Klinikal aromaterapi: Kesan ciri-ciri anti-virus dikaji minyak pati

Klinikal aromaterapi: Kesan ciri-ciri anti-virus dikaji minyak pati

Badan keterangan mengenai keberkesanan tumbuhan semulajadi terhadap pelbagai virus berkembang. Lebih dua puluh tahun lalu, saintis Jerman mendapati ekstrak daripada lebih daripada 100 spesies dalam keluarga Lamiaceae mempunyai kesan antiviral. Penemuan ini membawa kepada dan peningkatan dalam peperiksaan minyak di Eropah untuk rawatan jangkitan virus.

Minyak pati yang digunakan dalam aroatherapy telah menunjukkan sifat-sifat signficant ciri-ciri anti-virus. Anehnya, keluarga tumbuhan yang berbeza mempamerkan pelbagai darjah keberkesanan bergantung pada virus strain. Ini adalah hasil daripada struktur molekul variying yang didapati membuat setiap minyak pati – ciri-ciri seperti caj atom, molekul saiz dan kekutuban. Ciri-ciri ini menentukan struktur-struktur yang fisiologi (jenis tisu dinding sel membran mukus, dll) boleh menembusi paling berkesan oleh minyak, dan di mana tindakan mereka ciri-ciri anti-virus dapat dipamerkan. Kesan ke atas virus sebenar dirinya juga bergantung kepada struktur virus (simetri yang enveloped-enveloped, molekul, dan lain-lain), sekali lagi berbeza-beza dengan sifat-sifat molekul minyak.

Salah satu sebab-sebab yang paling penting untuk keberkesanan aromaterapi ‘en vivo’ adalah watak lipophillic minyak – mereka mudah diserap oleh tisu-tisu yang tidak dan aliran darah. Exciitng lebih banyak daripada yang mudah mudah serapan Walau bagaimanapun adalah bahawa apabila mengkaji kesan ciri-ciri anti-virus minyak pati, penyelidik mendapati bahawa sel-sel normal seolah-olah mendapat rintangan penembusan virus – virus tertentu menjadi tidak dapat menembusi dinding sel selepas sel yang telah dirawat dengan minyak pati.
Melissa dan Virus Herpes ini: satu daripada tumbuh-tumbuhan Lamiaceae dikaji, Melissa (Melissa officinalis – juga dikenali sebagai balsem Lemon), adalah ditunjukkan terutamanya Mustajab terhadap virus herpes (HSV). Doktor Dietrich Wabner, seorang Profesor di Universiti Munich teknikal, walaupun telah melaporkan bahawa penggunaan sekali Melissa minyak menyebabkan PEREMITAN HSV luka-luka yang lengkap. Ubat krim untuk wabak Herpes, yang aktif bahan adalah cabutan Melissa, kini dijual di Jerman di bawah nama Lomaherpan. Penggunaan minyak pati Melissa sendiri mungkin berkesan – minyak yang boleh digunakan secara terus kepada lesi (atau dicairkan kepada 10% dalam pesawat jika sensitiviti dinyatakan) untuk kelajuan penyembuhan. Tambahan ulangan boleh dicegah dengan menggunakan minyak ke kawasan apabila isyarat sensasi wabak terkemuka – berulang ini protokol 3 atau 4 kali menyebabkan jumlah PEREMITAN. Lain-lain minyak yang didapati berkesan terhadap Herpes virus termasuk bergamot, eucalyptus, pokok Serai dan teh.

Komponen minyak antiviral: Senarai minyak pati yang mempamerkan kesan antivirus adalah luas: Melissa (seperti di atas), tea tree, juniper, eucalyptus, thyme, palmarosa, lavender, rosemary, cengkih, laurel, kulit kayu manis, 3.5, rose, Serai, geranium, neroli, bergamot, clary bijaksana, dan dill. Kesan antiviral minyak penting kerana komponen-komponen tertentu minyak – Sesetengah minyak akan bekerja hanya dengan berkesan pada jangkitan tertentu sebagai lain, kerana ia mengandungi jumlah komponen tertentu yang sama. Komponen-komponen minyak pati yang menunjukkan aktiviti antivirus dan minyak di mana mereka boleh didapati, adalah seperti berikut (dari K. Schnaubelt, Ph.D. – aromaterapi lanjutan, p. 36): Anethol – ditemui dalam 3.5 Alpha-Sabines – ditemui di Tea Tree, Laurel, dan lain-lain minyak Beta-Caryophyllene – ditemui di Lavender, Rosemary, Thyme Linalool dan lain-lain minyak Carvone – ditemui dalam aldehyde Dill Cinnamic – ditemui dalam Citral kulit kayu manis – ditemui di MelissaSerai dan lain-lain minyak Citronellol – ditemui dalam Rose dan Eugenol Geranium – ditemui di Clove Gamma-Terpinene – ditemui dalam Juniper, Eucalyptus, Niaouli, Tea Tree dan lain-lain minyak Linalol – yang ditemui di Lavender dan Neroli Linalyl acetate – ditemui dalam Clary bijaksana, Lavender, Bergamot dan minyak yang lain.

Kajian penggunaan minyak pati ini dalam kes-kes penyakit yang baik adalah sukar diperoleh, seperti orang yang infecting dengan virus di makmal untuk kemudiannya dirawat dengan aromatik akan menjadi satu proses yang sukar di best. Minyak dan komponen-komponen yang di atas kebanyakannya menunjukkan effectivenessin-vitro, walaupun ujian menunjukkan bahawa kesan ciri-ciri anti-virus harus berlaku in-vivo juga. Sebagai dengan Melissa, ia telah HSV yang yang benar-benar diteliti, kerana kesederhanaan relatif berbuat demikian. Tetapi tidak ada apa yang istimewa terutamanya tentang herpes virus, dan minyak/patogen betul paring harus membuktikan berkesan.

Kajian kes oleh aromatherapists profesional telah dibentangkan iaitu – penting dalam kajian ini adalah padanan minyak pati dan syptoms jangkitan virus. Minyak dari tumbuh-tumbuhan dalam keluarga Myrtaceae (Eucalyptus, Tea Tree dan Ravensara adalah exaples yang biasa digunakan) telah membantu dalam kes-kes jangkitan saluran pernafasan. Bagi saluran pernafasan yang lebih rendah, decumbens hisop telah digunakan. Minyak pati untuk kes-kes tersebut boleh diambil dengan Nebuliser yang berkala, melalui urut aromaterapi, atau dengan penyeliaan yang baik, secara lisan. Bagi syarat-syarat yang khusus, ia adalah penting untuk melihat aromatherapist yang berkelayakan yang boleh dipadankan dengan betul minyak dan minyak dengan tanda-tanda khusus jangkitan virus – jika tidak permohonan mungkin mempunyai kesan tidak – atau mungkin boleh memudaratkan.

Kerana cabaran dalam menentukan strain virus sebenar yang terlibat dalam penyakit, lebih khusus permohonan maklumat tidak dapat diberikan di sini. Dalam kes-kes herpes, Melissa telah terbukti berkesan dalam beberapa kajian dan merupakan minyak yang selamat – ia mungkin hanya memerlukan kecairan, dan harus cair dalam minyak pembawa dalam sebarang kes sensitiviti kulit atau kekeringan. Bagi jangkitan pernafasan, Eucalyptus, Ravensara dan Myrtle telah sering digunakan dan boleh digunakan bersama dengan rawatan perubatan biasa. Selain daripada keberkesanan minyak di peringkat fisiologi, minyak pati boleh meningkatkan emosi yang boleh mempercepatkan Penyembuhan, atau sekurang-kurangnya memperbaiki mental outlook semasa proses penyembuhan. Dalam kes-kes yang ada, Walau bagaimanapun, perlu rawatan dengan minyak pati digunakan sebagai rawatan perubatan profesional di mana terdapat gejala-gejala penyakit yang berjangkit.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *