Kuku gangguan jenis dan rawatan

Kuku gangguan jenis dan rawatan

Gangguan kuku yang adalah satu keadaan yang disebabkan oleh kecederaan kuku atau penyakit atau ketidakseimbangan dalam badan. Kebanyakan, jika tidak semua, anda mempunyai beberapa jenis biasa kuku gangguan. Jika mengalami sebarang keraguan, Sila berjumpa doktor untuk diagnosis yang betul. Herot, bintik atau sebaliknya kuku ‘tidak normal’ hodoh dan toenails adalah masalah yang sangat biasa dialami oleh rakyat semua peringkat umur dalam masyarakat. Kerosakan kepada kuku mungkin disebabkan oleh kecederaan, penyakit kulat atau lain-lain penyakit kulit seperti psoriasis atau ekzema. Unit kuku terdiri daripada beberapa komponen yang borang, menyokong, melindungi dan bingkai kuku itu sendiri. Ini termasuk matriks kuku, plat kuku, kutikula, katil paku dan paku lipatan. Unit kuku melindungi hujung jari, meningkatkan sentuhan halus dan penting sebagai struktur yang kosmetik.

Jenis-jenis penyakit kuku
Jangkitan paronychia – kali-ganda kuku boleh disebabkan oleh bakteria, kulat dan virus beberapa. Lipatan kuku proximal dan sisian bertindak sebagai penghalang atau meterai, antara plat kuku dan tisu sekitarnya. Jika lusuh atau berehat berlaku dalam Mohor ini, bakteria yang dengan mudah boleh masukkan. jangkitan jenis ini dicirikan oleh sakit, kemerahan dan bengkak lipatan kuku. Jika bakteria telah dimasukkan antara plat paku dan paku katil, ia akan menyebabkan discolorations yang sama dan juga boleh menyebabkan plat kuku untuk mengangkat katil kuku.
Perumah bakteria – terperangkap antara plat kuku dan katil kuku.
Jangkitan yis atau kulat yang menyebabkan Onychomycosis, boleh menyerang melalui lusuh dalam lipatan kuku proximal dan sisian serta eponychium dalam. Jangkitan jenis ini dicirikan oleh onycholysis (kuku plat pemisahan) dengan serpihan yang ditunjukkan di bawah plat kuku. Ia biasanya kelihatan putih atau yellowish warna, dan juga boleh menukar tekstur dan bentuk kuku. Kulat digests protein keratin yang plat kuku terdiri.

Leuconychia dilihat sebagai garisan-garisan putih atau bintik-bintik pada plat kuku dan mungkin disebabkan oleh buih-buih kecil udara yang terperangkap dalam lapisan plat kuku kerana trauma. Keadaan ini mungkin keturunan dan tiada rawatan diperlukan kerana tempat-tempat ini akan tumbuh dengan plat kuku.

Koilonychia biasanya disebabkan melalui anemia kekurangan besi. paku ini menunjukkan ridges dibangkitkan dan nipis dan concave. Dapatkan nasihat pakar-pakar perubatan dan rawatan.

Melanonychia akan menegak band berpigmen, sering kali digambarkan sebagai tahi ‘ lalat’, yang biasanya dalam matriks kuku kuku. Mendapatkan rawatan pakar-pakar perubatan yang harus anda tiba-tiba melihat perubahan ini dalam plat kuku. Ia boleh menandakan metastatik malignan atau luka. Jalur-jalur gelap mungkin kejadian yang biasa dalam individu yang berkulit gelap, dan agak biasa.

Onychophagy – adalah istilah perubatan bagi kuku yang telah digigit cukup untuk menjadi cacat. Keadaan ini boleh bertambah baik oleh manikur biasa atau kuku palsu. Ia adalah tidak realistik untuk memberitahu penggigit kuku yang datang kembali untuk kuku tiruan selepas mereka telah berkembang kelebihan yang percuma. Kuku tiruan boleh membantu memecahkan tabiat nampak orang ini. Terdapat juga kuku yang menggigit topically digunakan remedi yang tersedia.

Leukonychia – adalah keadaan di mana tompok-tompok putih kelihatan di kuku. Ia disebabkan oleh buih udara, bruise satu atau lain-lain kecederaan kuku.
Leukonchia tidak boleh dibetulkan tetapi ia akan tumbuh.

Furrows – juga dikenali sebagai corrugations, akan ridges panjang yang lengthwise atau di kuku. Sesetengah ridges lengthwise adalah normal dalam dewasa.
Ridges ini meningkat dengan usia dan juga boleh disebabkan oleh psoriasis, Sirkulasi yang buruk dan radang dingin. Ridges yang berjalan merentasi kuku disebabkan oleh demam tinggi, kehamilan & campak.

Sindrom kuku kuning: – perlahan berkembang, terlalu lengkungkan dan tebal kuning kuku yang akan dikaitkan dengan lymphoedema persisian s-VHS dan effusions pleura exudative.

Paronychia merupakan keradangan tisu sekitar kuku jari, dengan nanah ketidakhadiran antara matriks kuku dan kutikula. Kawasan ini boleh menjadi bengkak, merah dan tender.

Rawatan dan Diagnosis penyakit kuku

Diagnosis penyakit kuku adalah melalui pemeriksaan. Rawatan awal boleh memampatkan hangat atau rendaman dan antibiotik antistaphylococcal. Lain-lain pilihan rawatan termasuklah:

Menghapuskan potensi alergen makanan termasuk tenusu, gandum (gluten), jagung, bahan pengawet dan bahan tambahan makanan. Penyedia jagaan kesihatan anda mungkin ingin menguji sensitiviti makanan.

Makan makanan kaya kalsium, termasuk kacang, badam dan sayuran berdaun hijau yang gelap (seperti bayam dan kale).

Makan makanan antioksidan, termasuk buah-buahan (seperti blueberry, ceri, dan tomato), dan sayur-sayuran (seperti skuasy dan lada loceng).

Elakkan makanan yang ditapis seperti roti putih, pasta dan gula.

Makan sedikit daging merah dan lebih banyak daging tanpa lemak, ikan air sejuk, tauhu (soya) atau kekacang untuk protein.

Teh hijau (bunga kamelia sinensis) diselaraskan ekstrak, 250-500 mg setiap hari untuk kesan keradangan dan anti atau antifungal. Anda juga boleh menyediakan teh dari daun herba ini.

Berkuku kucing (Uncaria tomentosa) diselaraskan ekstrak, 20 mg tiga kali sehari, untuk kesan antibakteria atau antikulat.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *