Kita benar-benar perlukan Humanoids tersebut dinaik taraf pada masa akan datang?

Kita benar-benar perlukan Humanoids tersebut dinaik taraf pada masa akan datang?

Adakah robot rakan atau musuh? Akan robot sebagai mencuri kerja anda, atau menjalankan tugas merbahaya (seperti pemasangan bom) yang tidak ada orang waras yang mahu? Kita boleh memiliki robot-robot yang tinggal di rumah kami untuk membantu kami dengan tugas-tugas pekerja, atau akan mereka terus merobohkan, menyebabkan gangguan yang lebih banyak? Adakah masa depan membuat mainan atau barang kecil yg robot mainan mahal murah? Boleh tisu manusia mengikat dengan jentera untuk memulihkan kefungsian penuh dan membolehkan kita untuk hidup lebih lama? Tidak ada sebarang syak robot-robot itu akan dikemukakan kepada beberapa kegunaan yang menarik dalam abad ke-21, walaupun terdapat banyak spekulasi tentang arah mana medan akan pergi dan Bilakah harga akan jatuh untuk membuat mereka lebih biasa.
Robot adalah salah satu visi yang paling popular pada masa hadapan, jelas dalam novel fiksyen sains yang banyak, dari Isaac Asimov dengan “Saya Robot” Douglas Adam “Hitchhiker’s panduan galaksi.” Sering manusia kebimbangan bahawa teknologi robotik boleh mendapatkan begitu maju yang organisma cybernetic ini akan mula berfikir dan bertindak untuk diri mereka sendiri, hal yang kecil bagi manusia hierarki. Walau bagaimanapun, robot-robot yang kita gunakan hari ini adalah agak tidak merbahaya dan melaksanakan beberapa fungsi-fungsi yang berguna. Walaupun komputer disambungkan ke internet langsung berkelajuan tinggi melalui kabel yang menggunakan perkhidmatan seperti Verizon FiOS Internet boleh dianggap sebagai robot kerana Update dengan sendirinya dan menyampaikan yang terbaik.
Saintis akan melihat bagaimana robot boleh berfungsi dari segi perubatan untuk membantu orang-orang yang hidup lebih lama, lebih produktif. Sebagai contoh, para penyelidik mendapati bahawa ujian monyet boleh menggerakkan tangan robot yang hanya dengan menggunakan minda mereka. Tangan yang boleh gelombang, Kupas pisang yang dan mengambil barang-barang, hanya dengan membaca keluaran elektrik otak. Kata doktor perubatan robot boleh membantu mangsa-mangsa strok atau paraplegics mencapai tugas-tugas seharian. Pada masa ini, boleh bergerak di kerusi roda elektronik dan komputer boleh taip berdasarkan pemikiran seseorang. Dr. Bruce Volpe Institut Penyelidikan Perubatan Burke sedang membangunkan sebuah “robot terapi,” yang akan membantu pesakit angin ahmar yang melakukan senaman tangan. “Dengan meningkatkan pergerakan di bahu dan lengan atas, pesakit boleh melakukan perkara-perkara yang mudah seperti menolak objek di meja, menggunakan tetikus komputer atau pun menulis,” beliau menjelaskan.
Boleh robot yang menjaga warga tua? Penyelidik akan bereksperimen dengan teknologi baru yang akan memberikan sahabat robot yang baru dengan keupayaan untuk mencurahkan wain, memberi makanan, mandi orang, membaca buku-buku dan mengesan keadaan kesihatan seseorang berdasarkan corak pernafasan. Satu kajian oleh St. Louis University mendapati bahawa robot mengurangkan kesepian dan angkat lampiran dalam kejururawatan rumah penduduk. Andrew Ng sedang mengetuai sekumpulan penyelidik Universiti Stanford di bangunan rumah bantuan robot. “Jika manusia dapat merasakan suatu ikatan emosi dengan robot, orang-orang pun agak mudah, suatu hari nanti mereka tidak hanya dapat Pembantu kami, tetapi juga sahabat kami,” jelasnya.
Yang boleh lupa yang pernah-jadi-endearing “Rosie,” robot kering-house dari The Jetsons? Walaupun dia seolah-olah seperti setiap pemilik rumah idaman kembali pada tahun 1962, doppelgangers beliau kini akan menjadi kenyataan pada tahun 2009. Jurutera di MIT sebagai Robot Kumpulan mengatakan “Domo” boleh letakkan objek di atas rak, meletakkan hidangan, memadam atau mematikan lampu, kutip barang-barang, meletakkan barang-barang runcit, menetapkan Jadual, membawa kotak dan ikut arahan asas. Manakala teknologi adalah terlalu mahal untuk menjadi perkara biasa di setiap isi rumah sekarang, masa depan untuk robot pintar adalah cerah.
Teknologi robotik semakin maju. Robot boleh mengikut arahan serta ia boleh mengikuti para Sarjana. Ia boleh melakukan tugasan yang telah diprogramkan tetapi juga boleh menyesuaikan diri dengan situasi baru. Sebagai robot boleh memaparkan emosi dan mengajar kita lebih lanjut tentang bagaimana otak kita berfungsi. Walaupun ramai orang takut, bahawa manusia dan robot tidak dapat hidup secara aman bersama, ia seolah-olah kejayaan teknologi ini boleh membuat hidup lebih mudah dan menyeronokkan, jika kita mampu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *