Kualiti hidup dan berurusan dengan kesepian dengan warga tua

Kualiti hidup dan berurusan dengan kesepian dengan warga tua

Jadi, sebagai senior semakin tua, ia adalah penting untuk memahami bahaya menjadi terpencil dan aktif dalam kehidupan sosial. Selain itu, kekurangan sokongan emosi boleh menyebabkan senior internalize banyak unsur-unsur negatif dalam kehidupan mereka dan mengelak daripada terus berhadapan dengan masalah dan menjadi lebih terpencil.

Apabila ia datang untuk kanan perumahan, Terdapat sejumlah mengejutkan pilihan untuk warga tua. Manakala perbincangan cenderung antara hidup dibantu, kanan komuniti dan rumah penjagaan, perdebatan ketara wujud isu berdikari. Senior yang banyak, ia adalah sukar untuk memberi kemerdekaan mereka dan keinginan untuk hidup secara bebas adalah kukuh. Orang yang boleh hidup secara berasingan walaupun dalam masyarakat daripada warga tua, contohnya. Walau bagaimanapun, perbezaan antara hidup bersendirian secara bebas dan hidup bersendirian di sebuah komuniti adalah penting, kerana masyarakat akan menyediakan sokongan yang penting apabila diperlukan untuk warga tua.

Keupayaan untuk berkomunikasi dengan dunia luar, terutamanya dalam keadaan kecemasan, juga adalah satu isu kritikal. Bagi mereka yang hidup bersendirian, mempunyai telefon di setiap bilik adalah satu penyelesaian. Dalam situasi apabila senior perlu mendapat ahold daripada perkhidmatan kecemasan, dapat dail 911 dengan cepat adalah penjimatan keperluan hidup.

Namun, interaksi sosial yang berterusan boleh hanya seperti penting sebagai akses kepada perkhidmatan kecemasan untuk warga tua yang banyak. Terdapat banyak perkara yang senior boleh lakukan untuk menyumbang kepada perasaan mereka sendiri yang bernilai, termasuk sukarelawan dan mengambil kerja separuh masa. Buku kelab dan Kumpulan-Kumpulan sosial yang lain boleh memberikan interaksi sosial yang berharga dan membenarkan persahabatan yang baru akan dibangunkan. Teknologi savy senior juga mungkin mahu mengambil kesempatan daripada internet untuk membina persahabatan serta. Terdapat beberapa kanan yang berkaitan dengan dating dan tapak persahabatan, serta sembang bilik talian bagi warga tua juga. Interaksi dalam talian adalah cara terbaik untuk warga tua yang menghadapi mobiliti yang serius atau isu-isu kesihatan untuk berinteraksi dengan komuniti yang baru. Mereka juga boleh bermain permainan dalam talian atau mendaftar di Universiti online atau hanya mengambil beberapa kelas dalam talian dalam satu topik yang selalu mereka mempunyai kepentingan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai.Webcam, Surat-surat dan gambar-gambar yang kerap juga boleh membantu warga tua kekal berhubung dengan rakan-rakan dan ahli keluarga yang tinggal jauh.

Mempunyai satu perhimpunan kecil di dalam rumah juga boleh meningkatkan mood senior kesepian, dan juga boleh memberikan rasa fokus. Bermain Lembaga. Gosip minum kopi atau pencuci mulut. Mempunyai Syarikat ke atas boleh melakukan keajaiban untuk meningkatkan rasa kanan yang berkaitan dengan komuniti dan juga memberikan mereka satu majlis mengalu-alukan dan menjangka. Penggunaan haiwan peliharaan adalah satu lagi cara untuk membantu warga tua yang kesepian. Kajian selepas kajian telah membuktikan faedah memiliki haiwan peliharaan, dan bagi warga tua ini boleh menjadi sangat bermanfaat dan berfaedah. Walaupun sesuatu yang kecil seperti ikan boleh membantu senior rasa diperlukan, sejak suapan dan menghadapi apa-apa binatang yang tanggungjawab yang penting. Sebagai manusia, kita adalah makhluk sosial yang berinteraksi untuk menyokong dan memupuk satu sama lain. Untuk semua manusia, persahabatan adalah penting bagi kami rasa diri bernilai dan membentuk perasaan positif, tetapi warga tua ini adalah lebih penting dan menyumbang kepada kesihatan dan kehidupan yang panjang. Perasaan yang diperlukan dan disayangi membekalkan rasa Keselamatan dan kebahagiaan yang amat penting untuk mengekalkan kesihatan mental dan fizikal.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *