Komputer dan kesihatan anda

Komputer dan kesihatan anda

Boleh menghabiskan terlalu banyak masa di hadapan komputer membawa kepada masalah kesihatan tertentu? Apakah risiko yang terlibat?

Pakar-pakar berkata apa-apa lebihan adalah buruk. Yang sama adalah benar dengan komputer. Menggunakan mereka untuk tempoh yang panjang setiap hari boleh menyebabkan sakit mata, keletihan, pening, sakit kepala dan pelbagai masalah kesihatan yang lain.

Ini didedahkan oleh Dr. Arthur Frank pf di Gunung Sinai School of Medicine yang mengkaji masalah berkaitan dengan mesin skrin dan papan kekunci komputer.

Kajian dua-dan-a-setengah tahun Frank di komputer pengguna dilindungi lebih daripada seribu pekerja dari United Press International, Associated Press dan akhbar di St. Louis, Memphis, Toronto, Vancouver, Honolulu dan New York City.

Berbanding bebas-pengguna, Frank berkata pengguna komputer yang mengalami lebih daripada penglihatan yang kabur, sakit mata, leher, bahu dan sakit belakang yang rendah. Mereka yang bekerja lebih kerap dengan komputer turut lebih cepat marah, mempunyai masalah tidur dan berasa terlalu kerap diguna daripada pekerja lain.

Kecederaan tekanan yang berulang-ulang (RSI) juga menjadi biasa dengan komputer pekerja. Ini dicirikan oleh jari-jari yang bengkak, aching pergelangan tangan, dan melumpuhkan sakit tangan, lengan dan leher.

“Mengganggu sebagaimana laporan tersebut, banyak bahaya yang berkaitan dengan penggunaan komputer boleh dicegah,” kata Martin Wong, perunding teknikal untuk diedarkan pemprosesan Systems Inc.

“Dengan mempelajari punca-punca yang paling biasa kesusahan komputer dan membuat beberapa perubahan asas ke tempat kerja dan tabiat kerja, kebanyakan orang boleh mengelakkan menyertai pangkat dari revolusi komputer semakin meningkat,” Wong ditambah.

Untuk mencegah masalah-masalah yang berkaitan dengan komputer, Wong mencadangkan perkara-perkara berikut:

Bekerja dalam kedudukan yang selesa, di mana segala-galanya yang anda perlukan adalah mudah diakses.

Apabila bekerja secara berterusan di komputer, berehat 15 minit setiap jam.

Tidak melebihi ketukan kekunci 10,000-12,000 (kira-kira 1,700 perkataan) sejam.

Apabila melihat dokumen, gunakan pendirian salinan. Pastikan dokumen yang anda inginkan pada setinggi skrin komputer anda.

Dilihat dari skrin silau dengan cepat boleh membawa kepada sakit mata. Untuk mengurangkan silau, pengguna laporan berkata, anda harus:

Menguruskan ruang kerja anda supaya mata anda mahupun skrin menghadapi terus ke tingkap atau lampu terang.

Menguruskan lampu supaya ia adalah secara terus melalui komputer.

Mengekalkan tahap ringan sederhana, tidak terang.

Jika anda tidak peduli dengan beg mata, Lingkaran hitam dan kedutan di sekeliling mata, ambil semula anda kelihatan muda dengan Eyederma.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *