Komputer dan Kesihatan

Komputer dan Kesihatan

Undang-undang

Bilangan komputer di tempat kerja telah meningkat dengan pesatnya sejak beberapa tahun dan ia kini agak biasa bagi kebanyakan pekerja dalam organisasi-organisasi sukarela yang terdedah kepada penggunaan komputer. Kesihatan dan Keselamatan pada Akta kerja meletakkan ke bawah undang-undang piawai untuk peralatan komputer dan memerlukan majikan untuk mengambil langkah-langkah untuk meminimumkan risiko bagi semua pekerja. Pekerja menerima kerosakan yang besar bagi kecederaan disebabkan melalui penggunaan komputer di mana majikan dapat dijangka risiko tetapi melakukan apa-apa tentang hal itu. Peraturan-peraturan utama yang meliputi penggunaan peralatan komputer termasuk:

-Kesihatan & peraturan keselamatan (paparan skrin peralatan) 1992
-Pengurusan Kesihatan & keselamatan pada peraturan-peraturan kerja 1992
-Peruntukan dan menggunakan peraturan-peraturan peralatan kerja 1992
-Peraturan-peraturan tempat kerja (Keselamatan, kesihatan dan kebajikan) 1992

Meningkatkan amalan kesihatan dan Keselamatan perlu diberi perhatian serius, walaupun ia tidak perlu mengambil masa yang banyak atau perbelanjaan. Langkah-langkah majikan perlu diambil termasuk:

-Memahami undang-undang – Pastikan seseorang dalam organisasi anda mempunyai kesihatan dan Keselamatan yang ringkas yang merangkumi semua bidang, tidak hanya komputer.
-Menyedari risiko kesihatan – kerajaan rasminya mengakui antara risiko walaupun ada sesetengah kawasan kelabu yang anda perlukan untuk membuat fikiran anda sendiri tentang.
-Menilai risiko – menggunakan prosedur-prosedur yang dinyatakan dalam undang-undang – perlu sistematik dan mendapatkan bantuan jika anda memerlukannya. Mendapatkan sebuah audit keselamatan dan kesihatan yang dilakukan oleh sebuah organisasi yang kompeten jika perlu.
-Mengambil langkah-langkah untuk meminimumkan risiko – April ini hanya melibatkan mengambil langkah-langkah yang mudah.
-Latihan semua pengguna untuk mengenalpasti risiko-risiko tersebut – jika orang tidak menyedari bahaya yang mereka tidak boleh mengambil langkah berjaga-jaga yang mencukupi untuk melindungi kesihatan mereka.
-Mengambil pandangan pengguna serius – jika pengguna merasakan ada sesuatu yang tidak kena selalu ada.
Risiko-risiko

Dengan peningkatan dalam penggunaan komputer, beberapa kebimbangan kesihatan dan Keselamatan berkaitan dengan wawasan dan sakit badan dan sakit telah timbul. Banyak masalah dengan menggunakan komputer adalah sementara dan dapat diatasi dengan melaksanakan tindakan pembetulan yang mudah. Kebanyakan masalah yang berkaitan dengan penggunaan komputer akan benar-benar boleh dicegah. Walau bagaimanapun, ia adalah penting untuk mendapatkan rawatan perubatan segera jika anda mengalami gejala-gejala yang termasuk:

-ketidakselesaan yang berterusan atau berulang
-aches dan menyakitkan
-throbbing
-kesemutan
-kebas
-rakaman sensasi
– atau kekejangan

Mendapatkan bantuan walaupun gejala-gejala yang berlaku apabila anda tidak bekerja pada komputer anda.

Komputer riba boleh mengemukakan masalah yang tertentu kerana skrin yang kecil, papan kekunci dan peranti penunjuk yang terbina (seperti tetikus mudah alih yang kecil atau touchpad). Penggunaan komputer riba yang berpanjangan harus dielakkan. Jika menggunakan komputer riba sebagai komputer utama (iaitu menggunakan sebagai komputer desktop biasa di samping menggunakan sebagai mudah alih), anda dinasihatkan untuk menggunakan laptop dengan stesen dok. Ini membolehkan seorang biasa tetikus, papan kekunci dan monitor untuk digunakan dengan laptop. Risiko-risiko utama yang berkaitan dengan menggunakan komputer termasuk:

-Masalah muskuloskeletak
-Mata terikan dan kesedaran yang lebih mengenai masalah mata yang sedia ada

Ruam dan lain-lain aduan kulit juga telah dilaporkan, walaupun ia difikirkan ini disebabkan oleh suasana kering dan elektrik statik yang dikaitkan dengan paparan unit agak kemudian oleh unit-unit paparan diri. Terdapat potensi risiko radiasi walaupun ini merupakan sebuah kawasan perbalahan.
Pencegahan adalah lebih baik daripada mengubati

Beberapa langkah berjaga-jaga yang agak mudah yang boleh diambil oleh pengguna komputer untuk mengelakkan masalah.
Masalah muskuloskeletak
Ini boleh terdiri daripada sakit dan sakit umum kepada masalah yang lebih serius dan termasuk:

-Atas anggota gangguan seperti Tenosynovitis, Ubatan Herba Kecederaan (RSI) ketegangan yang berulang-ulang dan sindrom terowong Karpal – setakat ini yang paling penting kerana ia boleh dengan cepat membawa kepada ketidakupayaan kekal
-Belakang dan leher sakit dan ketidakselesaan
-Penegangan tekanan sakit kepala dan penyakit yang berkaitan

Masalah jenis ini boleh disebabkan oleh:

-Mengekalkan postur yang tabi’i atau tidak sihat semasa menggunakan komputer
-Kekurangan sokongan belakang yang lebih rendah
-Duduk dalam kedudukan yang sama untuk satu tempoh masa
-Satu stesen kerja ergonomik miskin yang sediakan muskuloskeletak mengelakkan masalah
Langkah berjaga-jaga am untuk mengelakkan masalah muskuloskeletak termasuk:

-Mengambil tetap rehat daripada bekerja pada komputer anda – beberapa minit sekurang-kurangnya satu jam
-Tugas-tugas kerja seli
-Kerap regangan untuk badan anda berehat
-Menggunakan peralatan seperti footrests, pelapik, bersandar pergelangan tangan dan pemegang-pemegang dokumen jika anda perlu untuk
-Mengekalkan tetikus dan papan kekunci anda di tahap yang sama
-Mengelakkan gripping tetikus anda terlalu ketat – pegang tetikus ringan dan klik perlahan-lahan
-Membiasakan diri anda dengan pintasan papan kekunci untuk aplikasi yang anda kerap gunakan (untuk mengelakkan overusing tetikus)

Ianya juga penting untuk mempunyai stesyen kerja yang anda sediakan dengan betul. Stesen kerja anda merangkumi monitor, papan kekunci, tetikus, tempat duduk, Meja, dan di mana perlu, tempat meletak kaki secara (untuk membolehkan anda untuk meletakkan kaki anda rata jika mereka menginap sebaliknya tidak sampai ke lantai), rehat pergelangan tangan, dan pemegang dokumen. Monitor perlu:

-Pusing, Condongkan dan melonjakkan – jika tidak boleh menggunakan perhentian yang boleh laras, buku-buku atau blok Laraskan ketinggian
-Diletakkan jadi baris atas monitor tidak lebih tinggi daripada mata anda atau tidak lebih rendah daripada 20° di bawah ufuk mata atau penglihatan dalam bidang
-Boleh di peringkat yang sama dan di sebelah pemegang dokumen jika anda menggunakan satu
-Menjadi antara 18 hingga 24 inci dari muka anda

Papan kekunci harus:

-Boleh laras (dengan kaki untuk melaraskan sudut) dan boleh
-Membolehkan anda forearms supaya selari ke lantai tanpa meningkatkan siku anda
-Biarkan pergelangan supaya selaras dengan forearms anda jadi pergelangan tangan anda perlu flexed naik atau turun
-Mempunyai ruang yang cukup untuk berehat pergelangan atau harus merangkumi rehat pergelangan tangan boleh cerai yang empuk yang (atau anda boleh rehat pergelangan tangan gel yang berasingan yang harus sedalam sekurang-kurangnya 50 mm)
-Boleh diletakkan secara langsung di hadapan monitor dan ketinggian sama seperti tetikus, mengesan bola atau menyentuh tuala wanita

Kerusi hendaklah:

-Sokongan di belakang – dan menegak laras bebas belakang lain yang kembali ke kedudukan asal dan mempunyai kecondongan pelarasan untuk menyokong belakang yang lebih rendah
-Membolehkan ketinggian kerusi perlu diselaraskan dari kedudukan duduk
-Boleh dilaraskan supaya kembali lipatan lutut lebih tinggi sedikit daripada pan kerusi (menggunakan tempat meletak kaki secara sesuai di mana perlu)
-Disokong oleh caster serampang lima yang asas
-Mempunyai tempat letak tangan boleh ditanggalkan dan boleh laras
-Mempunyai tempat duduk yang selesa dengan fabrik boleh bernafas dan bulat tepi untuk mengagihkan berat dan harus boleh dilaraskan untuk membenarkan kuali kerusi Condongkan ke hadapan atau belakang

Jadual dan meja perlu:

-Menyediakan bilik pusingan mencukupi dan sebaik-baiknya akan ketinggian boleh laras
-Mempunyai ruang yang cukup untuk menyokong peralatan komputer dan ruang untuk dokumen
-Boleh sekurang-kurangnya 900 mm mendalam
-Ada sudut-sudut yang bulat dan tepi

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *