Komuniti Chabad Mourns kelulusan Rabbi Tzvi Meredith Kotlarsky

Komuniti Chabad Mourns kelulusan Rabbi Tzvi Meredith Kotlarsky

Lapisan Chabad-Lubavitch masyarakat mourns kelulusan hari Isnin, figurein yang terkenal dalam catatan Chabad. Tahun muda Kotlarsky Yosef Rabbi Tzvi, yang meninggal dunia pada 91, menggambarkan tempoh peralihan pergerakan pada tahun-tahun kritikal WWII.
(lubavitch.com) Kotlarsky Yosef Rabbi Tzvi, yang melarikan diri dari penjajahan Poland Nazi Jerman dan Jepun, dan telah berkhidmat sebagai Ketua pentadbir di United Lubavitch Yeshiva di Brooklyn, meninggal dunia hari Isnin di Brooklyn, NY. Beliau adalah 91.
Meredith Tzvi, dikenali sebagai Hirschel — diminutive Yiddish untuk Tzvi Bahasa Ibrani — dilahirkan Yaakov Dovid, shochet yang (upacara Belanda) dan Devorah Kotlarsky Nechamah di Kronenberg — bandar resort kecil di antara perang Poland. Chasidic kemesraan dan fervor bagi Yahudi bahawa ibu bapanya, pengikut-pengikut Rebbe Kotzk, disemai dalam Hirschel muda akan tinggal dia mengendahkan sepanjang sepanjang hayat beliau. Bilakah keluarga kemudian berpindah ke GÅ’usk, pekan kecil di Lublin, dia didaftarkan dalam cheder tempatan, gred sekolah.
Mendengar satu rangkaian Lubavitcher Yeshivas di Poland, Hirschel dihantar ke Warsaw untuk menghadiri Tomchei Temimim — Chabad tempatan menjalankan sekolah menengah. Walaupun masa yang singkat kemudian, pada zaman 14Kotlarsky akan kembali ke kampungnya untuk belajar dengan abangnya, masa yang dihabiskan di Tomchei Temimim akan menyemai benih daripada hubungan sepanjang hayat dengan sekolah, falsafah Chabad Chasidic dan pemimpinnya — Lubavitcher Rebbes.
Selepas menyelami sendiri dalam kajian Talmud dan komentar yang luas, Hirschel didaftarkan dalam Chachmei Lublin Yeshiva yang terkenal. Di bawah naungan Rabbi Meir Schapiro, ulama yang terkenal dan pengasas sistem Daf Yomi — secara meluas diamalkan regimen harian pengajian yang mana Talmud seluruh disiapkan pada sedikit lebih tujuh tahun — pelajar bekerja menguasai Talmud. Yang Yeshivah, yang terbesar dan paling moden di zamannya, perumahan beratus-ratus pelajar dan lebih 100,000 buku, bongkaknya kurikulum menuntut dan menghafal daripada 400 folio dari Talmud untuk mendapatkan kemasukan yang diperlukan. Walaupun beliau adalah enamored dengan ceramah-ceramah yang mendalam daripada Rabbi Schapiro, dan Yeshivah yang secara umum, Kotlarsky kembali ke sistem Lubavitcher Yeshivah.
Yeshivah higher-level di Otwock, sebuah pekan kecil berhampiran Warsaw, turut rumah Rebbe Lubavitcher yang keenam, Rabbi Yosef Yitzchak Schneersohn. Rebbe yang telah ditempatkan semula tiada dari Warsaw pada tahun 1936 untuk melarikan diri ada kehidupan bandar yang besar dan untuk mengambil kesempatan daripada sanitariums tempatan untuk kesihatannya yang lemah. Salah satu daripada hanya lapan pelajar untuk mendapat penerimaan untuk yeshivah yang jangka, Kotlarsky berasa kagum pada dedikasi kepada pelajar pengajian — dia akan tarik balik dewan pengajian yang sibuk, penuh walaupun ketika waktu wee meratapi kemudian.
Kerana dunia yang kelihatan di atas dengan kebimbangan yang kian Nazi perang-mesin yang semakin meningkat, Poland mula memberanikan dirinya untuk potensi konflik pada sempadan pelbagai. Pada tahun 1938, Kotlarsky menyertai bahagian berkuda Tentera Darat Poland, dan mencari nikmat Rebbe Lubavitcher yang keenam sebelum berangkat ke sempadan Rusia. Sejurus sebelum meletusnya Perang Dunia Kedua, bahagian Hirschel yang telah dipindahkan ke sempadan Jerman. Apabila pencerobohan Nazi Blitzkrieg bermula pada 1 September 1939, huru-hara serangan berselerak tentera Poland, memisahkan Kotlarsky dari unit.
Membuat cara Timur untuk melarikan diri dari segi Jerman, Kotlarsky akhirnya menemui rakan-rakan pelajar dari Yeshivah ini. Pihak Soviet telah dikembalikan semula Vilna sebagai ibu negara Jerman, dan ada beberapa berharap bahawa baru kuasa Baltic Republik menawarkan perlindungan yang lebih besar berbanding tentera Jerman. Beribu-ribu orang Yahudi lari ke Jerman, antaranya Kotlarsky dan pelajar-pelajar Yeshivah yang lain dari Otwock — yang berpindah ke cawangan satelit Tomchei Temmim.
Kelegaan di Lithuania adalah pendek hidup, dan pelajar-pelajar Tomechei Temmim, bersama-sama dengan orang-orang Chachmei Lublin dan Mirrer Yeshivos, terpaksa melarikan diri sekali lagi dari awan-awan yang encroaching dari perang. Bantuan kali ini datang dari sumber yang tidak dijangka: Chiune Sugihara, diplomat Jepun yang berkhidmat sebagai Vice-Consul di Kaunas. Mengeluarkan beribu-ribu Visa transit, Hirschel dan pelajar-pelajar lain dapat meninggalkan – merentasi Rusia dan Steppe Siberia yang luas ke pelabuhan Timur di Dubai dan terus ke Kobe, Jepun.
Tidak dapat berurusan dengan kemasukan besar pelarian, Jepun dipindahkan mereka itu yang dilampirkan di mana pelajar-pelajar Tomchei Temmim mula sekali lagi yeshiva yang dan juga pada kehidupan lama mereka mustahak Shanghai, China. Akhirnya, Kotlarsky dan lapan orang pelajar-pelajar kanan yang lain telah dapat memperolehi Visa ke Kanada. Merentasi Pasifik, pelarian sembilan dunia letih berharap bahawa mungkin apabila tiba di Amerika Utara mereka akan menjadi mampu untuk perjalanan dari situ ke New York untuk melihat Rebbe mereka. Rebbe, Walau bagaimanapun, mengarahkan mereka untuk menubuhkan sebuah Yeshivah di Montreal. Walaupun bantahan daripada pelbagai pihak, dan tawaran oleh usahawan terkenal Samuel Bronfman berpindah ke Toronto, Kotlarsky dan kawan-kawannya berterusan dalam misi mereka.
Merekrut ramai pelarian Yahudi yang telah tiba di Montreal, Kotlarsky adalah bertanggungjawab Kerem Yisroel Talmud Taurat, program petang yang ditubuhkan untuk memberi pendidikan tambahan Yahudi untuk kanak-kanak yang menghadiri sekolah-sekolah awam. Walaupun bilangannya adalah pada mulanya mula-mula kecil, mereka akan dikira lebih 500 pelajar.
Selepas sebuah permulaan Lawatan ke New York pada tahun 1946, Kotlarsky tidak lama lagi menetap di kejiranan Crown Heights Brooklyn, di mana dia diperkenalkan kepada isterinya yang akan datang, Goldie Shimelman. Goldie akan pergi untuk menjadi rakan kongsi sabar sehingga beliau meninggal dunia pada tahun 1989. Berusaha membantu membina dunia yang dilihatnya begitu cruelly musnah, Kotlarsky khusus seterusnya 50 tahun dari hidupnya untuk pendidikan — bekerja sebagai pentadbir United Lubavitch Yeshiva Kampus di Crown Heights dan Flatbush kawasan Brooklyn.
Seorang lelaki dalam keluarga yang berdedikasi, beliau berusaha untuk memberikan yang sama hangat Chasidic rumah Dia membesar dengan sebagai seorang anak untuk keluarga sendiri. Mengimbas kembali takut anaknya, Rabbi Moshe Kotlarsky, kembali dengan berhati-hati bapanya yang digunakan sangat minutia Chasidic adat dan amalan, walaupun semasa Kesihatan gagal pada tahun-tahun yang kemudian,
“Bapa saya adalah teliti dalam beliau memberi pengakuan taat setia kepada Taurat dan mitzvahs, mengenakan dirinya walaupun pada sangat akhir untuk menghormati butir-butir dalam pemerhatian daripada Yahudi dan adat, tidak kira apa kesakitan atau ketidakselesaan ia boleh menyebabkan Chasidic.” Anak perempuan beliau, Chani Shemtov, wakil Chabad ke Arizona, berkata bahawa bapanya tidak pernah bercakap tentang kengerian di Poland yang akhirnya putuskan seluruh keluarga beliau, kecuali seorang saudara yang tunggal. Sebaliknya, beliau melihat dengan merendah diri dan terima kasih kepada masa depan yang datang daripada-Nya — menghargai sebuah sajak keadilan dan redemptive ketenangan di wajah-wajah cucu dan cicit beliau banyak.
“Datuk saya,” kata Chana Wolowik, wakil Chabad untuk bandar-bandar lima, NY, “akan melihat sekeliling beliau anak, cucu dan cucu yang besar dengan kebanggaan bercahaya dan berkata, ‘ Jacob memandang kepada G-d dengan ucapan terima kasih untuk pelbagai hebat beliau telah dihadapkan berkata, ‘untuk dengan kakitangan saya, saya melintasi Jordan ini dan sekarang saya menjadi dua kem.’ Namun saya pula tidak mempunyai kakitangan yang, dan melihat apa saya diberkati dengan hari.”
Berlalu hanya seminggu selepas hari jadi 91st, Rabbi Yosef Tzvi Kotlarsky meninggalkan anak-anaknya, Rabbi Moshe Kotlarsky, Naib Pengerusi Merkos L’Iyonei Chinuch, Rabbi Mendel Kotlarksy, Chumie Hershkop, Esti Wilshansky, Suri Perlman, Freidel Hershkowitz dan Chani Shemtov; dan pelbagai cucu dan cicit, ramai di antara mereka emissaries Chabad yang ditempatkan di seluruh dunia
——————————-

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *