Klorofil dan kesihatan yang sangat baik

Klorofil dan kesihatan yang sangat baik

Di awal abad yang lalu, klorofil dianggap sebagai alat penting ubat-ubatan di remedying banyak aduan kesihatan umum. Pada masa ia digunakan secara meluas untuk melegakan kesakitan, ulser, penyakit kulit dan walaupun sebagai penyegar nafas dalam.
Malangnya, dalam tahun yang berikutan dua perang dunia, meningkat daripada syarikat-syarikat farmaseutikal yang kuat dari segi kewangan melihat perubatan lencongan di sepanjang laluan dadah/kimia dan klorofil menghadapi nasib sama seperti yang begitu banyak remedi lain yang diberikan oleh naturerom nutrapharmacy yang: ia telah digantikan dengan kimia antiseptics.
Ianya memberansangkan kemudian menemui bahawa sebagai Zaman gelap farmaseutikal bermula menghasilkan untuk pencerahan yang baru, klorofil membuat yang kembali semula. Minat ia memang wajar dan ianya berbaloi untuk melihat secara ringkas apakah ia dan apa yang ia boleh lakukan untuk anda.
Klorofil adalah pigmen, khususnya hijau pigmen yang memberikan daun, rumpai laut, alga, bayam. Brokoli dan seterusnya forth warna mereka.
Klorofil adalah hampir sama dalam struktur molekul untuk Skim, membawa oksigen pigmen merah dalam darah kita. Perbezaan di antara mereka adalah bahawa molekul skim mengandungi unsur besi satu di pusat, manakala molekul klorofil, juga untuk oksigen-pembawa mengandungi magnesium. Klorofil adalah berkuasa proksi-penjana manusia: asimilasi yang melalui pemakanan tumbuh-tumbuhan yang mengandungi ia membolehkan oksigen yang diangkat cekap oleh sel-sel darah.
Tanpa oksigen yang mencukupi kami menjadi lembap dan rendah tenaga dan metabolisme menjadi perlahan. 1931 Pemenang Hadiah Nobel fisiologi dan perubatan, Dr. Otto Warburg, ditubuhkan yang oksigen-kurang adalah punca utama kanser.
Ia bukanlah untuk apa-apa kemudian bahawa kami akan memberitahu “Makan sayur-sayuran anda.” Ianya sangat kukuh nasihat memang kerana sebagai peraturan am, yang hijau di loji, kaya dalam oksigen-pengangkut, klorofil.
Faedah-faedah di klorofil untuk kesihatan anda adalah banyak: rasa sakit, ulser, kulit gangguan, freshening nafas dan membantu tubuh anda mendapatkan lebih banyak oksigen seperti yang dibincangkan di atas, termasuk membantu Kesihatan sistem penghadaman anda; bertindak sebagai anti-radang dan anti-septik; menghalang jangkitan; mempercepatkan penyembuhan luka; mengurangkan kesan kerosakan pada badan pencemar dan sebagainya.
Ia bukan sahaja melawan nafas tetapi tidak sama dengan bau badan, bertindak sebagai sejenis iaitu menyahbau bagi organ-organ dalaman anda.
Biochemist Lita Lee, PhD., menegaskan: “klorofil muncul untuk merangsang pertumbuhan semula sel-sel hati yang rosak, dan meningkatkan edaran ke seluruh organ dengan mengembangkan saluran darah. Di tengah-tengah klorofil membantu dalam penghantaran impuls saraf yang mengawal pengecutan. Kadar jantung diperlahankan, namun setiap penguncupan meningkat kuasa, meningkatkan kecekapan jantung kuasa.”
Klorofil juga ternyata membantu mengimbangkan badan alkalinity dan mengurangkan keasidan. Terdapat banyak pengaruh yang boleh membuat badan anda berasid: tekanan, lebihan protein dan lemak, sebagai contoh, dan apabila sistem anda menjadi walaupun sedikit berasid, risiko penyakit dengan ketara dibesarkan.
Nampaknya link antara ini keasidan lebihan yang dibawa oleh mengambil terlalu banyak protein dan osteoporosis. Keasidan boleh menyebabkan kalsium digunakan kepada asid. Kalsium yang diambil daripada tulang dan kemudian hilang ke badan dalam air kencing.
Oleh itu, makan makanan yang kaya dengan klorofil mempunyai kelebihan tambahan membetulkan keasidan berlebihan dan sekali gus mengurangkan kadar sakit sihat dan osteoporosis.
Ada satu lagi kelebihan mengambil klorofil yang lebih rawatan farmaseutikal: alam sekitar tidak tercemar dalam Syarikat pembuatan dan ia adalah makanan dan oleh itu sebahagian daripada evolusi semulajadi organisma tersebut. Oleh itu, klorofil tidak bertindak ke atas organisma seperti pencemar, yang menumpaskan satu gejala kos melontar keluar daripada whack sistem badan dan menyebabkan kesan disetiap yang buruk komplikasi lain.
Ringkasnya, klorofil yang terkutuk baik untuk anda dan anda akan menjadi bijak untuk makan banyak makanan yang mengandungi terutamanya hijau sayur-sayuran seperti brokoli dan bayam dan laut-sayur-sayuran seperti alga dan rumpai laut.
Liar biru – green alga adalah sumber klorofil yang lebih tinggi daripada mana-mana loji atau alga dan di sini terletak satu lagi hujah yang sangat kuat untuk manfaat kesihatan termasuk alga di dalam diet anda dalam bentuk tambahan.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *