Kos pemindahan asbestos – berapa mahal ianya?

Kos pemindahan asbestos – berapa mahal ianya?

Asbestos adalah bahan yang berbahaya yang dilihat dalam sejumlah besar bahan-bahan seperti penebat elektrik, jubin siling, lantai jubin, plaster disembur pada bunyi-pembuktian atau hiasan dinding atau siling dan lain-lain lagi. Habuk asbestos adalah amat kecil dan apabila udara mungkin akan disedut ke dalam paru-paru. Sel-ketika sel-sel imun sistem badan cuba untuk memecahkan zarah-zarah habuk yang terperangkap di dalam tisu paru-paru yang sistem imun sel mati. Tisu parut tumbuh seluruh sel-sel yang tidak bermaya dan boleh terus meningkat untuk banyak tahun selepas didedahkan. Akhirnya mungkin mencukupi tisu parut yang akan menyebabkan paru-paru untuk berhenti berfungsi sepenuhnya. Sebagai maut sebagai gentian asbestos dan kanser paru-paru boleh jadi, tanda-tanda dan gejala-gejala mungkin tidak kelihatan sebanyak 40 hingga 60 tahun selepas didedahkan.

Jika anda sudah bersedia untuk memulakan pembentukan semula rumah anda atau menetapkan objek yang boleh mengandungi asbestos yang berbahaya, seperti siling asbestos jubin, lantai jubin atau penebat elektrik, Terdapat beberapa tempat yang anda perlu sedar. Asbestos, apabila meninggalkan belum, lazimnya tidak akan mencipta zarah-zarah udara atau gentian. Bahaya datang apabila bahan-bahan asbestos yang toksik akan terganggu, membenarkan zarah-zarah habuk kecil menjadi dikeluarkan ke udara di mana mereka akan sering berdetik. Dengan tiada cara cuba dan alih keluar atau pembaikan bahan-bahan toksik ini tanpa penjagaan yang melampau. Ianya biasanya terbaik untuk mendapatkan perkhidmatan pengurangan profesional untuk membuang bahan-bahan berbahaya ini.

Kos pemindahan asbestos boleh berbeza-beza secara umum berdasarkan keadaan tertentu anda, tetapi ia bukanlah murah. Beberapa perkhidmatan pengurangan boleh mempunyai caj minimum sebagai berlebihan sebagai $2.000 atau lebih tinggi, walaupun kerja-kerja kecil. Orang lain akan mengenakan bayaran sebagai banyak sebagai $400 atau lebih tinggi untuk kuantiti sedikit penyingkiran siling asbestos atau membuang penebat sekitar bahagian 10 kaki daripada paip.

Jika rumah anda mengandungi asbestos di siling, lantai, partition, bumbung, dan paip pembuangan keseluruhan mungkin setinggi $2 untuk setiap kaki persegi. Pemindahan penuh dalam 1,500 kaki persegi rumah boleh melebihi $30,000. Walau bagaimanapun, itulah harga yang melampau. Biasanya, 2,000 kaki persegi rumah hanya kos kira-kira $500 ke $1,000 untuk penyingkiran seperti bahan-bahan toksik akan disimpan sebagai alternatif untuk dikeluarkan atau hanya akan hadir di beberapa tempat.

Untuk mengurangkan harga kepada sekurang-kurangnya anda harus mempunyai seseorang pemeriksa bebas menjalankan pemeriksaan pertama. Pemeriksa akan mempunyai keupayaan untuk memberitahu anda jika terdapat sebarang asbestos di rumah anda, di mana ia terletak, dan jika ia boleh menyebabkan masalah kesihatan yang berpotensi. Pemeriksaan ini mungkin boleh membantu anda menghapuskan beberapa kerja penyingkiran yang tidak perlu yang dapat mengurangkan kos pemindahan asbestos. Mungkin juga terdapat bahan-bahan yang boleh disimpan sebagai alternatif kepada yang dikeluarkan, berkesan mengurangkan perbelanjaan anda.

Apabila kontrak kerja adalah dinasihatkan untuk mengupah 2 perkhidmatan yang berlainan; salah satu untuk melakukan pemeriksaan dan satu lagi untuk melakukan kerja fizikal yang sebenar atau pembuangan kerja. Pemeriksa akan melakukan pemeriksaan mereka sebelum kerja-kerja yang telah dimulakan dan kemudian sekali lagi selepas kerja dilakukan. Jika firma serupa menjalankan pemeriksaan dan mengeluarkan di sana sangat baik mungkin konflik kepentingan.

Pemeriksaan susulan mestilah dibuat secara bertulis dan hendaklah melibatkan penilaian makmal terhadap sampel yang diambil. Ia juga mestilah termasuk lawatan secara kerap ke rumah anda semasa kerja-kerja sedang dijalankan untuk memastikan bahawa setiap bahagian dilakukan oleh buku ini. Selain itu, pastikan bahawa perkhidmatan pengurangan anda menyediakan anda dengan satu kenyataan bertulis yang menyatakan bahawa tiap-tiap satu prosidur yang ditetapkan telah diikuti mengikut peraturan-peraturan Negeri.

Pastikan ruang kerja adalah cordoned sepenuhnya dari seluruh Dewan melalui proses penyingkiran. Ia perlu juga ditandakan sebagai “berbahaya” untuk menghentikan orang ramai daripada memasuki zon di mana gentian yang berbahaya mungkin dihidu.

Ia dapat menjimatkan wang dengan menjalankan penyingkiran sendiri, tetapi ia mungkin sangat berbahaya. Sebelum melakukan kerja sendiri adalah lebih baik untuk memeriksa dengan Jabatan-Jabatan Kesihatan Negeri dan tempatan anda untuk menentukan jika mereka menawarkan apa-apa peluang-peluang latihan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *