Kuasa, keseronokan, kesakitan: Psikologi S & M

Kuasa, keseronokan, kesakitan: Psikologi S & M

Selama bertahun-tahun, konsep flogged, dimalukan, dan disebat telah lama dikaitkan dengan azab dan penderitaan. Demeaned cara ini adalah tidak boleh diterima bagi kebanyakan orang, mencipta satu stigma sosial yang berdiri sehingga hari ini. Stigma adalah begitu kuat bahawa orang-orang yang mahu pergi melalui bahawa jenis rawatan RELA telah dilihat sebagai mempunyai kesihatan mental mereka terjejas. Di beberapa kalangan, ia juga boleh dianggap tanda kesihatan seksual yang miskin. Walau bagaimanapun, menurut penemuan terbaru, kesihatan seksual mahupun mental akan terjejas oleh keinginan untuk terikat dan menguasai. Masyarakat yang Sadism dan Masochism (S & M) tidak deviants dengan kesihatan mental yang miskin, tetapi hanya satu yang mempunyai rasa yang berbeza daripada norma Kumpulan.

Dalam beberapa cara, ia membolehkan orang untuk dapat lebih baik sambung ke sisi diri mereka yang telah ditindas. Sebagai contoh, seorang wanita yang menikmati tercekik rakan beliau ketika puncak syahwat mempunyai zaman kanak-kanak daripada menekan emosi dan perasaan. Dia membesar menekan psikologi perkara-perkara seperti keinginan seks dan keperluan sendiri untuk hubungan yang bermakna. Walaupun dia telah outgrown kebanyakannya oleh dewasa, dia kekal separa berkembar dari perbuatan persetubuhan, meninggalkan dia menganggap aktiviti ini sebagai perisian dan unexciting. Ia adalah hanya apabila dia menemui psikologi “tinggi” dia mendapat dari tercekik rakan kongsi yang dia mula menikmati seks. Psikologi beliau percaya bahawa Akta tercekik seseorang telah membantu beliau jambatan mental jurang antara keinginan dia dan personaliti dia, membenarkan dia untuk sementara melepaskan inhibitions beliau.

Beberapa ahli psikologi juga telah datang untuk mempercayai bahawa S & M juga boleh disambungkan kepada tekanan dan mengidamkan. Secara umum, ahli-ahli masyarakat S & M terlibat dalam berperanan semasa sesi, dengan seseorang yang biasanya muncul sebagai Pustakawan yang malu-malu menjadi dominatrix foul-mouthed, toting-rotan di bawah tanah itu. Berperanan ini buat sementara waktu memberi mereka memanfaatkan daripada keadaan kehidupan mereka, memberi mereka melarikan diri yang amat diperlukan daripada tekanan dan kebimbangan dunia moden. Jenis aktiviti membuat supaya rakyat terlibat tumpuan hanya kepada satu sama lain dan sensasi fizikal mentah tindakan, membolehkan mereka sejumlah singkat masa untuk melarikan diri dari apa yang ia adalah mereka merasakan keperluan untuk mendapatkan diri daripada. Semasa ini tidak boleh menjelaskan sebab-sebab masyarakat seluruh S & M, ia mungkin boleh menjelaskan beberapa motivasi di sebalik tingkah laku ini.

Ia harus diperhatikan bahawa masyarakat S & M adalah Kumpulan berasingan dari orang-orang yang mempunyai sadism seks. Perbezaan utama adalah bahawa pengamal S & M sempurna waras individu yang menikmati kemudahan memainkan peranan yang mereka akan tidak dijangka dalam kehidupan seharian mereka. Aktiviti-aktiviti bagi mereka adalah sepersetujuan dan terdapat sebuah web yang kompleks unspoken ritual dan minor peraturan yang menghalang peserta sama ada mengenakan kemudaratan yang kekal atau serius atas satu sama lain. Sebaliknya, sadism seksual sering-sepersetujuan dan, dengan sifat aktiviti-aktiviti, yang direka untuk mendatangkan mudarat seberapa banyak yang mungkin untuk seberapa lama yang mungkin. Terdapat sesetengah kalangan yang percaya sadists seksual akan sebab mengapa masyarakat S & M biasanya shuns sadis terma dan seorang yg suka menderita, lebih suka untuk mengelakkan konotasi negatif psikologi.

Salah satu faedah bahawa menerima S & M sebagai sebahagian daripada kehidupan peribadi seseorang pernah adalah untuk meningkatkan kehidupan seks seseorang. Orang-orang yang telah datang untuk menerima dan telah menemui rakan-rakan yang menyambut hal itu telah melaporkan bahawa kehidupan seks mereka telah bertambah baik, serta sambungan emosi mereka antara satu sama lain. Mereka melaporkan bahawa ada rasa sambungan dan pemahaman yang lebih mendalam, mungkin disebabkan keterbukaan yang diperlukan bagi kedua-dua pasangan untuk menerima apa-apa rasa yang “luar biasa”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *