, baki emosi beliau, oleh itu, mengurangkan faktor-faktor yang membawa kepada tekanan.

Semasa mengamalkan Kundalini yoga dan meditasi, seseorang memerlukan suasana yang tepat yang akan seru mood tumpuan yang kukuh. Muzik memainkan peranan penting dalam hal ini. Muzik boleh mempengaruhi proses-proses mental yang banyak dalam manusia dan mempunyai karisma untuk membangkitkan pelbagai perasaan dan fikiran-fikiran. Dengan mewujudkan satu aliran menenangkan melodi, muzik membantu pendengar untuk berehat. Muzik itu sering dianggap sebagai concentrator tersebut dan penyembuh yang terbaik daripada tekanan. Yoga dan meditasi, muzik yang betul mencipta bunyi dan warna-warna yang akan membantu pendengar untuk mencapai tahap yang lebih tinggi darinya. Semangat pelayaran adalah sehenti bagi pengamal yoga yang akan mencari jenis muzik meditasi dan yoga yang betul. Sebagai salah satu syarikat yang popular yang menawarkan rohani CD dan DVD, semangat pelayaran pada asasnya bertujuan untuk mengambil semua pencinta muzik untuk perjalanan pandangan mendalam rohani. Muzik yoga dari pelayaran semangat akan membantu pengamal gabungan dirinya ke peringkat daripada kebangkitan yang harmoni. Dikir Suci dan karya muzik oleh pelayaran semangat artis seperti Wah, Hari Bhajan Kaur, Deva Premal, Deuter, Shakta Kaur Khalsa, Snatam Kaur dan lain-lain yang banyak akan membawa pendengar untuk perjalanan untuk pencerahan kerohanian.

Semangat pelayaran Yoga DVD dan CD boleh membangunkan perasaan kuat yang mempengaruhi bidang tenaga halus pendengar. Muzik Kundalini Yoga atau dalam zaman baru Celtic muzik, muzik meditasi untuk berehat atau memainkan muzik paluan Gong, loceng dan mangkuk semua mempunyai kuasa untuk mempengaruhi bidang tenaga halus pendengar dan seterusnya mengarahkan pendengar ke arah alam kerohanian yang lebih tinggi.

Semangat Voyage bukan sahaja menawarkan sebuah muzik innumerous yoga CD dan DVD Yoga tetapi juga membimbing anda cara mencapai kehidupan yang sihat dan bahagia dengan koleksi buku-buku yoga. Koleksi buku-buku yoga termasuk buku-buku tentang Kundalini Yoga, yoga buku kanak-kanak dan Kesihatan, buku-buku umum yoga dan buku-buku kesihatan. Aksesori yoga berbeza seperti tikar yoga, yoga permaidani, kusyen yoga ditawarkan oleh pelayaran semangat berkhidmat tujuan asas semua pengamal yoga.

Sejak itu, zaman purba, muzik dan Yoga yang mengamalkan pergi tangan dalam tangan. Apabila kedua-dua bekerjasama, mereka mengorak langkah untuk seseorang individu untuk menyedari kebenaran terbesar dalam hidup. Minda mencapai puncak kerohanian dan akan nilai perkara-perkara yang penting. Muktamad merealisasikan kebenaran yang kekal diperoleh sebagai tubuh manusia dan minda meneroka potensi besar. Minda, badan dan jiwa akan tenang, bebas daripada menyempitkan pemikiran yang membawa kepada kebimbangan dan tekanan. Fikiran negatif seperti nafsu tamak, kemarahan, kebencian juga memaafkan dan minda dan jiwa ini dibersihkan, oleh itu menerangi diri batin dengan cahaya ilahi.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *