Komponen kecergasan fizikal yang didedahkan Perdana 5

Komponen kecergasan fizikal yang didedahkan Perdana 5

Keperluan untuk mengimbangi semua komponen utama kecergasan fizikal adalah perlu untuk mempertimbangkan apabila muncul dengan program latihan kesihatan dan kecergasan. Terdapat 5 bahagian kecergasan fizikal yang benar-benar ingin memberi tumpuan apabila membina sebuah rencana kecergasan. Tidak mengingati komponen-komponen tertentu tersebut boleh menghasilkan Rejimen kecergasan yang tidak berfikir tentang yang lengkap. Oleh itu, apabila datang dengan senaman kecergasan anda, ia telah disarankan untuk menumpukan perhatian kepada kemajuan fizikal bagi setiap bahagian kecergasan yang disenaraikan di bawah.

Disenaraikan di sini akan saya lima elemen utama keperluan kecergasan fizikal. Ketahanan kardio respiratori, kekuatan otot, daya tahan otot, fleksibiliti, dan komposisi badan. Bilakah perancangan program kecergasan mempertimbangkan semua lima bahagian kecergasan fizikal. Dengan mengambil kira setiap satu daripada bahagian-bahagian anda mungkin mempunyai senaman tambahan lengkap dan berkesan.

Mungkin di bawah senarai bahagian kecergasan lima bersama-sama dengan beberapa komponen-komponen kecergasan fizikal yang penting dan alternatif untuk tinggal di rumah.

Mari kita bincangkan kekuatan otot pertama. Kekuatan merupakan komponen kecergasan fizikal yang menentukan tahap yang tepat di mana otot-otot dan badan akan mengenakan daya manakala yang menolak. Kuasa adalah pendekatan yang kita mempunyai kecenderungan untuk mengenakan jumlah maksimum tenaga dalam pergerakan pantas seperti membuat mula berjalan dengan cepat. Ketangkasan adalah bagaimana seseorang boleh melakukan banyak kuasa pergerakan berturut-turut walaupun dalam arah yang bertentangan. Pemain bola sepak dan tenis pro di Papar ketangkasan yang hebat dalam sukan masing-masing mereka. Baki rekod bagaimana seseorang boleh mengawal kedudukan mereka sedangkan mereka sama ada bergerak atau pegun. Fleksibiliti adalah bahawa cara kita cenderung boleh bergerak badan kita dengan cara tertentu di mana semasa bukan penghalang oleh otot-otot yang sengit atau lemak badan. Komposisi badan adalah bagaimana jumlah otot tanpa lemak dan lemak di dalam badan adalah ditentukan. Berat badan seseorang mungkin tidak akan menunjukkan bagaimana kerja-kerja yang mereka sangat akan jadi ia adalah penting untuk mengukur peratus lemak badan orang tertentu mempunyai.

Komponen kecergasan fizikal yang seterusnya mengukur tahap ketahanan perkara-perkara yang berbeza-beza. Ketahanan tempatan otot adalah keupayaan otot terpencil yang tertentu untuk melakukan tindakan-tindakan yang berulang dan memerlukan tenaga atau memaksa. Daya tahan kardiovaskular menjadi hakim bagaimana hati seseorang individu akan menyampaikan darah dan oksigen kepada otot-otot dalam badan juga keupayaan untuk menggunakan. Kekuatan ketahanan adalah kebolehan otot yang berkesan melaksanakan tindakan menggunakan kuasa maksimum ke atas jumlah masa yang berterusan. Koordinasi adalah keupayaan untuk menggabungkan elemen-elemen lain kecergasan fizikal untuk melakukan tugas dengan berkesan.

Jika anda perlu diingat setiap komponen-komponen kecergasan yang anda akan dapat yakin perancangan program latihan utama lengkap. Yang selaras untuk matlamat anda, dan sejarah perubatan. Selama-lamanya, adalah perlu untuk merancang matlamat anda, dan sejarah perubatan sebelum merancang sebarang program kecergasan. Selama-lamanya yang sepadan dengan matlamat anda, dan sejarah perubatan dengan elemen-elemen utama kecergasan fizikal.

Memandangkan 5 elemen kecergasan fizikal adalah amat penting.

Semua komponen-komponen kecergasan fizikal adalah penting dalam cara yang unik mereka sendiri. Sila nota yang kardiovaskular dan daya tahan pernafasan kardio adalah amat penting kerana hasil daripada itu kawasan-kawasan yang hampir semua mempengaruhi bagaimana melaksanakan unsur-unsur lain. Keupayaan badan untuk mengedarkan oksigen melalui darah menjadi bekalan bahan api pada otot-otot, membolehkan mereka untuk bekerja.

Menjalankan aktiviti-aktiviti yang memastikan kadar jantung yang tinggi untuk jumlah masa yang berterusan seperti berjalan kaki, Berbasikal, berjoging, atau berenang boleh meningkatkan daya tahan kardiovaskular. Senaman kardiovaskular tidak perlu terlalu agresif; Sebaliknya ia adalah banyak berkesan untuk dibina secara berperingkat kepada kadar yang lebih cepat dari masa ke masa. Ini akan memudahkan melahirkan kekuatan otot dan daya tahan terutamanya apabila digabungkan dengan angkat berat. Ketahanan otot yang lebih baik, lagi mereka akan digunakan dengan keletihan. Akhirnya, fleksibiliti disambung untuk berbeza dalam bahawa sendi yang boleh bergerak; biasanya yang lebih besar di flexibleness, peluang yang kurang berlaku kecederaan otot.

Kerana ianya perlu merenung kebanyakan komponen kecergasan semasa merekabentuk program senaman anda, anda boleh bercakap dengan kuat keputusan menghasilkan rencana kecergasan fizikal. Menemui kaedah berkesan utama untuk gaya sebuah program kecergasan dengan pemikiran 5 komponen kecergasan fizikal dapat betul-betul bermanfaat. Jadi masa berikut yang anda berfikir yang mengenai senaman kecergasan anda merenung meningkatkan komponen-komponen kecergasan fizikal tersebut.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *