Kompleks Hospital bersepadu–Satu konsep baru dalam pelancongan perubatan

Kompleks Hospital bersepadu–Satu konsep baru dalam pelancongan perubatan

Salah satu perkara yang saya bimbang apabila pesakit asing yang datang ke bandar adalah penginapan.
Singapura menawarkan pelbagai jenis penginapan untuk disesuaikan dengan bajet yang berbeza, keperluan dan keutamaan. Ini terdiri daripada Hotel-hotel bajet dan butik, untuk 6 bintang Hotel dan dilengkapi sepenuhnya pangsapuri khidmat di lokasi yang baik.
Walaupun pilihan-pilihan ini, ia adalah kadang-kadang satu cabaran untuk mencari kombinasi yang betul gembirakan pesakit susah.

Walau bagaimanapun masalah ini boleh diatasi apabila hospital bersepadu kompleks baru dijangka siap menjelang akhir 2010.
Ini tingkat 19 Mediplex terdiri daripada sebuah pusat perubatan dengan pakar suites, hospital, dan sebuah hotel. Konsep ini dipercayai yang pertama di Asia dan objektif adalah untuk menangkap sepotong besar S$ 100 bilion pelancongan perubatan pasaran yang dianggarkan.

Pusat Perubatan ini mempunyai 189 suites rundingan untuk menempatkan spektrum yang luas daripada pakar-pakar perubatan. Hospital di sebelah mempunyai 11 teater operasi, unit pembedahan tiga hari dengan 60 katil yang dilampirkan, unit rawatan rapi dengan katil 23, unit radioterapi, makmal-makmal klinikal serta farmasi lengkap.

Bersambung ke hospital adalah hotel dan tetamu mempunyai pilihan bilik standard, pangsapuri khidmat dan vila-vila. Semua bilik mempunyai bilik mandi besar dengan pancuran mandian hujan, bay windows membentangkan lantai ke siling paparan.
Hotel ini direka agar subur Taman suasana tropika, dengan besar Spa, jimnasium, enam kolam, ballroom, Dewan bankuet, Bilik seminar dan persidangan dan lantai yang didedikasikan kepada kedai runcit makanan dan minuman.

Pesakit boleh semak ke hotel pada waktu pagi dan berjalan-jalan ke pusat perubatan untuk berunding dengan doktor. Kemudian dia pergi untuk makan tengahari di salah satu restoran-restoran yang banyak dan hasil untuk melakukan beberapa ujian siasatan pada waktu petang. Beliau kembali ke hotel ini dalam jarak beberapa langkah, tidak beberapa tetingkap membeli-belah di waktu malam selepas itu, beliau mempunyai keseronokan urutan yang baik di spa. Keesokan harinya beliau pergi ke sebelah hospital untuk pembedahan dan kembali ke hotel untuk pulih. Semua aktiviti ini dilakukan di kompleks perubatan yang sama tanpa meninggalkan bangunan.

Ahli keluarga dan sahabat boleh tinggal di hotel yang sama, dan menikmati keselesaan dan kemudahan-kemudahan bertaraf dunia dan pada masa yang sama menyediakan sokongan emosi dan fizikal kepada pesakit. Ini adalah penjagaan kesihatan dan kesihatan yang terbaik.

Saya kini berharap kepada keredaan menunjukkan kompleks bersepadu-perubatan ini kepada pesakit saya seterusnya.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *