Kudis zakar – mengenali tanda-tanda

Kudis zakar – mengenali tanda-tanda

Mana-mana lelaki boleh membangunkan kudis zakar, tanpa mengira umur, bangsa atau cara hidup. Bahkan lelaki yang prihatin tentang kebersihan diri mereka mungkin menjadi dijangkiti. Malangnya, kudis akan hilang tanpa rawatan, sehingga mengabaikan mereka dan berharap mereka akan hilang sendiri bukanlah satu pilihan. Gejala-gejala kudis adalah sama dengan beberapa penyakit, jadi diagnosis profesional diperlukan untuk menentukan yang tindakan. Mengenali tanda-tanda jangkitan kudis mungkin adalah langkah pertama dalam merawat keadaan dan memulihkan kesihatan zakar.

Apa itu kudis?
Kudis adalah jangkitan parasit yang disebabkan oleh kutu daun, hama kecil yang dikenali secara saintifik sebagai Sarcoptes scabiei. Jangkitan adalah sangat mudah berjangkit dan boleh mudah merebak dari seorang ke seorang yang lain, serta bahagian-bahagian lain badan. Kudis biasanya menjejaskan bahagian tubuh seperti ketiak, di antara jari-jari, dalam lipatan leher, belakang lutut, di pinggang dalam dan kaki; kudis juga boleh memberi kesan kepada zakar dan kerandut. Kudis bukan teknikal penyakit jangkitan seks, tetapi kutu hama yang boleh merebak melalui hubungan seks, serta mana-mana lain rapat hubungan peribadi atau berkongsi tuala, pakaian atau tempat tidur. Penghantaran adalah dari manusia ke manusia; orang kontrak kudis dari haiwan peliharaan atau haiwan lain.

Tanda-tanda kudis pada zakar
Gejala pertama yang kebanyakan lelaki mengalami apabila dijangkiti oleh kudis adalah kegatalan, yang sering menjadi lebih teruk pada waktu malam. Gatal-gatal boleh disertai dengan ruam pada zakar, kerandut, atau bahagian-bahagian lain badan, atau lelaki boleh membangunkan lepuh zakar, lebam dan/atau sarang trek dari kutu hama ini. Walaupun gatal-gatal boleh jadi teruk, menggaru bukanlah satu idea yang baik, kerana ini boleh menyebabkan kerosakan selanjutnya kepada kulit dan menyebabkan jangkitan bakteria di atas serangan kudis.

Ujian zakar kudis
Lelaki yang mempunyai gejala-gejala kudis harus diuji oleh seorang doktor, dan sesiapa sahaja yang tinggal bersama mereka atau mempunyai hubungan peribadi yang rapat perlu diuji dan dirawat, serta. Percubaan untuk kudis melibatkan mengambil sampel kulit, biasanya dengan swab yang; ini secara amnya tidak menyakitkan dan boleh dilakukan di pejabat doktor.

Rawatan
Merawat kudis biasanya memerlukan penggunaan satu krim topikal yang ditetapkan oleh doktor; krim yang harus digunakan untuk masa yang disyorkan, walaupun tanda-tanda seolah-olah untuk memudahkan, untuk memastikan bahawa perosak telah benar-benar dihapuskan. Dalam sesetengah kejadian, kudis zakar boleh dirawat dengan ubat-ubatan oral, terutama dalam keadaan apabila krim topikal menyebabkan kerengsaan kulit zakar yang halus. Antihistamin juga boleh digunakan untuk merawat gatal-gatal disebabkan oleh jangkitan.

Biasanya, Semua ahli-ahli isi rumah akan dirawat pada masa yang sama, sama ada atau tidak mereka akan menunjukkan tanda-tanda jangkitan, kerana ia mungkin mengambil masa beberapa hari selepas serangan untuk gejala-gejala muncul. Rakan-rakan seksual harus juga dilayan, jika tidak cohabitate.

Menghalang reinfection
Selain daripada menggunakan ubat-ubatan untuk menghapuskan parasit dari badan, semua katil, pakaian, tuala, dan lain-lain barangan peribadi, serta permaidani, harus benar-benar dibersihkan; Jika tidak, reinfection adalah mungkin.

Menyegarkan zakar
Manakala menghalang kudis memang tidak boleh didapati, Terdapat beberapa langkah-langkah yang lelaki boleh membawa kelajuan penyembuhan setelah perosak telah dihapuskan dari badan. Zakar Kesihatan formula (kebanyakan profesional kesihatan mengesyorkan minyak lelaki 1 lelaki) yang kaya dengan pengisian kulit vitamin A dan C yang boleh membantu untuk mengambil semula walaupun nada dan tekstur dan boleh membantu untuk mengurangkan kemungkinan parut dari trek sarang yang ditinggalkan oleh tungau; emollients semulajadi seperti mentega shea yang juga berkesan dalam mengurangkan parut dan meninggalkan kulit yang jelas dan lancar.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *