Kulit kepala kering: Punca-punca dan rawatan

Kulit kepala kering: Punca-punca dan rawatan

Kulit kepala yang kering adalah keadaan yang memberi kesan kepada sebilangan besar rakyat. Kulit kepala yang kering adalah hasil daripada kekurangan pelincir oleh kelenjar minyak pada kulit kepala. Tanda-tanda kulit kepala kering biasanya termasuklah gatal-gatal, flaking dan boleh menyebabkan keguguran rambut. Terdapat pelbagai sebab mengapa seseorang boleh membangunkan kulit kepala kering yang membawa kepada ketidakcekapan pelinciran kulit kepala dengan kelenjar minyak.

Punca-punca kulit kepala kering

Penggunaan produk rambut yang keras
Penggunaan syampu yang keras boleh menyebabkan kulit kepala kering. Kimia dalam syampu menghilangkan minyak semulajadi pada kulit kepala yang menyebabkan kulit kepala kering, gatal dan flaking. Ia juga mengakibatkan kehilangan Tukang Kasut dan tekstur. Beralih kepada produk rambut yang lembut boleh membuat perbezaan yang dramatik dalam tempoh masa.

Penggunaan air yang keras
Air yang keras telah meningkatkan kandungan mineral di dalamnya yang boleh menyebabkan kulit kepala kering. Walaupun anda mungkin menggunakan produk penjagaan rambut yang ringan, air yang keras boleh semata-mata bertanggungjawab menyebabkan kulit kepala kering.

Seimbang
Badan kita memerlukan jumlah pemakanan berfungsi dengan berkesan. Kulit kepala kami adalah tidak berbeza. Kekurangan nutrien yang diperlukan akan menyebabkan kulit kepala yang kering dan gatal. Yang dipelihara dengan baik dan pengambilan makanan tambahan boleh menjaga yang seimbang.
4. Sebab-sebab perubatan

Terdapat keadaan perubatan tertentu yang boleh mempengaruhi individu untuk kulit kepala kering. Mereka adalah Seborrheic dermatitis, Psoriasis, Malassezia. Walaupun turun naik hormon boleh menyebabkan kulit kepala kering. Rawatan yang sesuai bagi keadaan perubatan akan mengurus masalah kulit kepala kering juga.

Rawatan untuk kulit kepala kering
Langkah pertama dalam rawatan bagi kulit kepala yang kering adalah untuk mengenal pasti punca bagi kulit kepala yang kering. Anda tidak boleh merawat masalah kecuali anda tahu apa yang menyebabkan ia. Mengenalpasti etiologi yang kulit kepala kering dan mengambil langkah-langkah untuk menghapuskan faktor yang causative. Mencuba rawatan secara rawak untuk kulit kepala kering tidak mungkin hasil kerana ia akan menjadi seperti menembak dalam gelap. Anda perlu tahu yang terperinci menyebabkan untuk kulit kepala anda kering dan asas rawatan anda atas yang.

Anda harus memastikan bahawa anda mengalih keluar semua faktor-faktor yang mungkin menyumbang kepada kulit kepala kering. Jangan gunakan syampu yang keras atau produk rambut. Basuh rambut anda terlalu kerap. Jika anda akan sering sejuk dan pencemaran, menggunakan topi untuk mengelakkan mendedahkan rambut anda kepada persekitaran yang sukar.

Makan diet yang seimbang membantu untuk memastikan bahawa anda akan dipelihara dengan baik dan mengekalkan kulit kepala anda sihat juga. Penggunaan minyak seperti minyak kelapa, minyak zaitun membantu kulit kepala untuk di lubricated. Menggunakan ini sebelum pancuran mandian membantu untuk menghilangkan kulit kepala kering.
Jika perkara di atas tidak bersenam, Terdapat banyak syampu menukarkan yang memenuhi keperluan kulit kepala kering. Menggunakan ini bersama-sama dengan langkah-langkah keselamatan asas boleh menjaga kulit kepala anda kering.

Berjumpa doktor jika langkah-langkah di atas tidak menghilangkan kulit kepala anda kering. Terdapat beberapa syarat asas kulit yang boleh menyebabkan kulit kepala kering dan doktor boleh menilai anda yang sama.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *