Kisah dua darjah Kesihatan – Program kejururawatan vs farmasi juruteknik

Kisah dua darjah Kesihatan – Program kejururawatan vs farmasi juruteknik

Anda tahu bahawa anda ingin bekerja dalam penjagaan kesihatan. Banyak yang jelas. Tetapi sama ada anda mahu mencapai matlamat ini boleh dibanggakan melalui juruteknik farmasi atau ijazah kejururawatan adalah masih sedikit berjerebu, sehinggakan ia adalah menekankan anda. Melambatkan, tarik nafas sedalam dan Mari kita mempertimbangkan kebaikan dan keburukan setiap pilihan itu.

Gaji
Graduan Ijazah kejururawatan Kolej boleh mengharapkan agar di suatu tempat antara $60,000 dan awal $90,000 setahun bekerja sebagai seorang RN. Graduan daripada program juruteknik farmasi boleh mengharapkan agar gaji untuk setiap jam antara $11 hingga $20 sejam, yang diterjemahkan ke dalam mana-mana sahaja daripada $20,000 untuk $40,000 setahun.

Perbezaan dalam membayar bagi graduan kejururawatan yang bukannya program juruteknik farmasi yang mungkin disebabkan oleh perbezaan dalam:

-tahun pengajian
-syarat-syarat kerja
-tanggungjawab

Tahun pengajian
Ia biasanya mengambil masa lebih daripada satu pelaburan masa untuk melengkapkan satu program kejururawatan berbanding Ijazah juruteknik farmasi. Di kebanyakan Wilayah Kanada, ia mengambil masa empat tahun untuk memperolehi Ijazah BScN. Dan BScN yang hanya keperluan minimum untuk menjadi RN yang di beberapa Wilayah. Pelajar-pelajar yang mengikuti Ijazah kejururawatan ini melakukan pelbagai biologi, kimia, matematik dan lain-lain kursus yang pre-health. Ia menuntut akademik dan mungkin memerlukan tertentu minimum purata gred pada salah satu sekolah menengah transkrip.

Program juruteknik farmasi yang, bagaimanapun, boleh lebih cepat untuk melengkapkan, sebagai contoh, dua tahun berbanding empat tahun. Banyak kursus-kursus dalam program ini mempunyai fokus yang praktikal, belajar bagaimana untuk menyediakan ubat-ubatan dalam bilik darjah makmal dan penempatan bidang, sebagai contoh. Atur cara ini mungkin lebih sesuai calon-calon yang tidak sabar-sabar untuk memulakan kerjaya secepat mungkin.

Syarat-syarat kerja
Graduan daripada program kejururawatan mesti bersedia untuk Kerja syif panjang dan jam yang tidak teratur. Sesetengah orang menikmati fleksibiliti kerja shift, tetapi orang-orang yang tidak, boleh memilih untuk mengikuti program juruteknik farmasi, yang akan membolehkan mereka mencari kerja dalam jam runcit biasa, dan mungkin menawarkan kemungkinan kerja semasa waktu perniagaan biasa, bergantung kepada pertubuhan.

Tanggungjawab
Sama ada seseorang pelajar telah didaftar dalam kejururawatan yang atau atur cara juruteknik farmasi, peranan masa depan adalah untuk memelihara kesejahteraan pesakit dan pelanggan. Jururawat mungkin mempunyai peranan yang lebih terus dan harian dalam penjagaan pesakit daripada juruteknik farmasi, yang boleh hanya melihat pelanggan mereka sebulan sekali, atau, dalam hal farmasi hospital, di mana kakitangan mengisi preskripsi pesakit-pesakit mereka, tidak sama sekali.

Peluang-peluang pekerjaan
Pemegang ijazah kejururawatan boleh mencari kerja secara peribadi di rumah, Kemudahan penjagaan kediaman, pejabat doktor, hospital, sekolah, dan sebagainya.

Graduan daripada program juruteknik farmasi boleh mendapatkan kerja di belakang kaunter farmasi layanan di sebuah pusat membeli-belah, atau di kemudahan penjagaan jangka panjang atau hospital. Mereka boleh memilih untuk bekerja bagi pengilang farmaseutikal, sebagai contoh, di sebuah pusat pengedaran farmaseutikal atau Gudang.

Dua kerja yang amat berbeza dalam industri yang sama. Pada akhirnya, hanya anda boleh mengatakan yang jenis latihan kejururawatan yang atau atur cara juruteknik farmasi, adalah sesuai untuk anda.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *