Komplikasi pembedahan laparoskopi

Komplikasi pembedahan laparoskopi

Seperti apa-apa pembedahan laparoskopi mempunyai pelbagai komplikasi termasuk potensi risiko bius dan operasi. Walaupun pembedahan laparoscopis menyebabkan kecederaan tisu kurang maka sejawatannya terbuka tetapi ia adalah salah untuk mengatakan bahawa ia adalah benar-benar operasi risiko percuma. Komplikasi laparoskopi boleh dikategorikan mengikut beberapa fasa operasi. Masalah berkaitan dengan induksi pneumoperitoneum itu dan memasukkan laparoscope itu termasuk aritmia jantung, perforation hollow viscus, dan tebuk organ pepejal, pendarahan, dan Pusat subcutaneous. Dalam siri Tempahan dilaporkan, komplikasi pembedahan laparoskopi adalah sedikit dan berlaku dengan kekerapan 1-5% dan kadar kematian adalah kira-kira 0.05%.

Komplikasi biasa adalah:

1. Komplikasi bius seperti aritmia jantung, dan komplikasi pernafasan.
2. Sementara demam.
3. Perut dinding ecchymosis.
4. Pneumonia dan bronkitis.
5. Pendarahan disebabkan oleh kecederaan saluran darah yang tidak dikenali.
6. Kecederaan organ-organ dalaman yang kukuh.
7. Perforation hollow viscus
8. Kecederaan salur darah utama.
9. Thromboembolism.
10. Jangkitan.
11. Hernia.
12. Pembentukan lekat.

Semua komplikasi ini tidak khusus untuk laparoskopi. Komplikasi ini akan lebih kerap dalam pembedahan terbuka daripada laparoskopi. Jangkitan adalah komplikasi paling biasa mana-mana prosedur pembedahan. Dalam pembedahan laparoskopi kadar jangkitan adalah sangat kurang berbanding pembedahan terbuka tetapi kajian statistik banyak menunjukkan bahawa jangkitan masih komplikasi paling biasa selepas pembedahan laparoskopi. Komplikasi ini adalah berkaitan dengan teknik laparoskopi sendiri tetapi bergantung kepada keadaan hospital pensterilan dan teater. Kecederaan kepada usus adalah punca kedua yang paling biasa kematian dan morbiditi selepas pembedahan laparoskopi. Kecederaan usus dan saluran darah Khas berkaitan dengan teknik pembedahan laparoskopi. Terdapat risiko komplikasi yang termasuk, kecederaan organ-organ perut, usus, pundi kencing dan salur darah yang kecil. Jika pakar bedah tidak berpengalaman daripada beliau boleh perforate usus yang tidak bersalah dengan irama lama berkata pembedahan laparoskopi. Jika komplikasi yang teruk pada operasi tambahan yang mungkin diperlukan dengan insisi yang lebih besar untuk menghentikan pendarahan atau membaiki kecederaan yang tidak ditetapkan oleh laparoskopi. Dalam kes jangkitan dan lain-lain komplikasi sederhana pendek kursus antibiotik yang sesuai adalah mencukupi untuk mengatasi masalah. Di tangan yang berpengalaman, komplikasi boleh berlaku tetapi tidak kerap. Keselamatan Pesakit harus menjadi pakar bedah kebimbangan yang kuat.

Jika pesakit mempunyai demam, kesejukan, muntah-muntah, tidak dapat membuang air kecil, dibangunkan meningkatkan kemerahan pada sebuah tapak insisi, atau sekiranya kesakitan menjadi lebih buruk, distension abdomen atau melaksanakan apa-apa dari tapak pelabuhan, pesakit perlu menghubungi pakar bedah mereka dengan segera.

Ianya jarang berlaku komplikasi pembedahan invasif minimum disebabkan kerengsaan peritoneum. Karbon dioksida dikenali sebagai yang merengsa peritoneal yang menghasilkan kesesakan kapal-kapal dalam pesakit yang menjalani laparoskopi. Tindak balas yang dibesar-besarkan untuk merengsa yang boleh nyata gejala menangis peritoneum yang pyrexia, Increased kadar jantung dan pernafasan cramp perut, muntah-muntah dan jika tidak dirawat kadang-kadang membawa kepada peritonitis yang teruk.

Herniation incisional usus adalah komplikasi pembedahan laparoskopi. Herniations berlaku melalui pelabuhan 10 mm saiz tapak umbilical dan tambahan umbilical jika tidak ditutup dengan betul selepas operasi. Pakar bedah perlu mengiktiraf pentingnya tutup fascia di tapak-tapak pelabuhan ini lebih besar dan harus mengekalkan Ijazah tinggi syak-wasangka di mana-mana pesakit yang mempunyai pemulihan yang perlahan dengan berselang seli loya dan muntah-muntah selepas prosedur yang berkuat kuasa. Fascia dan peritoneum yang asas perlu ditutup tidak hanya apabila menggunakan trocars 10 mm dan lebih besar yang dicadangkan sebelum ini musnah tetapi juga apabila manipulasi menyeluruh dilakukan melalui pelabuhan trocar 5mm, menyebabkan lanjutan daripada potongan yang.

Kontra bagi laparoskopi relatif dan termasuk pesakit tidak kooperatif, pembekuan uncorrectable kecacatan, kegagalan jantung yang teruk congestive, ketidakcukupan pernafasan, disyaki peritonitis akut, tersebar dan kehadiran usus mengembung. Jika tegang ascites hadir, paracentesis kelantangan besar boleh dilakukan sebagai langkah awal dalam laparoskopi tersebut. Sebelumnya boleh laparotomy mungkin memerlukan perubahan tapak penyelitan trocar biasa, atau mungkin mewakili sebuah contraindication kepada prosedur. Kebanyakan pakar bedah tidak akan mengesyorkan laparoskopi dalam orang-orang dengan pre-existing keadaan penyakit. Pesakit dengan penyakit jantung dan COPD tidak harus dianggap calon yang baik untuk laparoskopi. Laparoskopi juga mungkin lebih sukar dalam pesakit yang menjalani pembedahan perut yang sebelumnya. Warga tua juga mungkin meningkatkan risiko untuk komplikasi dengan bius am yang digabungkan dengan pneumoperitoneum. Laparoskopi menambahkan risiko pembedahan pesakit dengan lebih rendah ed kardio-pulmonari simpanan mengenai akibat yang pneumoperitoneum dan masa pembedahan yang lebih lama.

Pesakit injeksi langkah berjaga-jaga yang perlu diambil?

• Pesakit tidak perlu makan atau minum selama enam hingga lapan jam sebelum prosedur.
• Laporan semua siasatan perlu hadir eg; darah, air kencing atau ujian sinar-x yang dikehendaki sebelum prosedur pembedahan anda.
• Pesakit perlu mandi petang sebelum atau hari operasi anda. Pembersihan umbilicus (“perut butang”) dengan sabun antiseptik, air, dan Q-tip yang penting.
• Pesakit perlu melaporkan ke hospital pada masa yang betul, yang biasanya 4-6 jam lebih awal daripada pembedahan anda yang dijadualkan.
• Jika pesakit mengambil sebarang ubat-ubatan secara harian, berbincang dengan pakar bedah anda kerana anda mungkin perlu mengambil sebahagian atau semua ubat-ubatan pada hari pembedahan dengan sip yang air. Jika anda mengambil aspirin, pencair darah atau ubat-ubatan artritis, berbincang dengan pakar bedah.

Langkah berjaga-jaga injeksi pesakit perlu mengambil dalam memilih pakar bedah?

Hasil daripada apa-apa prosedur laparoskopi banyak bergantung kepada pengalaman pakar bedah. Dalam kajian dari Los Angeles, hasil daripada kes-kes yang dikendalikan oleh juruam (285) berbanding dengan yang dilakukan oleh pakar bedah laparoskopi khusus (n #2). 10 bengkak bernanah berlaku posting operatively (2.4%) dalam Kumpulan pesakit operasi yang telah dilakukan oleh Perkhidmatan pembedahan am berbanding satu kes (0.025%) dalam Kumpulan pesakit operasi yang dilaksanakan oleh pakar. Laparoskopi oleh pakar (menggunakan pembedahan yang mahir, penggunaan pengambilan beg, betul ligation tunggul dan tandas peritoneal menyeluruh) mengurangkan kadar komplikasi. Di tangan yang berpengalaman, komplikasi boleh berlaku tetapi tidak kerap. Keselamatan Pesakit harus menjadi pakar bedah anda kuat kebimbangan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *