Kontra manipulasi kiropraktik di bawah bius

Kontra manipulasi kiropraktik di bawah bius

Berdasarkan statistik tempahan, muskuloskeletak kecederaan adalah bentuk yang paling biasa kecederaan yang dilihat individu-individu daripada semua peringkat umur. Semasa memilih terapi sama ada pembedahan, perubatan alternatif atau perubatan; keperluan ini adalah untuk memilih satu terapi yang kos efektif, menjimatkan dan sesuai untuk kecederaan. Manipulasi kiropraktik adalah berguna dalam beberapa kes. Difinisi adalah profesional penjagaan kesihatan yang berdaftar yang boleh mengenalpasti, mendiagnosis dan merawat kecederaan atau Patologi yang melibatkan tisu-tisu saraf.

Prosedur kiropraktik adalah selamat tetapi jika manipulasi tulang belakang telah dilakukan, adalah disyorkan untuk memilih manipulasi di bawah bius memandangkan keterukan kesakitan dan ketidakselesaan semasa prosedur. Walau bagaimanapun, ia adalah perkara pilihan peribadi dan kebanyakan pesakit yang memilih untuk manipulasi tulang belakang di bawah bius mesti dijalankan sekurang-kurangnya 6 hingga 8 sesi pengurusan kiropraktik manipulasi untuk membuat pilihan terakhir.
Dalam sesetengah keadaan, manipulasi tulang belakang perlu dilakukan di bawah bius untuk mengawal otot yang lebih baik. Faedah-faedah menggunakan bius di bawah manipulasi tulang belakang adalah banyak. Manipulasi tulang belakang di bawah bius kebanyakannya dilakukan dalam pesakit cystic kronik atau berulang pembedahan belakang yang membawa kepada pembentukan parut dan mengakibatkan satu keseluruhan menurun tulang belakang rangkaian pergerakan. Menggunakan bius dalam pesakit-pesakit ini meningkatkan pergerakan otot oleh memadam akan mati kesakitan otot tdk teratur yang memberikan tahap kebebasan yang tinggi untuk chiropractor untuk melakukan manipulasi. Ia juga dilakukan dalam Sindrom pemerangkapan saraf kronik. Di bawah pengaruh bius, ubat saraf radang dan jengkel juga Dapatkan pelali yang memudahkan chiropractor untuk melakukan manipulasi tulang belakang dan ia juga akan menjadi lebih mudah bagi pesakit menanggung kesakitan. Torticollis kronik dan fibromyalgia juga adalah tanda-tanda khas yang di mana manipulasi tulang belakang di bawah bius dilakukan. Di bawah bius, chiropractor boleh gemburkan tisu parut dan perekatan oleh optimum kelonggaran otot kecil Kumpulan. Saraf isu-isu seperti pseudo-sciatica di mana saraf sensitif dan radang petunjuk lain. Risiko prosedur induced kesakitan dan kekejangan adalah sangat tinggi dengan manipulasi manual melainkan anestesia digunakan.
Manipulasi tulang belakang secara manual mesti dielakkan dalam keadaan tertentu di mana manipulasi boleh menjejaskan integriti tulang atau boleh membawa kepada kehidupan yang mengancam dengannya. Ini termasuk deranged tulang yang lemah dan rapuh, gangguan tulang yang dikaitkan dengan kemusnahan tulang tempatan (seperti tumor atau tulang nanah) dan lain-lain gangguan peredaran darah atau saraf.

Kontra manipulasi tulang belakang di bawah bius termasuk tulang complicative penyakit seperti ketumbuhan yang menyebabkan pemampatan kord manipulasi mana-mana mungkin mendistorsi tulang dan boleh membawa kepada Sindrom lysis tumor yang boleh membuktikan mengancam nyawa. Serangan akut gouty atau serangan akut artritis adalah contraindication lain bagi prosedur kerana tisu yang radang lebih peka terhadap rasa sakit dan post-procedure kesakitan dan ketidakselesaan dengan ketara boleh mengubah aktiviti-aktiviti harian yang biasa. Selain itu, proses penyembuhan juga akan menjadi perlahan dan terjejas dalam tisu-tisu yang radang. Patah tulang jiran adalah contraindication yang mutlak untuk manipulasi tulang belakang mana-mana dan dalam apa-apa kes sedemikian, prosedur perlu ditangguhkan sehingga patah yang berkurangan dan sembuh. Ini adalah kerana cebisan-cebisan agak bertulang yang patah boleh mengusir dari tapak manipulasi dan mungkin menjejaskan integriti jiran tisu-tisu lembut. Jangkitan tulang aktif atau kehadiran nanah seperti Negeri (Syphilitic arthritis, artritis Gonorrheal) atau osteopenic penyakit tulang seperti osteoporosis akan contraindication yang mutlak untuk manipulasi kiropraktik di bawah bius kerana risiko post-procedure sepsis dan risiko keretakan akibat perpecahan tulang masing-masing. Kontra lain termasuk neuropati kencing manis yang tidak terkawal dan isu-isu yang sama.

Walaupun manipulasi kiropraktik di bawah bius adalah pilihan individu yang bukan calon-calon yang sesuai untuk manipulasi tulang belakang yang manual, isu-isu tertentu perubatan dan organik boleh mengganggu keberkesanan terapi. Oleh itu disyorkan untuk membincangkan kes anda dengan pembekal penjagaan kesihatan anda sebelum memilih kiropraktik manipulasi di bawah bius.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *