Korelasi kurang tidur dan buatan manusia kemalangan

Korelasi kurang tidur dan buatan manusia kemalangan

Berapa banyak kesan tidak tidur kurang membuat minda dan badan seseorang? Sedikit mengantuk di pejabat… yang millisecond tertutup-down mental seperti yang anda memandu menyusuri lebuh raya? Fakta-fakta glaringly ingat keluar bahaya kehilangan tidur. Sesetengah bencana perindustrian paling teruk direkodkan dalam sejarah—bencana nuklear Chernoby dan tumpahan minyak Exxon Valdez—semua happened kerana seseorang yang sepatutnya menjadi luas bangun dan berjaga-jaga didakwa tertidur di tempat kerja.

Pada tahun 1986, rekabentuk reaktor nuklear yang cacat yang membawa kepada batang letupan dan kebakaran yang dikeluarkan sekurang-kurangnya lima peratus daripada teras reaktor radioaktif. Wasap radioaktif mengalir ke atmosfera dan meninggalkan sejumlah 54 kematian, hampir 20 tahun selepas kejadian itu. Radioaktif yang menyebabkan orang jatuh sakit dan mati menyakitkan perlahan dari kesan pendedahan kepada wasap nuklear. Walaupun secara rasminya, rekod-rekod yang menunjukkan bahawa ia adalah kegagalan mekanikal yang menyebabkan letupan stim, banyak atribut tragedi latihan yang miskin, kekurangan langkah-langkah keselamatan, dan miskin concetration mengantuk pekerja di loji nuklear.

Tiga tahun selepas Chernobyl, satu lagi bencana yang besar berlaku yang telah sekali lagi kekurangan tidur sebagai pusat menyalahkan. Pada tahun 1989, kapal tangki minyak Exxon Valdez karang yang melanda dan tertumpah kira-kira 11 juta gelen minyak ke dalam laut. Pada masa kemalangan, Kapten kapal pada beliau kabin—meninggalkan seorang pegawai kapal dan pelaut pada alat kawalan. Menurut laporan, dua orang lelaki di jambatan telah rupanya letih dan mengantuk dan, oleh itu, seketika hilang tumpuan mereka semasa muslihat dalam tangki. Exxon, Syarikat yang dimiliki tangki, membelanjakan kira-kira $3 bilion untuk membiayai operasi membersihkan minyak dan untuk menyelesaikan kerosakan yang ditanggung oleh Syarikat-syarikat Memancing yang beroperasi di tapak kemalangan.

Kurang tidur juga menyebabkan skala kejadian lain yang secara relatifnya lebih kecil seperti dalam kemalangan kereta, iaitu, tidak bermakna, kurang tragik. Tidur manakala di belakang roda adalah punca bagi kenaikan 13 peratus kemalangan jalan raya di Amerika Syarikat. Menurut kajian yang dibuat ke atas kemalangan jalan raya, satu dalam tiga belas pemandu kerap rasa drowsy sambil memandu kereta di jalan raya yang sibuk. Ia tidak mengambil banyak sebagai yang diingini jalan. Walaupun pemandu menutup matanya untuk yang millisecond, itu adalah memadai untuk beliau secara tidak sengaja sesuatu kaum itu mendorong kenderaan di lorong bertentangan dan menyebabkan collission satu penyertaan. Berdasarkan rekod-rekod oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia, sekurang-kurangnya 1.2 juta orang mati setiap tahun di jalan raya kemalangan kereta.

Jadi, bagaimana kita boleh mengelakkan kemalangan akibat kurang tidur? Jawapannya adalah semudah ini: Rakyat perlu mendapat tidur yang cukup. Kajian menunjukkan bahawa amaun tidur yang diperlukan oleh seseorang individu adalah dipengaruhi oleh genetik. Walaupun sesetengah orang merasa lazat dengan hanya lima jam tidur satu malam, kebanyakan Doktor Kesihatan dan pakar-pakar menetapkan sekurang-kurangnya lapan jam tidur. Manakala bilangan jam masa tidur entah bagaimana berkurangan dengan usia, ia adalah jelas bahawa kekurangan tidur menjadikan seseorang kehilangan tumpuan yang boleh mempunyai akibat bencana.

Orang-orang yang berada di bawah tekanan yang melampau atau orang-orang yang mengalami insomnia memerlukan bantuan tambahan dalam mendapatkan tidur. Selama bertahun-tahun, berjuta-juta orang telah bertukar kepada pil tidur untuk mencari kelegaan pantas dari tidur penyakit seperti insomnia. Di kaunter pil tidur adalah antara produk-produk farmaseutikal yang Tempahan membeli hari ini, terutamanya di negara-negara Barat yang sangat perindustrian. Sedatif ini membantu seseorang mengalami kelonggaran yang akhirnya membawa kepada tidur. Namun, pengguna dadah amat mengingatkan tentang kesan-kesan sampingan penggunaan pil tidur yang merangkumi ucapan slurred, refleks yang perlahan, dan pertimbangan yang lemah.

Kemalangan berlaku di luar jangkaan, tanpa sebarang amaran. Mungkin, ada berhampiran dengan apa-apa yang kita boleh lakukan untuk benar-benar menghalang kemalangan kecil dan besar-besaran tragedi berlaku. Namun, memastikan bahawa kita mendapat cukup tidur mungkin satu permulaan yang baik. Gagal untuk mendapatkan rehat yang cukup pada waktu malam bukan sahaja mengganggu proses badan kami dan mengurangkan keupayaan mental, ia juga boleh membawa kepada kejadian maut yang mungkin boleh membawa kepada tidur mati.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *