Kuku menunjukkan kesihatan anda

Kuku menunjukkan kesihatan anda

Warna dan bentuk kuku anda menyediakan petunjuk yang penting untuk kesihatan anda. Alat diagnostik ini penting diiktiraf seawal SM abad ke 5 yang Bilakah purba Greek doktor Hippocrates, dikenali sebagai “bapa perubatan”, terlebih dahulu diterangkan Petugasnya sebagai gejala penyakit.

Seperti peperiksaan lidah atau mata, pemeriksaan kuku yang mencerminkan mekanisme dalaman badan dan memberi kita banyak maklumat mengenai keadaan seseorang. Itulah sebabnya mengapa anda perlu melihat kuku anda dengan kerap dan berhati-hati tentang sebarang perubahan yang anda Cari tiada.

Apakah di antara syarat-syarat yang berkaitan dengan perubahan kuku tertentu? Untuk memberikan anda idea apa kuku anda boleh memberitahu anda, di sini, senarai tanda-tanda dan gejala-gejala dan sebab-sebab mereka mungkin ihsan Somasin AF, selamat, semulajadi dan berpatutan antifungal oral alternatif ke tradisional ubat. Rumusan herba Khas Somasin, menguatkan sistem imun dan menembusi kuku untuk menghentikan jangkitan kulat yang degil dalam hanya tujuh hari.

Perubahan dalam sifat lembut:
Brittleness – boleh bermakna satu kekurangan zat besi, masalah Tiroid, penyakit buah pinggang, masalah peredaran atau kekurangan biotin.
Membahagikan – menunjukkan kekurangan psoriasis atau asid folik, protein atau vitamin C.
Ketebalan luar biasa – yang dikaitkan dengan masalah pengedaran.
Kuku yang menipis dan gatal kulit – boleh disebabkan planus liken, untuk penyakit keradangan kulit yang dicirikan oleh deretan luka-luka yang gatal pada tangan dan kaki.

Perubahan dalam bentuk dan tekstur:
Petugasnya (kuku yang lengkung turun sekitar hujung jari dengan katil kuku yang bulge) – bermaksud kekurangan oksigen atau paru-paru, jantung atau hati penyakit.
Spooning atau koilonychias (kuku yang tumbuh menghala ke atas) – disebabkan oleh kekurangan besi atau vitamin B12. Sebab-sebab lain yang mungkin akan trauma, pendedahan yang berterusan kepada pelarut berasaskan petroleum, glaukoma, dan lupus erythematosus, untuk penyakit keradangan yang membawa kepada bengkak, sakit sendi, ruam kulit, keletihan melampau dan kerosakan buah pinggang.
Cerapan – ini adalah tanda-tanda kekurangan vitamin B12 atau penyakit Raynaud’s (satu gangguan saluran darah yang menyebabkan jari, jari kaki, dan telinga rasa kebas dan sejuk sebagai tindak balas kepada suhu sejuk atau tekanan).
Bopeng pada – mungkin disebabkan oleh psoriasis, Reiter, Sindrom (penyakit hubungan Kelamin yang membawa kepada radang sendi dan keradangan saluran kencing) atau sarcoidosis (penyakit untuk keradangan yang bermula dalam paru-paru serta boleh menjejaskan mana-mana organ dalam badan,).

Perubahan warna kuku katil:
Garisan-garisan putih merentasi kuku – menunjukkan penyakit jantung atau hati atau sejarah demam semalam.
Legap putih kuku dengan Kumpulan gelap di hujung jari ini – mungkin disebabkan oleh kanser, sirosis, kegagalan jantung congestive, diabetes dan penuaan.
Paleness atau pemutihan – mungkin disebabkan oleh penyakit hati atau buah pinggang dan anemia.
Coklat atau tembaga kuku katil – akibat daripada arsenik atau keracunan kuprum dan jangkitan kulat.
Kelabu kuku katil – adalah berkaitan dengan artritis, penyakit edema, seimbang, glaukoma dan penyakit kardio-pulmonari
Kemerahan – adalah tanda-tanda penyakit jantung.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *