Kromium dan Kesihatan prostat

Kromium dan Kesihatan prostat

metabolisme. Dr. Anderson, seorang saintis penyelidikan pemakanan dengan Perkhidmatan Penyelidikan Pertanian kami Jabatan Pertanian dan telah, selama beberapa dekad, kromium dikaji peranan dalam metabolisme glukosa dan lipid. Kajian beliau menyokong teori bahawa tanpa mencukupi kromium, insulin ternyata menjadi tidak berkesan. Kajian telah memberi bukti yang menunjukkan bahawa kromium mungkin mempunyai kesan normalizing tahap gula dalam darah.

Ia adalah jelas bahawa kromium meningkatkan aktiviti insulin di, dan adalah penting untuk metabolisme glukos dan lipid yang normal. Saintis, termasuk Dr Anderson dan rakan-rakan, sedang mencari secara aktif untuk memahami dengan tepat bagaimana kromium membuat bantuan ini. Satu teori yang boleh didapati adalah seperti cerucuk glukosa ke dalam aliran darah, pankreas menghasilkan jumlah yang pernah lebih insulin, sedikit berjaya tanpa kehadiran kromium. Adalah dipercayai bahawa kromium bertindak seperti doorman yang semasa insulin pengiring glukosa untuk “pintu” dalam membran sel. Kromium berdering loceng pintu, dan mungkin memegang pintu terbuka dengan mengaktifkan reseptor. Insulin akan kemudian membawa glukosa ke dalam sel. Tanpa bantuan, kromium, Portal membran hanya gagal untuk membuka.

Dr. Robert Atkins, bapa pengasas revolusi low-carb, dipanggil kromium “Tempahan penting nutrien terlibat dalam metabolisma gula.” Dr. Atkins pergi ke titik Keluar “lebih daripada 90% daripada semua rakyat Amerika adalah kurang.” Selain kromium dan kesan baik pada tahap glukos dan insulin, kajian theorize bahawa kromium boleh menurunkan kolesterol jumlah yang berbahaya dan triglycerides, sambil meningkatkan kolesterol HDL yang bermanfaat. Terdapat juga bukti yang menunjukkan bahawa kromium menggalakkan kehilangan lemak dan pengekalan jisim otot.

Risiko yang lebih tinggi daripada gangguan prostat mungkin berkaitan dengan tahap gula dalam darah yang tinggi
Lelaki dengan gula darah tinggi yang kronik dan orang-orang yang gemuk adalah berisiko tinggi menghidap BPH, atau hyperplasia prostat yang tidak berbahaya. Dr. J. Kellogg perunding Parsons dari University of California San Diego dan Kumpulan penyelidikan beliau telah mengkaji lebih daripada 400 orang dewasa lelaki berusia 27 hingga 84. Penemuan mereka menunjukkan bahawa pesakit diabetes tidak lebih daripada dua kali seperti berkemungkinan mempunyai pembesaran prostat berbanding lelaki tanpa kencing manis.

Kajian ini telah diterbitkan dalam jurnal of klinikal endokrinologi & metabolisme, Julai 2006. Mereka juga mendapati kadar pembesaran prostat di kalangan pesakit dengan tahap darah gula tinggi adalah 3 kali lebih tinggi manakala pesakit yang obes mengalami satu 3.5 kali lebih tinggi risiko BPH. Menurut Pusat Penyelidikan Kanser Fred Hutchinson obesiti yang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser prostat yang agresif, bermutu tinggi 80 peratus.

Nota-Nota Dr. Anderson, “pengambilan pemakanan kromium kebanyakan individu adalah jauh kurang daripada pengambilan yang dicadangkan selamat dan cukup.” Penggunaan gula Pasir lagi susut Kedai-kedai kromium. Seperti meningkatkan pengambilan gula, kromium lebih banyak dibelanjakan oleh badan dalam usaha untuk metabolisme gula itu, menyebabkan perlunya spiraling masih lagi kromium. Tambahan kromium adalah sedang dikaji oleh ramai saintis terkemuka dan pakar-pakar perubatan sebagai satu alat yang penting dalam Perang kencing manis dan obesiti.

Sumber-sumber makanan semulajadi
Bijirin dan cendawan mengandungi kuantiti kromium hanya jika mereka ditanam di tanah yang mengandungi mineral. Makanan laut dan daging beberapa mungkin mengandungi kromium hanya jika sumber haiwan memakan makanan yang mengandungi kromium. Setakat ini, bir dan yis merupakan sumber hanya makanan yang kaya dengan nutrien penting ini tetapi rasanya tidak merayu kepada kebanyakan orang. Sebab itulah ramai pakar-pakar kesihatan mengesyorkan suplemen kromium.
Chromium adalah sebagai sejenis unsur logam. Kromium memainkan peranan yang penting dalam glukosa dan lipid

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *