Kit ujian kehamilan di rumah

Kit ujian kehamilan di rumah

Rumah kit ujian mengukur hormon yang dipanggil hCG (manusia chorionic gonadotropin) dalam air kencing anda. Ini menguji kit boleh didapati di kedai ubat yang tidak memerlukan preskripsi. Ujian ini adalah tepat dan kualitatif, yang keputusan sama ada positif atau negatif untuk kehamilan. Pada peringkat permulaan, ramai wanita memilih untuk privasi, keselesaan, dan keputusan yang cepat dari kit ujian rumah. Hormon hCG boleh dikesan dalam air kencing kira-kira dua minggu selepas pembentukan. Kit ini berfungsi dengan meletakkan setitik air kencing pada jalur kimia yang disediakan dan dalam masa 1 atau 2 minit hasil akan ditunjukkan.

Jenis-jenis kit ujian kehamilan yang utama
Terdapat pengujian kit yang sedia untuk percubaan cek kehamilan berbeza. Beberapa daripada mereka yang biasa digunakan adalah seperti berikut:

• Menguji jalur: lazimnya, banyak orang menggunakan kaedah ini untuk ujian. Di sini, kit mengandungi jaluran yang dicipta dengan bahan-bahan kimia yang ditambah yang mengesan hCG yang. Dalam kaedah ini setitik air kencing diletakkan di atas jalur. Bahagian jalur warna akan berubah, apabila ia mengesan hormon hCG.

• Dipstick: kit ini adalah serupa dengan jalur ujian. Kit ini mengandungi kayu yang menurun dalam air kencing. Jika satu segmen melekat perubahan warna yang maka hasilnya adalah positif, menunjukkan bahawa wanita yang sedang hamil.

• Koleksi Piala: kit ini mengandungi koleksi cawan air kencing dengan alat ujian yang terbina dalam. Orang yang sedang menguji perlu letakkan air kencing dalam peranti, ini terlalu mengubah warna, menunjukkan positif atau negatif untuk kehamilan.

• Campurkan sampel dengan bahan-bahan kimia: kaedah lain yang tidak kit ujian yang kerap digunakan adalah, untuk sampel air kencing dengan kimia serbuk atau cecair. Tindak balas yang dihasilkan oleh bahan kimia yang menunjukkan perubahan warna, yang anda berbanding dengan carta untuk tafsiran.

Petua kesihatan untuk rumah ujian kehamilan
Ramai wanita mengambil ujian kehamilan di rumah apabila mereka mengharapkan kehamilan. AS kesihatan dan manusia Jabatan menawarkan cadangan-cadangan untuk memastikan bahawa keputusan ujian kehamilan rumah seberapa tepat yang mungkin:

• Sentiasa ikut arahan pada kotak, dan memastikan bahawa ujian yang belum tamat tempoh.
• Mengambil ujian perkara pertama pada waktu pagi.
• Tunggu sekurang-kurangnya satu minggu selepas period tidak dijawab.
• Tahap hormon yang menunjukkan kehamilan yang berbeza-beza di setiap wanita. Jika percubaan anda adalah negatif tetapi anda masih mempunyai gejala, tunggu beberapa hari dan cuba ujian yang lain.
• Jenama yang berbeza boleh bertindak balas berbeza dengan wanita yang berbeza. Cuba jenama yang berbeza jika anda meragui keputusan ujian pertama yang tepat.

Membezakan rumah ujian kehamilan dengan ujian doktor
Ramai doktor menggunakan rumah kehamilan ujian sendiri untuk memeriksa kehamilan. Biasanya, wanita memberi ujian darah, tetapi tidak ada perbezaan yang besar dengan rumah ujian kehamilan. Kedua-dua ujian mengesan hCG di dalam badan. Ujian darah adalah lebih sensitif daripada kit kaunter. Ia boleh menentukan kehamilan dalam masa enam hingga lapan hari selepas pembentukan.

Maklumat ini membantu wanita yang sedang hamil untuk menguji hCG hormon di dalam badan, terutama yang di peringkat awal. Ia juga memberikan butir-butir mengenai berbeza kit ujian yang tersedia untuk dipilih mengikut keselesaan mereka.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *