Krisis Kesihatan Global: Ubat-ubat baru bagi penyakit-penyakit yang terabai

Krisis Kesihatan Global: Ubat-ubat baru bagi penyakit-penyakit yang terabai

Ianya sering sukar bagi rakyat negara maju bagi merealisasikan tol global yang diambil di kawasan miskin di dunia oleh penyakit-penyakit yang tidak lagi memberi kesan kepada kita. Krisis Kesihatan global adalah lebih-lebih menyedihkan kerana terdapat ubat-ubatan yang disediakan untuk merawat beberapa penyakit tetapi kadang-kadang mereka tidak dapat dicapai, ketinggalan zaman atau tidak selamat. Ubat-ubat baru bagi penyakit-penyakit yang terabai adalah perlu untuk melawan krisis ini dan membasmi penyakit-penyakit yang terabai seperti tibi dan malaria seluruh dunia.

Satu kanak-kanak meninggal dunia daripada malaria di Afrika setiap 30 saat. Kehidupan dua juta setahun akan hilang untuk batuk kering, kebanyakan daripada mereka di Sub-Saharan Afrika dan Asia Tenggara. Di peringkat global, beratus-ratus daripada berjuta-juta nyawa diancam oleh parasit dan ejen-ejen berjangkit yang lain.

Kesan global

Krisis Kesihatan global yang menjejaskan semua orang sebab mudah: penyakit ini bukan sahaja memusnahkan Kesihatan, kehidupan, dan keluarga; penyakit ini memusnahkan kehidupan. Tiap-tiap orang dalam sebuah negara yang miskin dengan satu penyakit pertikaian adalah seseorang yang tidak lagi boleh menyumbang kepada kesihatan ekonomi negara mereka. Ibu-ibu yang mempunyai anak yang sakit sering tidak bekerja serta.
Berterusan kitaran kemiskinan juga mencipta satu beban ekonomi bagi dunia maju, dan menyumbang kepada kekacauan dan peperangan.

Penyelesaian

Satu alat untuk menganjurkan perjuangan menentang penyakit-penyakit ini adalah yang diabaikan penyakit paip yang mempunyai maklumat mengenai 16 penyakit yang terabai dunia membangun. Alat ini termasuk:

• Latar belakang maklumat tentang setiap penyakit
• Ubat-ubatan yang sedia ada, vaksin dan diagnostik
• Ubat-ubatan yang masih diperlukan
• Potensi pasaran
• Semasa produk paip

Sebahagian penyelesaian yang lain adalah untuk melihat masalah-masalah kesihatan yang dihadapi oleh negara-negara miskin melalui kanta dwi kepakaran dalam Kesihatan global dan industri biofarmaseutikal. Untuk membantu menyelesaikan krisis Kesihatan global, ubat-ubat baru bagi penyakit-penyakit yang terabai adalah diperlukan.

NGO perlu mengekalkan komitmen untuk membantu syarikat-syarikat biofarmaseutikal yang mencari jalan untuk mengambil bahagian dalam Kesihatan global. Ahli-ahli Lembaga Pengarah, Majlis-Majlis kepimpinan korporat dan kakitangan kami akan bersungguh-sungguh menyelamatkan nyawa, dan di hadapan orang-orang yang hidup di dunia membangun yang berubah-ubah. Sertai kami.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *