KTM 990 Smt jalan ujian kajian

KTM 990 Smt jalan ujian kajian

Majoriti sportsbikes perlu fokus dan premisnya untuk melakukan terbaik mereka. Posisi kuda yang sempit dan penggantungan sengit adalah hanya dua isu yang boleh mengurangkan praktikal mereka sehari-hari. Tetapi 990SMT di KTM (T untuk perjalanan dan tidak melawat) mempunyai semua cebisan terbaik sportsbike, tanpa banyak kelemahan. Ia bukanlah sebuah mesin yang sempurna, tetapi ia adalah neraka dunia sebenar yang lebih banyak dan lebih mudah untuk hidup dengan daripada 600 mana-mana atau 1000cc sportsbike.

KTM yang merupakan motosikal kegemaran saya paras. Saya memang suka cara ia boleh mendorong dan merangsang, dan kini dengan pilihannya kecil skrin dan tambahan saya juga boleh menikmati lebih banyak dan perkhidmatannya yang unggul.

Saya berakhir dengan melakukan lebih dari 500 km terakhir V-twin besar dalam tempoh singkat ujian saya, dan mungkin satu hari tertentu ia diketengahkan dengan kebajikan yang terbaik untuk semua. Perjalanan dalam soalan melibatkan 125-meter berjalan di sepanjang laluan ujian pilihan saya melalui shire Oxford dan Gloucester, satu perjalanan yang merangkumi hampir setiap jenis jalan. Jendal-jendul dan piuhan B jalan, jalan utama pantas dan tirai yang mencabar, dwi-kawasan fikiran numbingly membosankan dan lalu-lintas sesak bandar semua ditemui semasa perjalanan. Tetapi KTM yang membuat kerja-kerja ringan mereka semua, telah saya grinning untuk bahagian yang terbaik daripada perjalanan, dan Biar saya Tamatkan hari anda dengan melayan terima kasih kepada handiness yang. Ianya amat saya jenis Basikal, dan bahawa saya akan sangat gembira untuk memiliki satu.
Bukan seorang yang pagi, permulaan kebanyakan hari saya sebaik-baiknya perlu tidak rushed atau terlalu tertekan. Jika ia adalah hari Berbasikal saya pasti menghargai sebuah gunung lebih mudah berterusan kepada despatch jam yang pertama atau begitu. SMT yang sesuai dengan Rang undang-undang yang sangat baik.

Bar masuk ke tempat duduk yang sedikit tinggi dan menyokong, namun tidak terlalu tegas, KTM ini adalah sebuah mesin yang amat mudah dan terurus. Berat basah sedia untuk perjalanan adalah mungkin di rantau 215 kg, tetapi gabungan daripada pelbagai Bar yang menawarkan leverage, dan kedudukan kuda yang membolehkan lebih banyak yang sama, memberikan gambaran ia banyak kurang banyak. Apa-apa langkah, dalam apa-apa arahan, adalah kerja-kerja ringan dan mudah basikal ini.

Kuda 990 dari Kampung di mana saya tinggal pula mendedahkan satu kecacatan yang sedikit segera mulakan mendandan fikiran anda, dengan abruptness penghantaran kuasa dari pendikit tertutup mungkin menjadi satu ciri bersambut bagi sesetengah orang. Saya sendiri telah perhatikan ini cukup sering pada basikal ujian pelbagai kerana ia tidak menjadi isu seperti itu. Dan Bilakah ia menjadi lebih daripada satu kejadian yang biasa di ketika Menunggang (jika tidak dengan mudah) dalam trafik bergerak perlahan, ia tidak pernah benar-benar prihatin saya. Itulah semata-mata kerana ada terlalu banyak lagi untuk suka KTM bagi.

Casis adalah salah satu mata Tambah banyak orang, dan mungkin ciri yang paling mengesankan basikal secara keseluruhan. Agak mudah dalam pembinaan dengan dengan bingkai keluli-tubed junjung dan komponen-komponen yang agak konvensional yang melekat padanya, pengendalian indah 990’s menggariskan sebanyak yang lebih daripada jumlah bahagian-bahagian itu. Walaupun itu dikatakan di antara bahagian-bahagian kerja sangat baik.

Penggantungan WP itu adalah contoh terbaik ini. Satu, jika bukan sebab utama mengapa anda boleh sepenuhnya ‘mengaktifkan’ KTM, adalah kerana tindakan serba forks dan kejutan. Spring lembut dan dengan perjalanan yang lebih lama daripada kebanyakan Basikal jalan, kawalan halus yang disediakan oleh redaman bermakna banyak merasa, maklum balas dan kawalan. Ia pernah sesiapa ingin belajar tentang manfaat daripada penggantungan berkualiti tinggi maka mereka hanya perlu untuk menunggang basikal ini untuk mengetahui. Pematuhan yang bermakna jalan-jalan yang kasar seperti yang saya digunakan di awal perjalanan akan smoothed dengan banyaknya, dan menawarkan cabaran tiada di semua SMT – walaupun ketika anda sedang menunggang dengan cepat.

Banyak lagi Basikal boleh digunakan dengan berkesan kerana tayar tetap mated ke jalan yang baik. Dan laluan yang biasanya telah saya sedang berulang kali menendang kerusi dan roda pattering sepanjang jalan pada mesin tertentu (tegas Spring sportsbikes terutamanya), KTM yang hanya mendapat dengan tugas itu benar-benar unflustered. Tayar Continental ContiSport serangan tidak biasanya yang terbaik apabila ia datang untuk cengkaman yang terang-terangan, tetapi peralatan WP yang berkualiti dari roda kawalan berkesan memberikan mereka lebih banyak lekat. Dengan cara kelembutan membawa kepada menganggul di bawah brek dan pecutan, kedua-dua hujung Basikal wajaran lebih meningkatkan cengkaman apabila ia dikira juga.

Calipers jejarian Brembo monobloc KTM yang memberi beberapa kuasa membrek yang sangat serius, dan seperti sentuhan lincah yang anda belajar menggunakan pendikit yang pada kelajuan yang lebih perlahan, anda akan sedar ia bijak untuk memohon hanya mengurangkan cahaya kadar pada tuil bagi mengelakkan sebarang kejutan. Ia tidak mengambil masa yang lama untuk mengetahui bagaimana untuk mendapatkan yang terbaik daripada brek walaupun, dan ia adalah jelas bahawa tindakan fork lembut hanya menambah kesan luar biasa.

Ia adalah kisah yang sama pada akhir belakang Basikal, dan betapa banyak serba kejutan bahagian belakang membantu anda untuk menggunakan lebih daripada pemacu kuat enjin V-twin 999cc yang mengagumkan. Serta-merta memulas pendikit yang pada kinzir, seperti yang anda lakukan apabila Pemanasan motor contohnya, memberi tahu kepada kesihatan dan kecekapan. Ia begitu cepat respons kepada sebarang pergerakan pergelangan tangan, mencadangkan unit kuasa sangat bebas-pernafasan. Tetapi walaupun yang juga diterjemahkan kepada seseorang yang layak dan tindak balas pendikit yang berminat keluar di jalan raya, yang membantu tractability dan sering membuat kotak gear yang terang dan tepat berlebihan, sentiasa ada rasa reassuringly linear dan boleh digunakan kepada perkara-perkara. Enjin boleh jadi kuat dan mampu untuk menghasilkan beberapa nadi-quickening kadar yang segera, tetapi seperti adab casis ia mudah sederhana. Sebagai seorang yang sangat kuat, tetapi jarang sekali mengancam motor, watak merumuskan Basikal seluruh benar-benar. KTM yang mungkin juga mempunyai banyak prestasi agar, tetapi ia adalah sangat mudah diramal dan ke untuk akses.

Beroperasi lebih lama akan dengan mudah boleh didapati pada 990SMT itu terlalu. Skrin adalah cukup besar untuk berselindung di sebalik dan bertahan tempoh-tempoh yang berterusan pada kadar yang lebih tinggi, dan duduk afore disebut dan kuda kedudukan menambah keupayaan. Ia akan mendapat cukup dahaga perlu berhenti lebih awal daripada yang membolehkan keselesaan jika anda menggunakan lebih daripada kuasa enjin, tetapi berhenti setiap km 140 atau jadi boleh dilanjutkan oleh 40 atau 50 lebih jika anda sedikit lebih berhati-hati dengan menggunakan pendikit.

Rak, grabrails, kunci stereng yang layak dan cemerlang cermin menunjukkan pereka juga telah mempertimbangkan Basikal seluruh dan tugas-tugas yang ia perlu untuk melaksanakan. Ciri-ciri tersebut telah membantu saya untuk menikmati hari selamat dan bersemangat pada 990SMT itu. Dan dengan kemudahan tambahan di panniers (untuk? 300, bersama-sama dengan lain-lain aksesori yang pelbagai) membenarkan saya untuk PIN ke Waitrose ke dalam troli off beberapa goodies untuk rasai di rumah pada akhir itu, mencerminkan KTM yang lebih makan malam adalah hanya menyeronokkan sebagai Kuda itu.

Ia adalah basikal yang purists akan menikmati. Prestasi yang kukuh dan mendalam watak yang melihat itu. Tetapi kerana sentuhan penamat yang kemas juga satu all-rounder yang boleh juga merayu kepada mereka yang memerlukan sedikit tambahan untuk melengkapkan pengalaman penunggang motosikal mereka. SMT ini bukanlah murah pada sebahagian kecil di bawah? 10,000, tetapi ia menawarkan sebanyak mungkin kaedah rangsangan. Dan mengingati kualiti komponennya, ditambah dengan cara luar biasa yang mereka bekerja, grand sepuluh tidak benar-benar kelihatan nilai buruk sekali.

SPESIFIKASI
KTM 990SMT

ENJIN
Jenis: 999cc, sejukan cecair, 8 injap, dohc, 75? V-twin
Kuasa maksimum: 115bhp @ 9,000 rpm
Tork maksimum: 72lb/meter @ 7,000 rpm
Penghantaran: 6-kelajuan
Pacuan akhir: di

CASIS/KOMPONEN
Kerangka: Tiub keluli junjung
Penggantungan: Depan: 48mm terbalik forks teleskopik berkilat, sepenuhnya boleh laras
Belakang: cantilever monoshock, sepenuhnya boleh laras
Brek: Depan: twin 305mm cakera dengan empat-omboh calipers jejarian
Belakang: cakera tunggal 240mm dengan omboh Kembar caliper
Roda/tayar: Depan: 120/70-17
Belakang: 180/55-17

DIMESNISONS/KAPASITI
Ketinggian tempat duduk: 855mm
Jarak roda: 1505mm
Cucian berat: 196kg (tanpa minyak)
Muatan bahan api: 19 liter
Harga:? 9,995
Hubungi: Hubungi: 01280 709500, www.ktm.co.uk

Prestasi: 4 – banyak yang mudah untuk mengakses
Pengendalian: 5 – hebat intuitif dan komunikasi
Praktikal: 4 – sangat mudah untuk hidup dengan
Nilai untuk wang: 4 – anda mendapat lebih daripada apa yang anda bayar
KESELURUHAN: 5 – memberikan yang sangat menguntungkan dan menarik motosikal mengalami

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *