Kolesterol fakta-fakta yang anda perlu tahu

Kolesterol fakta-fakta yang anda perlu tahu

Jika anda telah bermula mengambil preskripsi untuk kolesterol tinggi, perlu anda lakukan beberapa perkara yang dapat membantu anda mulakan preskripsi yang mahal? Bagaimana? Merendahkan kolesterol pasti akan dapat dicapai tanpa mengambil dadah. Kita tidak mendengar tentang cara untuk melakukan ini dari media arus perdana kerana tiada wang di dalamnya.

Budaya kita adalah menjurus ke arah menghasilkan dan pengiklanan makanan yang rasa baik tanpa mengambil kira sama ada ianya sihat makan. Motif keuntungan seolah-olah satu-satunya perkara yang penting dalam masyarakat kita, dan yang telah menyebabkan banyak masalah untuk anda dan saya. Berkenaan dengan makanan yang anda makan, ia boleh membawa maut. Amerika menikmati sistem penjagaan kesihatan terbaik di dunia, namun mengalami penyakit jantung dan obesiti lebih daripada hampir setiap negara lain. Menembak ke arah penyakit kencing manis adalah sasaran terlalu, dan sesetengah kanser berkaitan erat dengan obesiti.

Jadi, ia adalah masa untuk perubahan, betul? Jika anda mempunyai kolesterol yang tinggi, Adakah anda tahu bahawa dalam kebanyakan kes diet sahaja boleh membawa kolesterol anda dalam julat “biasa”. Mengapa itu penting? Kerana kolesterol tinggi adalah cuma satu penanda, antaranya yang meletakkan anda dalam risiko tinggi untuk serangan jantung dan strok. Perubahan apa yang anda perlu membuat kepada diet anda? Tahap kolesterol yang lebih rendah yang anda mahu hanya akan datang dengan usaha yang konsisten di pihak anda. Mula berfikir dalam membuat perubahan yang akan berlangsung sepanjang hayat anda.

Apa yang banyak orang tidak tahu, kerana doktor mereka tidak akan memberitahu mereka, adalah bahawa preskripsi anda mungkin tidak perlu. Doktor menerima insentif daripada syarikat-syarikat ubat untuk menulis preskripsi, dan ia bukanlah semata-mata kepentingan kewangan mereka untuk menawarkan nasihat yang mungkin menyembuhkan anda. Mereka lebih suka akan memberikan anda pil. Tetapi, anda mengambil pil dan masih makan dengan cara yang sama, mungkin berat, mungkin bergerak kearah kencing manis. Gejala-gejala dirawat tetapi punca ditinggalkan unexamined.

Bagaimana anda mengurangkan kolesterol secara semulajadi? Jawapannya ialah dengan diet, senaman dan beberapa tambahan. Saya akan menutup khusus dalam artikel akan datang, tetapi terlebih dahulu Mari kita lihat fakta-fakta mentah.
Kolesterol adalah bahan waxy dihasilkan oleh hati. Anda juga boleh mengambil pemakanan kolesterol, telur sebagai contoh. Terdapat dua komponen untuk jumlah kolesterol yang doktor pergi oleh: LDLs (lipoprotein ketumpatan rendah), kolesterol “buruk” ini, dan HDLs (lipoprotein ketumpatan tinggi), kolesterol “baik”. Terdapat juga VLDLs (lipoprotein ketumpatan amat rendah), atau triglycerides, juga dihasilkan oleh hati, yang boleh menimbulkan LDLs anda.

HDLs dipanggil “baik” kerana mereka membuang LDLs ini. Tetapi, jika anda LDLs yang terlalu tinggi, HDLs yang tidak akan mampu untuk menghapuskan mereka semua, dan bahan waxy berakhir pada dinding arteri anda. Dari semasa ke semasa ini boleh Mengeras dan menyebabkan arteriosclerosis. Manakala majoriti orang-orang dengan kolesterol tinggi boleh dirawat secara berkesan dengan diet dan senaman, peratusan yang kecil daripada orang mesti ubat dan di bawah sebuah jam tangan doktor berhati-hati. Individu-individu dengan ubatan keturunan boleh mempunyai kolestrol yang amat tinggi walaupun dengan gaya hidup yang sihat. David Letterman adalah satu orang itu. Jadi, ia adalah amat penting bahawa doktor anda ujian darah anda secara tetap, dan memberikan nasihat kepada beliau. Hanya tidak fikir beliau mempunyai perkataan terakhir. Terdapat tiada wang di dalamnya, ingat?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *