Kopi – kegilaan Kesihatan terbaru?

Kopi – kegilaan Kesihatan terbaru?

Apabila anda berfikir antioksidan meningkatkan imun atau diet kencing manis-pertempuran, kopi mungkin bukanlah perkara pertama yang datang ke fikiran. Tapi, kopi sebenarnya nombor satu sumber antioksidan dalam diet Amerika dan satu faktor yang terbukti dalam mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2.

Mengikut satu kajian tahun 2005 di Universiti Scranton, Pennsylvania, dalam purata dewasa minum 1-2 cawan kopi sehari mengambil dalam antioksidan kopi yang diperolehi hampir 1300 miligram setiap hari. Antioksidan dipercayai akan membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, meningkatkan sistem imun, melawan kanser dan, menurut Institut kanser Kebangsaan, yang berfungsi untuk melindungi sel-sel daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas, walaupun keputusan ini telah disahkan pada manusia.

Pada asasnya, antioksidan adalah bahan-bahan berfaedah penting kimia yang banyak terdapat dalam makanan seperti bijirin, beri, tomato dan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Terdapat pelbagai jenis antioksidan yang berbeza dari sumber ke sumber makanan, tetapi antioksidan yang terdapat dalam kopi khusus dipanggil polyphenols. Polyphenols yang dipercayai memainkan peranan penting dalam melawan tekanan oksidatif, salah satu faktor yang disambungkan kepada beberapa keadaan kardiovaskular dan penyakit neurodegeneratif.

Selain meningkatkan imuniti, kopi telah menunjukkan untuk mengurangkan risiko kencing manis. Pada tahun 2004, satu kajian di sekolah Harvard awam Kesihatan membuat kesimpulan bahawa meminum kopi secara kerap mengurangkan risiko menghidap diabetes jenis 2, dalam bentuk yang paling biasa penyakit.

Daripada 125,000 peserta lelaki yang minum lebih daripada 6 cawan kopi sehari yang dilaporkan diturunkan risiko kencing manis mereka oleh hampir separuh, manakala wanita menunjukkan pengurangan risiko hampir 30 peratus berbanding peserta yang tidak minum kopi. Walaupun kajian masih tidak tahu dengan tepat mengapa kopi bermanfaat, mereka mengharapkan bahawa kafein mampu meningkatkan gula dalam darah dan meningkatkan penggunaan tenaga dapat memainkan peranan bersama-sama dengan kandungan antioksidan minuman popular. Walaupun manfaat penyakit kencing manis, minum kopi banyak setiap hari boleh mempunyai kesan-kesan kesihatan yang negatif yang lain, terutamanya bagi mereka yang perlu Elakkan kafein.

Walaupun manfaat kesihatan, ingat bahawa kafein adalah bahan perangsang sedikit ketagihan, yang boleh meningkatkan kadar jantung dan meningkatkan tekanan darah. Semulajadi, atau tidak, terlalu banyak kopi boleh lebih merangsang dan menyebabkan masalah. Seperti kebanyakan perkara, kopi harus dinikmati secara sederhana. Tetapi dalam kuantiti yang sederhana, kopi boleh menjadi sangat baik untuk anda, dan besar membantu kesihatan secara keseluruhan dan kesejahteraan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *